Mikis

L2022 4In ons herfstnummer konden we u op de valreep nog met een ultrakort bericht melden dat componist Mikis Theodorakis was gestorven. Niet dat we hierbij dachten een nieuwsfeit te brengen, want alle Nederlandse media
besteedden aandacht aan de gebeurtenis, tot zelfs het 8 uur-journaal aan toe, maar wij vonden dat het moest, bij wijze van eresaluut, hoe de drukker ook al in de startblokken stond.
Deze Lychnari daarentegen vloeit over van ‘Mikis’, zoals de Grieken hem met een koosnaam plegen te noemen. Uitgebreid aandacht voor zijn muziek, een mooiste Lied, zijn grillige politieke denkbeelden, waar hij vaak voor moest
bloeden, en hoe hij toch altijd weer schitterende liederen wist te laten opbloeien uit zijn ellende. Zelfs de traditionele kerstpuzzel meandert door leven en werken van ‘de laatste grote Griek’ (mét luisterfragmenten). Verder kunt u,
onder de kerstboom, nog eenmaal spannende 1821-verhalen lezen. Volgend jaar is het afgelopen, want dan staat er weer een nieuwe herdenking op het programma, maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

We wensen u voor de komende feestdagen ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ en bak eens een vasilópita (recept op pagina 53) om
het nieuwe jaar te vieren.

De redactie

Inhoud

De wandelende takken van Griekenland

Douwe Laansma dook in de details rond maakwijze en gebruik van verschillende wandelstokken en de herdersstaf. Lees hier het artikel helemaal.

Op eigen benen? De geboorte van het koninkrijk Griekenland

Aan het eind van dit herdenkingsjaar beschrijft Patrick Gouw hoe er een einde kwam aan de Vrijheidsoorlog en hoe de jonge staat Griekenland daarna bestuurd werd.

Laskarina Bouboulina, de Griekse Jeanne d’Arc

Een van de opmerkelijke figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Vrijheidsoorlog was de weduwe Laskarina Bouboulina. Hugo Dupont vertelt over de geschiedenis van deze dappere vrouw.

Rebel tegen wil en dank

Hans Verheij sluit zijn serie over Makriyannis af met fragmenten uit diens Memoires over zijn relatie met Kapodístrias en Koning Otto.

200 jaar van afhankelijke onafhankelijkheid

Wat betekent de Vrijheidsoorlog voor de Griekse werkelijkheid van vandaag? Ángelos Avgoustidis en Aléxandros Oikonomou zetten de strijd in internationaal historisch perspectief.

Expositie

Tot begin februari is in Athene een tentoonstelling te zien met werken van de naïeve schilder Theófilos Chatzimichaíl (1870-1934)

De kracht van Áxion Estí

Als leraar aan het Stanislas-college in Delft raakte Hans Verheij betrokken bij de uitvoering door leerlingen van zijn school van het oratorium Áxion Estí van Mikis Theodorakis. Het werk werd in Nederland uitgevoerd, maar ging ook op tournee door Griekenland.

Eerbetoon

Beëdigd en Beledigd

Nu de overheid ook minder gekwalificeerde (en nòg goedkopere) tolken gaat inzetten, wordt het tijd voor actie. Shereen el Sherbini doet verslag.

Rondweg komt niet rond

Al eerder deed Frans Happel verslag van de perikelen rond de aanleg van een rondweg om zijn Griekse dorp. Nu ligt die weg er eindelijk (gedeeltelijk), maar of dit geldverslindende project echt geslaagd is…

In een Griekse tandartsstoel

Het kan gebeuren: je bent in Griekenland en een kies begeeft het. Lienke van Nugteren vertelt over haar ervaringen met de Griekse tandheelkunde.

Rubrieken

Matiës | De boogbrug van Plaka staat weer overeind - In het eerste nummer van 2015 berichtten we over de na hevige regenval ingestorte boogbrug van Plaka. Zes jaar later staat hij er weer. Emílios Charbís sprak met betrokkenen bij de restauratie. | De aarde is de lever van Prometheus niet…  - Pandelís Boukalas luidt de noodklok over de klimaatramp. | De Mikis van iedereen - Nikos Konstandaras belicht de soms omstreden politieke activiteiten van de grote componist.

