Indienen agenda item bij de redactie.

yannatou

ioannidis

photothema

 

 

wandelen

omilo

leo

foskaichoros


NEDERLAND EN BELGIË                               naar agenda Griekenland »
soort: concert wie: Nikos Plakas Group & Violeta Íkari
waar: Brussel, Art Base, Rue des Sables 29. wanneer: Donderdag en vrijdag 26 en 27 april, 20:00u
Ikaría-avond. We will take you on a journey to Ikaria, a Greek island in the Aegean Sea. The band "O Ollandos kai i parea tou" (The Dutchman and his friends), will introduce you to the idyllic atmosphere of the Ikarian village festival.
Entree € 12,50 (€ 7 voor studenten en werklozen). Info: Art-Base
soort: concert wie: Savina Yannatou
waar: Rotterdam, De Doelen wanneer: Zaterdag 28 april, 19:00u
In de Doelen wordt zaterdag 28 april een Ikariaans (Grieks) dorpsfeest gerecreëerd. Met live muziek van onder meer Savina Yannatou en Nikos Plakas met een authentiek ensemble uit Ikaría, dans, Ikariaanse wijn en traditioneel Grieks eten beleef je een avond in zuidelijke sferen.
De laatste jaren kwam Ikaría veel in het nieuws vanwege het grote percentage honderdjarigen. Niemand weet precies waarom mensen van het Griekse eiland Ikaría langer leven dan gemiddeld, maar verondersteld wordt dat het te danken is aan gezonde voeding, buiten leven, maar ook de nauwere familiebanden, meer ‘samen zijn’ en een hedonistische levensstijl. Om in diezelfde sferen te komen – en wellicht het geheim te ontrafelen van een lang leven - brengt de Doelen op 28 april een Ikariaans dorpsfeest, een panigiri, met live muziek, eten en drinken.
Entree: € 49,00 + servicekosten. Info: De Doelen
soort: concert wie: Alkínoos Ioannidis Solo
waar: Amsterdam, , De Duif, Prinsengracht 756 (Amstelveld) wanneer: Zaterdag 5 mei, 20:30u; zaal open 20:00u
Twee jaar geleden liet Alkínoos Ioannidis ons in Amsterdam achter met een zeldzaam gevoel van voldoening. Vandaar dat deze speciale artiest in mei terugkomt om nogmaals voor ons zingen. Ditmaal staat Alkinoos alleen op het podium – zonder zijn gebruikelijke band – en zal volledig openstaan voor de energie van het publiek en zich als het ware onderdompelen in het moment.
Entree € 23. Info and tickets: Enjoy and Share
soort: tentoonstelling wat: Beeldreflectie
waar: Den Haag, Lange Voorhout 15 wanneer: 6 mei - 23 juni
De tentoonstelling Beeldreflectie, De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar later laat werk zien van o.a. Eleni Tzátzalos. Openingstijden: di t/m zo 12:00-17:00 u.
soort: examens wat: Internationaal certificaatsexamen Nieuwgrieks
waar: Gent, Het Perspectief – Provinciaal Centrum voor Volwassenen-onderwijs, Henleykaai 83;
Amsterdam, PC Hoofthuis, Spuistraat 134
wanneer: Inschrijvingen gesloten
Examens op 15 - 17 mei 2018
De examens worden georganiseerd door KEΓ (Kentro Ellinikis Glossas/Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Centrum voor de Griekse Taal) te Thessaloniki. De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur van de UvA en het NGNS faciliteren het afnemen van de examens in Nederland en België. Voor alle niveaus: A1 (ook voor kinderen vanaf 8 jaar), A2, B1, B2, C1 en C2. Meer informatie over deze examens, inschrijvingsprocedure, examenvoorbeelden, studiemateriaal en de organisatie vindt u voor België hier en voor Nederland hier.

soort: varia-college wat: Teaching Medieval Cypriot Literature to Drama Students: The Case of Makhairas
waar: Amsterdam, PC Hoofthuis, Spuistraat 134 wanneer: Vrijdag 18 mei, 15:30u (precies)
Door dr. Efthymia Priki (Brussel).
Vrij toegankelijke lezingen over diverse onderwerpen uit de Byzantijnse en moderne Griekse wereld, georganiseerd door het Instituut voor Nieuwgriekse Taal en Cultuur van de UvA. Na afloop gelegenheid tot napraten tijdens een borrel (€ 1 per alcoholisch drankje).
Info: Varia programma
soort: cursus naam: Cursus Grieks Milao
waar: Nijmegen wanneer: 30 mei 2018 (start, 5 avonden,)
Milao verzorgt een leeskring rondom drie bloedstollende vrouwen uit de Griekse mythologie; Medea, de Schone Helena en Klytemnestra. Voor overige data, titels, tarief en locatie en meer kijk op onze site, stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06-29314061
soort: tentoonstelling wat: Where have you been
waar: Den Haag, Korte Vijverberg 2 wanneer: 1-12 juni
Toula Liasí exposeert het kunstproject Where have you been, gewijd aan de vermisten
van Cyprus.

soort: Griekse les wat: Grieks op maat
waar: Den Haag wanneer: doorlopend
Anna Goundani geeft privélessen Grieks. Info: 070-3479414 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