Agenda | Heel langzaam komt de cultuur na de pandemie weer tot leven.

Lied | Pijn | Uiteraard wordt in deze rubriek aandacht besteed aan een van de beroemdste liederen van Mikis Theodorakis. Marjoleine de Vos schrijft over de pijn, maar ook de kracht, hoop en strijdlust in Mikis’ muziek.

Muziek | Mikis Theodorakis† | Ook de rubriek van Michiel Koperdraat staat deze keer in het teken van de begin september overleden Mikis Theodorakis.

Kerstpuzzel | Mikis Theodorakis | Het is al sinds 2009 een jaarlijks terugkerende traditie: de kerstpuzzel. Voor veel lezers een lichtpuntje in de donkere dagen van het jaar, voor de redactie altijd weer een uitdaging om te maken. Dit keer met als – onvermijdelijk – thema: leven en werk van Mikis Theodorakis.

Uit de Griekse keuken | Kerst en Nieuwjaar | Elefteria Triandafyllidou vertelt over verschillende Griekse gebruiken rond de kerstdagen en geeft ons haar persoonlijke recept voor de nieuwjaarstaart vasilópita.

Boeken | Blauwe en rode ziel,  Jan Paul Hinrichs | Venizelos. The Making of a Greek Statesman, Patrick Gouw | Berichten

Lampjes

 

 

L2019 1

Als u, lezer, deze eerste Lychnari van 2019 opent moet een aantal dingen u wel meteen opvallen. In de eerste plaats de aangename sensatie van ruimte. De artikelen zijn ruimer opgezet met een iets grotere letter, wat betekent dat er minder woorden op een pagina passen. Om de normale hoeveelheid artikelen te kunnen plaatsen is het nummer daarom met 8 pagina’s uitgebreid. Ten tweede voelt het tijdschrift zwaarder, door die 8 pagina’s vanzelf, maar ook door het zwaardere papier, waardoor het geheel prettiger in de hand ligt en doorbladert. Voorlopig is dit een experiment, dat alleen tot dit nummer beperkt kan blijven. Zeker, onze ambitie is groter en mooier te worden maar niet duurder. Of dat lukt hangt van een aantal factoren af, waarvan de belangrijkste is of we meer abonnees kunnen werven. Elders in dit nummer kunt u interessante aanbiedingen lezen om abonnee te worden en abonnees te maken. Wat de inhoud betreft is er weer de oude bekende diversiteit aan onderwerpen. Mooie museumbelevenissen en andere avonturen met archea, een interview met de nieuwe Griekse Componist des Vaderlands, ons vaderland dan wel te verstaan, Calliope Tsoupaki, die zich hier als een vis in het water voelt. Dat niet alle Grieken die hier naartoe zijn gekomen even gelukkig zijn daarover kunt u ook lezen in deze aflevering van Lychnari, en als gewoonlijk ook weer aandacht voor de altijd spannende Griekse actuele politiek. Uitgebreid wordt er aandacht besteed aan de getourmenteerde liefde tussen de dichters Kostas Karyotakis en Maria Polydouri en in de rubriek Uit de Griekse keuken landt een Nederlandse familie op Patmos om het eiland kennis te laten maken met de Indonesische keuken.

De redactie

Inhoud

Opkomst en ondergang van Panos Kammenos

Wat betekent het vertrek van voorman van coalitiepartner ANEL Panos Kammenos voor de regering Tsipras? Een ramp of a blessing in disguise? Agnes Dijk analyseert de situatie.

Het Land van Geduld

In veel kwesties waar Frans Happel eerder over schreef is nog altijd geen schot gekomen. Op allerlei gebieden moet een mens in Griekenland lang wachten…

De kleuren van Moeder Natuur

Douwe Laansma sprak met een paar vrouwen die oude technieken voor het kleuren van stoffen willen behouden en uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. | Lees hier het hele verhaal

Een zwarte zon

Peter Dicker hoorde welk drama er schuilgaat achter een kapelletje langs de kant van de weg.

Mehmed Ali van Kavala, de pasja die zijn roots niet verloochende

De stichter van het Egyptische koningshuis dat het land regeerde tot 1952 werd geboren in het Griekse Kavala. Hans Verheij achterhaalde zijn geschiedenis en wat daarvan in Kavala nog te vinden is.

Athene cultureel

Na de tips die Pavlos Emmanouilidis in het vorige nummer gaf op het gebied van eten en drinken, heeft hij nu een paar adviezen op cultureel gebied.

Nieuwgrieks in Amsterdam

Zoals in het vorige nummer al aangekondigd, gaat Marc Lauxtermann, de voorganger van Maria Boletsi, in op de geschiedenis van het Nieuwgrieks in Amsterdam, die nu bekroond is met de aanstelling van een nieuwe hoogleraar.

Tranen in het museum van Thebe

Wat doet het met iemand als hij of zij door het aanraken van een antiek object in contact komt met de maker? Die unieke ervaring deelt Angelikí Douveri met ons.

Hoeveel is 40-αγάπη?

Frans Happel signaleerde wat de legendarische overwinning van Stéfanos Tsitsipás op diens idool Roger Federer in Griekenland betekende voor de interesse in het tennis.

De mythe over het groene gras

Als gevolg van de crisis kwamen veel Grieken naar Nederland om hier een beter bestaan op te bouwen. Sommigen viel het verblijf hier tegen en zij overwegen terugkeer naar het vaderland. Inge Manousakis sprak met hen.

Ali Pasja in de muziek

Het artikel in het vorige nummer over de geschiedenis en het tragische einde van dictator Ali Pasja zette muziekkenner Hugo Strötbaum op het spoor van deze legendarische figuur in de muziek op 78-touren platen. Er volgt vast meer…

De verdwenen grafstèles van de familie Romas

Iedereen was ervan overtuigd: de Romascollectie grafstèles moest wel verloren gegaan zijn bij de aardbeving van 1953. Archeologe Anne Versloot kwam de grafstenen op het spoor en vertelt hoe.

Een vierstreepslang op ons pad

Op een wandeling over lenteachtig Naxos stond Karlé Sykora ineens oog in oog met de als bedreigde diersoort beschouwde vierstreepslang. Een verslag.

Vaste rubrieken

De schrijver | Welkom voor Jany - Mario Molegraaf over zijn nieuwe aanwinst, uit 1947, Van Erts tot Arend van Adriaan Roland Holst

Uitslag kerstpuzzel

Uit de Griekse keuken | Een Indonesische twist - Fieke Landré bracht de Javaanse keuken naar Patmos en kookt Grieks op z’n Indonesisch

Architectuur | De Atheense maat - Joost Frijda neemt de maten van Amsterdam en Athene onder de loep, overeenkomsten en verschillen

Hier Athene | Een ritje naar de Hades - Shereen El Sherbini dwaalt in het ‘hoge noorden’ door 1600 vierkante kilometer mijnbouwgebied

Matiës | Vreugde | Op Skyros de eerste school met groen internationaal stempel | Stapelbouw

Muziek | De surreëel tonale wereld van Calliope Tsoupaki - Michiel Koperdraat verdiept zich in de nieuwe Componist des Vaderlands en spreekt met haar over haar drijfveren

Griekenland zwart-wit | Een bezoek aan de Heilige Berg - Tom van Deel ziet de foto’s van Günther Stockinger en Reinhart Strippelmann als een goed gerecht

Lied | Karyotakis en Polydouri, twee tragische, vervlochten levens - Geïnspireerd door het lied Yatí m’agápises beschrijft Wietty Belly de tragische levensloop van twee jonge talenten

Agenda

Reacties

 

 

Herft

L2019 3Oimé, dit wordt een zeer herfstig nummer, u moet het ons niet euvel duiden. Twee van onze naaste medewerkers, Pavlos Emmanouilidis en Tom van Deel, zijn in de loop van deze zomer ‘verreisd’ om een mooi Grieks eufemisme te gebruiken en laten ons werkelijk verweesd achter. We proberen hen te herdenken. Nooit kunnen we meer meereizen met de nieuwsgierige Griek die steeds op zoek was naar originele reisdoelen in zijn vaderland, nooit kunnen we ons meer zo mee laten voeren door oude Griekse foto’s als met de schrijver van ‘Griekenland zwart-wit’. En verder is ook de rest van dit nummer geheel buiten ons om, lijkt wel, vooral in een mineur toonsoort komen te staan. De oer-Griekse plataan wordt belaagd door een geheimzinnige ziekte, de verderfelijke plastic tasjes veroorzaken veel spanningen, de ooit succesvolle baden van Ypati lopen door de crisis leeg, ouderdom is een vloek in Griekenland als je in een bejaardentehuis terecht komt, straks is alle rígani weggeplukt enz. Je mag al blij zijn met een artikel over de vondst van antieke graftomben die nu eens niet zijn leeggeroofd en dat er serieus wordt nagedacht over de introductie van de huisarts in het totaal gemedicaliseerde Griekenland. We wensen u echt alle sterkte toe met dit nummer.