GRIEKENLAND
soort: Fotoreizen naam: Urbex Fotoreis
waar: Peloponnesos wanneer: 14 - 20 april
Photothema neemt je mee naar plekken die normaal niet toegankelijk zijn! Bijzondere fotoreis voor urbex-liefhebbers van alle niveaus. Website: Photothema
soort: Fotoreizen naam: Fotograferen op Kythira
waar: Kythira wanneer: 27 april – 3 mei
Aan de slag met composities in kleur en zwart-wit op een bijzonder Grieks eiland. Fotoreis voor fotografen die bekend zijn met de instellingen van hun camera. Website: Photothema
soort: Cursussen naam: Cursussen Griekse taal
waar: Ikaría wanneer: seizoen 2018
Maart 31-april 10 (Paascursus); mei 15-25 (Lentecursus); mei 15-25 (voor classici en archaeologen); juni 17-27 en juni 17 – juli 5; juli 1-11 en juli 1-19; juli 15-25; juli 29 – aug 8 en juli 29 – aug 15; aug 11-21; sept 9-19; sept 9-25; sept 21 – okt 1; nov 2-12 (in combinatie met olijven oogst).
Website: Ikarian Centre
soort: Cursussen naam: Griekse taal en cultuur
waar: Paros wanneer: juli
Intensieve cursussen Nieuwgrieks op alle niveaus: 1 – 14 juli en 15 – 28 juli
Info: Alexandria Institute, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
soort: Cursussen naam: Griekse taal
waar: Epídavros wanneer: seizoen 2018
Karidiés biedt Griekse taalcursussen niveau 1 (online), niveau 2 (29 april - 6 mei en 2 - 9 september), niveau 3 (6 - 13 mei en 9 - 16 september) en een conversatiecursus (20 - 27 mei).
Website: Karidies; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel. (0031) (0)6-24700749 of (0030) (0)6-976397404.

soort: Cursussen naam: Taalreizen
waar: Naxos, Athene
wanneer: mei en juni
Taalhuis Amsterdam organiseert intensieve cursussen Grieks in i.s.m. met het Ned. Inst. Athene en de opleiding Nieuwgrieks van de UvA: 30 apr - 4 mei 2018 Griekse lessen op Naxos voor beginners en gevorderden; 8 -16 juni in Athene.
Info: Taalhuis Amsterdam
soort: Cursus naam: Griekse taal
waar: Thasos
wanneer: 8 t/m 15 mei 2018
Dit voorjaar reist Milao naar het groene Thasos. Naast taalles (op alle niveaus) is er de mogelijkheid tot wandelen op dit eiland in lentetooi.
Website: Milao; Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Miranda van der Zwan)
soort: cursussen naam: Griekse taal en cultuur
waar: Athene, Nafplion, Lefkada, Syros
wanneer: seizoen 2018
Leer Grieks spreken (alle niveaus), in combinatie met culturele activiteiten, plezier en vakantie: Athene (feb, mrt, mei, okt, nov, dec); Nafplion (apr); Lefkada (juni); Syros (juli, aug, sept)
Info Omilo: website, cursusoverzicht, contact en e-mail
soort: workshops kunsttechnieken naam: Griekenland aan zee
waar: Kandia, Peloponnesus wanneer: seizoen mei - okt
Miniati Creatieve Workshopreizen organiseert komend seizoen verschillende creatieve workshops, met o.a.: beeldhouwen in steen, schilderen en tekenen, keramiek en fotografie.
Website: Miniati reizen

soort: wandelen naam: Wandelen met Anna Hiking
waar: Griekse bergen wanneer: doorlopend
Individuele wandel- en fietsarrangementen op maat in de Pindos en de Pilion, over de Olympos, op Korfoe en Paxos, op Andros en Tinos, de Saronische eilanden, Kos, Rodos en nog veel meer. Trektochten en standplaatsreizen, alle combinaties mogelijk.
Vanaf 5-6-2018 een mini-trektocht Noord- en Zuid-Pindos met wandelen en cultuur (5-6 dagen). Vanaf 4-9-2018 een wandeltrektocht 'de Sporen van de Beer' in de Valia Kalda en Zagoria (4-9 dagen). Begeleid door 2 Nederlandse Grieks-sprekende biologen die er ook wonen, 3-6 personen, eigen busje.
Website: Anna Hiking. Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Annelies Pelt)
soort: wandelen wat: Wandeltrektochten
waar: Kýthira wanneer: seizoen 2018
Wandelend over het mooie en ongerepte Kythira, van dorp naar dorp. Overnachtingen in kleinschalige accommodaties, bij Griekse families. Keuze uit drie verschillende trektochten (inclusief bagagevervoer), zoals olijfwandelweken in november. Voor individuen en groepen. Complete ontspanning door inspanning. Bij Pyrgos House Wandelspecialist Kythira. Website, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
soort: wandelen naam: Lopen op Lesbos
waar: Lesbos wanneer: voorjaar - najaar 2018
Individuele wandelarrangementen met accent op natuur (vogels en geologie) en cultuur.
Website: Lopen op Lesbos

soort: wandelen wat: Lopen op Kreta
waar: Kreta wanneer: doorlopend
Het hele jaar door organiseert The Happy Walker dagwandelingen, groepsreizen en individuele voettochten, zoals Bloemen in april; West Kreta in mei; Zuidwest Kreta in juni; Midden Kreta in september. Onveranderd mooi: Individuele voettochten in Sfakia, zuidwest Kreta. Info: Happy Walker.
soort: wandelen naam: Wandel- en gewone vakanties
waar: Kýthira wanneer: doorlopend
U kunt in Fos ke choros terecht voor uiteenlopende wandelvakanties,zoals Pilates tegen rugpijn (17-25 mei), Stiltewandelen Mindfulness (april/mei), Yoga-vakantie en in okt-nov voor de OlijfPluk-Weken. Ook biedt Fos ke Choros mogelijkheden voor een ‘gewone vakantie’.
Website: Fos ke Choros