De redactie

Inhoud

De oosterse plataan

Zoals we in het vorige nummer zagen wordt de traditionele plataan op het dorpsplein bedreigd door een dodelijke ziekte. Douwe Laansma belicht de functie van deze traditionele boom in het dorpsgezicht.

De Griekse verkiezingen

Afgelopen juli vonden er in Griekenland verkiezingen plaats. Wat de nieuwe regering wil veranderen en hoe de posities van de verschillende partijen gewijzigd zijn zet Agnes Dijk uiteen.

Meer Nederlander dan Griek, maar vooral wereldburger

Vlak voor het verschijnen van Lychnari nummer 2 overleed Pavlos Emmanouilidis, zijn laatste artikel verscheen nog in dat nummer. In deze editie gaan Marietje Wennekendonk en zijn oudcollega Mark Harvey nader in op de betekenis van deze bijzondere Nederlandse Griek.

Vondst in Nemea

Op 11 augustus werd bekend gemaakt dat er op de Peloponnesus, in de buurt van Mykene, twee graftomben gevonden zijn die, anders dan in andere gevallen, onaangetast waren. De menselijke resten werden er nog in aangetroffen, maar ook verschillende grafgaven. Peter Dicker doet verslag.

Vertalen met Tom

Han Collewijn herinnert zich hoe hij met Tom van Deel gedichten van Kavafis vertaalde en hoe belangrijk Toms inbreng daarin was.

Tom van Deel

Op 12 augustus ontviel ons een zeer dierbare en breed gewaardeerde medewerker. Marietje Wennekendonk herdenkt hem en aansluitend drukken we de eerste aflevering van de twaalf jaar door hem verzorgde rubriek ‘Griekenland zwart-wit’ af.

Zoektocht naar Vlachische wortel

Hero Hokwerda sprak met Cornelia Golna naar aanleiding van de min of meer autobiografische roman die deze Amerikaans-Nederlands-Roemeens-Grieks-Vlachische schrijfster in 2017 publiceerde.

Crisis in Ypati

De geneeskrachtige baden van Ypati dreigen onder invloed van de financiële crisis in Griekenland verloren te gaan voor het Griekse publiek, dat zich de kosten ervan niet meer lijkt te kunnen permitteren. Hans Verheij bracht een bezoek aan het complex.

Hoe lang nog?

Lienke en Anke van Nugteren beleven de laatste dagen van hun dierbare buurman mee in het tehuis waar die is opgenomen. Hoe wordt men oud in Griekenland?

Plastic

Een van de zegenrijkste producten van de afgelopen vijftig jaar dreigt ook een ramp te veroorzaken. Maria Ikonomopoúlou laat haar gedachten gaan over de problematiek van deze toch briljant lijkende uitvinding.

Vijfmaal is scheepsrecht?

Al heel lang probeert men in Griekenland het systeem van de huisarts als ‘poortwachter’ naar de specialisten ingang te doen vinden, maar het wantrouwen onder de Griekse bevolking is groot, zo constateerde Inge Manousakis.

Kleingeld

Wat de invoering van de euro en het in muntgeld weergeven van toch wel een heel bedrag voor de Grieken betekend heeft, beschrijft Frans Happel.

De Sarakatsani van Zagori

Dit herdersvolk is allang opgegaan in de ‘gewone’ Griekse bevolking, maar Hans Overduin verdiepte zich in hun achtergrond en geschiedenis.

Ode aan ‘Europees’ Corfu

Wat is het toch dat Hennie Harinck zo aantrekt in het eiland Corfu? Misschien wel de vermenging met Europese kenmerken?

Tegen rígani is geen kruid gewassen

Het gaat niet goed met het gebruik van dit oer-Griekse kruid, zo constateert Frans Happel. Hij vraagt zich af hoe dat komt en hoe het tij te keren is.

Rubrieken

De dichter | Sisyphus met vakantie - Mario Molegraaf over Stefaan van den Bremt, die een sonnet schreef over Sounion.

Hier Athene | Griekse oudjes en de neráida uit Nederland - Shereen  El Sherbini.

Matiës | Draag een helm! | De opstand in de cultuur | Plastic tasjes.

Uit de Griekse keuken | Water en kruiden - Fieke Landré vertelt hoe ze afhankelijk waren van de waterboot en hoe ze probeerde zelf kruiden te kweken.

Boeken | Griekser dan Grieks - Mario Molegraaf over de biografie van Eva Palmer Sikelianoú | Roderick Beaton: biografie van een natie - Bespreking door Hero Hokwerda.

Muziek | Zonder plan (Ektós schedíou) kwam Griekse muziek naar Groningen - Michiel Koperdraat | Lees hier het hele verhaal.

Agenda

 

 

Mooie zomer!

L2019 2Met rasse schreden nadert het jaar 2021. Het zal dan 200 jaar geleden zijn dat de Ellinikí Epanástasi, de opstand tegen het Ottomaanse bewind, uitbrak. Deze gebeurtenis gaat zonder twijfel groots gevierd worden, maar kritische kanttekeningen zullen niet ontbreken. Politicus Stavros Theodorakis neemt alvast het voortouw met zijn artikel in I Kathimeriní over de invloed van ‘1821’ op de huidige Griekse politiek. We hebben het voor u vertaald en u kunt het lezen in de rubriek Matiës. Griekenland is in wezen een door de grote mogendheden geconstrueerde en gecontroleerde staat. Het land heeft daar zijn hele bestaan al last van. De ontwikkelingen van de laatste jaren laten dat nog eens duidelijk zien – lees in dit kader ook het commentaar van Agnes Dijk op de Europese verkiezingen van afgelopen mei. Verder in dit met geschiedenis
doordesemde zomernummer ook aandacht voor de Frankokratía, een korte, economisch voorspoedige periode waarin Franse ridders de heerschappij voerden over de Peloponnesus.
Zij zijn de bouwers van menig kasteel, waarvan de restanten heden ten dage nog steeds indruk maken en die zondermeer een origineel reisdoel kunnen zijn, zoals dat ook zijn: het padenrijke eiland Andros of de plekken waar de onbetrouwbare 1821-held Androutsos tegen de Turken streed, of het Macedonische dorp Vlasti, zojuist geëerd door de UNESCO met een plaats op de cultureel-erfgoedlijst om zijn bijna therapeutisch, sociaal dansgebeuren van de tranós chorós. Lees Lychnari en trek de stoute schoenen aan. Dat u van een mooie zomer mag genieten.

De redactie

Inhoud

De actuele politiek

In Griekenland leken de Europese verkiezingen dit keer vooral te worden gezien als een referendum over het regeringsbeleid en als een voorbode van de nationale verkiezingen later dit jaar. Agnes Dijk analyseert de situatie.

Santorini en het water

De enorme toeloop van toeristen naar dit populaire eiland vormt een gigantische druk op de drinkwatervoorziening. Hoe men dat probleem tegemoet treedt bespreekt Douwe Laansma.

Violisten naar Lesbos

In het kader van een project van voormalig vastgoedondernemer Adriaan Kok wordt er met vluchtelingen op Lesbos gemusiceerd. Twee Nederlandse topviolisten nemen deel. Marietje Wennekendonk sprak met een van hen.

Odysseas Androutsos, herinneringsplaatsen

Een van de meest omstreden helden van 1821 was Odysseas Androutsos. Hans Verheij bezocht de plaatsen die aan hem herinneren.

Pottenbakker van Karlóvasi

Pavlos Emmanouilidis bracht een bezoek aan een traditionele pottenbakkerij op Samos. Hij beschrijft opkomst, neergang en wederopkomst hier. | Lees hier het hele verhaal.

Een Griekse speld in een Amerikaanse hooiberg

Je zult maar getriggerd worden door een Grieks-achtige naam op een archiefkaart. Hugo Strötbaum ging op zoek naar een Griekse muzikant in de vroege jaren van de 20e eeuw. Wie zoekt zal vinden…

Twee kilo rode poon

De lekkerste maaltijd die Ruard Wallis de Vries ooit in Griekenland at. Wel na een ongelukkige botsing…

Nieuw Frankrijk

Erik Bruns duikt in de geschiedenis van de Frankische overheersers in Griekenland en wat er daarvan nog in het huidige Griekenland terug te vinden is.

Verliefd op een eiland

Soms heeft een min of meer toevallig bezoek aan een plaats verstrekkende gevolgen. Voor Gerard Krämer zette het eerste bezoek aan Andros zijn leven op zijn kop.

Stroopwafels in Griekenland

Maarten Verhoef gooide het roer radicaal om en begon een stroopwafelbakkerij in Griekenland. Marietje Wennekendonk beschrijft hoe dat ‘Ik vertrek’ in zijn werk ging.

Rubrieken

De schrijver | Welkom voor Jany - Mario Molegraaf over zijn nieuwe aanwinst, uit 1947, Van Erts tot Arend van Adriaan Roland Holst

De dichter | J.J.A. Mooij - Mario Molegraaf over J.J.A. Mooij, een kenner van dichters, die zelf gedichten schreef.

Griekenland zwart-wit | Slapen in het openbaar - Tom van Deel schrijft over een fenomeen uit het verleden.

Uit de Griekse keuken | Dromen zijn bedrog - Fieke Landré ontdekte dat een eigen restaurant zwaarder is dan gedacht.

Hier Athene | De opmars van de barberis - Shereen El Sherbini ziet dat de ouderwetse barbier weer in opkomst is, wel in een nieuw jasje.

Architectuur | De Polykatikía - Joost Frijda over de ontwikkeling van het Atheense appartementengebouw.

Matiës | Onze huidige crisis bevat veel fouten van 1821 | Nationale reddingscampagne voor de plataan gaat van start | Leven en dood en de Tranós Chorós

Lied | Mare Nostrum - Hero Hokwerda over Mare Nostrum, een initiatief dat het hele een initiatief dat het hele Middellandse- Zeegebied bestrijkt.

Boeken | De olijfboom - Bespreking door Inge Manousakis | Van Alfa tot Zeus Bespreking door Han Collewijn.

Reacties | Aanvulling en opmerkingen bij Lychnari 2019-1 door Hero Hokwerda | Ed Peereboom over Vluchtelingen op Lesbos | Antwoord van Arriën Kruyt.

Muziek | Power-laïká - Michiel Koperdraat ontdekt Notis Sfakianakis, met een dijk van een stem, maar ook een duistere kant.

Agenda

 

 

Tijd

L2019 4Sinds de tijdsberekening over de hele wereld één bepaald systeem volgt is 1 januari overal officieel het begin van het nieuwe jaar. Maar eeuwenlang waren er verschillende data die als nieuwjaarsdag werden beschouwd. Bijvoorbeeld in Griekenland was 1 september favoriet om allerlei redenen, onder andere vanwege het feit dat september de maand van de druivenoogst en wijnproductie is. Typisch een kwestie om te behandelen in deze eindejaars-Lychnari, waarin ook weer de traditionele kerstpuzzel present is met Griekse goden en helden als centraal thema. Enkele helden uit de puzzel staan met hun verhalen in dit nummer, dat verder zoals u gewend bent grillig meandert langs allerhande kleine en grote onderwerpen Griekenland en de Grieken betreffende. Van het huis waar Maria Callas nooit woonde langs het verbanningsoord Makrónisos en douches voor vluchtelingen tot aan een restaurant op Patmos waar Johannes de Evangelist zich zonder meer thuis zou voelen. Verder wijzen we u nadrukkelijk op het feit dat de redactie van Lychnari op zoek is naar een nieuw enthousiast redactielid. Op pagina 51 vindt u de oproep met de profielschets. We wensen u een feestelijke Χριστούγεννα en een gedenkwaardige Αρχιχρονιά.

De redactie

Inhoud

Nieuwjaar, kerkelijk jaar, schooljaar en… wijnjaar

Wim Oudshoorn vertaalde een Grieks krantenartikel waaruit blijkt dat het feit dat wij op 1 januari nieuwjaar vieren tamelijk willekeurig is.

Enos Nationaal Park

Douwe Laansma bezocht op Kefaloniá het natuurpark op de berg Enos en ontdekte er, behalve het endemische viooltje, ook halfwilde paarden.

De aanpak van anarchistisch links – het eeuwige probleem van Exárchia

Agnes Dijk belicht hoe de nieuwe regering Nea Dimokratia problemen te lijf gaat die al generaties lang spelen.

Het Callas-huis, waar Maria nooit woonde

Frans Happel sprak met de initiatiefnemer van een actie om het huis waar de beroemde sopraan Maria Callas weliswaar nooit woonde, maar dat toch haar ouderlijk huis geweest is, te restaureren.

Barbouta, vervallen, maar niet weg

Marietje Wennekendonk had ooit de meest indringende ervaring had ooit de meest indringende ervaring van Griekenland in het Joodse getto van Véria; vandaag de dag worden daar oude panden opgeknapt en ontvangt de inmiddels 92-jarige Melpomeni Dina uit die wijk een onderscheiding van Yad Vashem voor haar heldendaden tijdens WO II.

Goden en helden: de kerstpuzzel

Ook dit jaar mag hij weer niet ontbreken; de traditionele kerstpuzzel, ditmaal met Griekse goden en helden door de eeuwen heen. Er zijn mooie prijzen te winnen, dus schroom niet een oplossing in te sturen!

Alexandria Instituut

Sommige initiatieven zijn enorm succesvol bij de doelgroep: Heleen Ree gaat al zeven jaar op rij cursus volgen bij het Alexandria Instituut op Chios. Zij sprak met de initiatiefnemer van het instituut over zijn drijfveren.

ShowerPower

Wat kun je nog doen als je al alles gedaan hebt om de vluchtelingen een beter bestaan te geven? Iets op het oog ‘kleins’ als een veilige manier om af en toe even te douchen blijkt een grote bijdrage aan de waardigheid van deze mensen, zo ontdekte Michiel Koperdraat.

Mottenballen

Een trouwe lezer van ons blad, Frans Serné, stuurde een verhaal in over zijn belevenissen in Griekenland. Aanleiding voor een nieuwe rubriek: lezers schrijven.

Makrónisos, eiland van schaamte

Niet het meest vriendelijke Cycladeneiland, maar verbanningsoord, zowel tijdens de Burgeroorlog als in de tijd van de Junta, Hans Verheij bracht er een bezoek.

Rubrieken

De schrijver | Jan Romein - Mario Molegraaf over Jan Romein, de historicus die over de Byzantijnse keizer schrijft alsof hij er zelf bij was.

Matiës | Het huis van Patrick Leigh Fermor opengesteld voor publiek | De zon schijnt voor iedereen | En hoe zal het gaan in 2021? | Het onoplosbare dilemma van het vluchtelingenvraagstuk | Zondags uitje naar het antieke Ramnoús

Lied | Misirloú - Aléxandros Kyrkos schrijft over zijn ambivalente gevoelens voor het meest gecoverde Griekse lied aller tijden: Misirloú | Lees hier het hele artikel

Hier Athene | De stem uit een verzonken verleden - Shereen El Sherbini vond haar afstudeerscriptie van jaren geleden terug en wordt in gedachten teruggevoerd naar die tijd, terwijl er intussen veel veranderd is.

Pikilía | Over vissers die (ook) op plastic vissen, de nieuwe ambassadeur, een bezoek van de patriarch, een rectificatie en twee oproepen.

Uit de Griekse keuken | Taalproblemen - Zonder woordenboek ging Fieke Landré niet bij haar buren op bezoek en in haar restaurant golden er codes voor veelgebruikte ingrediënten. Dat ook veganistisch heel lekker kan zijn ontdekte zij bij Pernera.

Boeken | Ode aan Athene - Inge Manousakis las en bespreekt de nieuwe gids van Athene van Frederiek Lommen. Aankondiging van drie onlangs verschenen boeken.

Muziek | Poëzie op een tonaal weefgetouw - Michiel Koperdraat schrijft over de gedichten van Kostas Katyotakis die door Lena Plátonos op muziek gezet zijn en vertolkt door Savina Yannatou.

Agenda