Lychnari 34 (2020), nummer 1

Lente!

L2020 1Een nieuwe lente en een nieuw geluid! Het Griekse parlement koos een nieuwe President van de Republiek, de achtste op rij sinds 1974 en de eerste vrouw die dit ambt gaat bekleden: Katerina Sakellaropoúlou, voorzitter van de Griekse Raad van State. Ze werd gekozen in één stemronde, ter linker- en ter rechterzijde in het parlement worden haar bruggenbouwerscapaciteiten geprezen. Zo iemand aan het hoofd van de staat is meer dan ooit nodig de komende tijd, gezien de toenemende spanningen met de oostelijke buren. In dit eerste nummer van 2020 niet alleen aandacht voor het nieuwe geluid maar ook zeker voor de nieuwe lente. ‘De liefde danst met de blonde april, en de natuur vond z’n mooie en zoete uur’ dichtte nationale dichter Dionysis Solomós aan het begin van de 19e eeuw, en in dat Griekse lentegevoel is niet veel veranderd. Lees het openingsartikel maar, waarin de schrijver er lustig op los springt tussen de Griekse lenteflora om voor ons een bont veldboeket te plukken. Het hele nummer is eigenlijk een bont veldboeket, zoals u van ons gewend bent. We wensen u veel plezier.

De redactie

Inhoud

Veldboeket Griekenland

Douwe Laansma fotografeerde op heel veel plaatsen overal in Griekenland het uitbundig bloeiende voorjaar en laat in woord en beeld de natuurlijke rijkdom van het land zien.

De Griekse schoonmoeder

Dat de Engelse koningin getrouwd is met een prins die geboren werd in Griekenland is misschien wel bekend. Het nieuwe seizoen van de serie ‘The Crown’ zette zijn moeder in de schijnwerpers en Marietje Wennekendonk ging op zoek naar de historische werkelijkheid.

De strijd om het oostelijk Middellandse Zeegebied

In de buurt van Cyprus zijn rijke olie- en gasvoorraden in de bodem aangetroffen. Hoe deze rijkdom de omringende landen eerder verdeelt dan verenigt vertelt Agnes Dijk. Een complicatie voor de houding van West-Europa vormt de vluchtelingendeal met Turkije.

De Griekse pareës van Amsterdam

Shereen El Sherbini sprak met Grieken die de afgelopen periode in groten getale hun land verlaten hebben en pogen noordelijker een nieuw bestaan op te bouwen.

Nieuw leven voor de oudste Botanische Tuin van Griekenland

Wim Oudshoorn bracht een bezoek aan de jarenlang verwaarloosde Votanikós Kipos van de Atheense Universiteit en sprak met de directeur over de ophanden zijnde restauratie van dit erfgoed. | Lees hier het hele verhaal.

Griekse conversatie in een middeleeuws kasteel

Al jaren worden er door de Brediusstichting Griekse conversatielessen georganiseerd in kasteel Hernen. Hans Stein doet verslag in de hoop nieuwe deelnemers te inspireren.

Boeren financieel in het nauw

Frans Happel sprak in de streek van Griekenland die de meeste en de beste olie voortbrengt olijfboeren die het hoofd maar amper boven water kunnen houden door het beleid in concurrerende landen.

Pyrá, waar Herakles van held tot god werd

Midden in het vasteland van Griekenland herinnert de naam van het dorpje Pyrá aan de brandstapel waarop de held Herakles aan zijn eind kwam om te worden opgenomen onder de goden van de Olympus. Hans Verheij ging erheen en vertelt de mythe die zich hier afspeelde.

De dagen van Alkyoni

Voor het eerst bracht Hennie Harinck, die al sinds jaar en dag op Corfu komt, er een bezoek in de winter. Tot haar verrassing maakte ze er hoge temperaturen mee. Voor de Grieken niets merkwaardigs: de dagen van Alkyoni zijn een bijna jaarlijks verschijnsel.

Het Griekse leed in Klein-Azië

In het Zwarte-Zeegebied woonden sinds de Oudheid veel Grieken. In het begin van de vorige eeuw ondergingen zij een soortgelijk lot als de Armeniërs in Klein-Azië. Katinka Magusin vertelt wat deze zogenoemde Pontische Grieken overkwam.

De Kerstpuzzel opgelost

Velen werden geïnspireerd door de kerstpuzzel van afgelopen jaar, de oplossingen en winnaars vindt u hier.

Rubrieken

De schrijver | Arthur Japin | Mario Molegraaf over Arthur Japin, die niet van Griekenland houdt maar wel verslag doet van een opstand van Griekse vrouwen op Cyprus.

Matiës | Tien jaar crisis, tijdsfragmenten | Een terugblik op de afgelopen 10 jaar | Heling | Over de nieuwe Griekse president.

Uit de Griekse keuken | Gioúlbasi | Abonnees Jeanne en Ernst van de Graaf die al jaren kamperend Griekenland verkennen, doen dat de laatste tijd wat rustiger dan vroeger en maakten een prachtig paasfeest mee. De kokkin van hun camping gaf ze een recept mee voor Gioúlbasi, een in de oven bereid vleespakketje.

Lezers schrijven | Agapi en een sonnet | Dit keer Joke Lyraraki over haar vriendin Agapi en Hans Douwes met een sonnet over Ayía Galini.

Pikilía | Over een overleden componist, een nieuwgebouwd crematorium (eindelijk!) en Grieks commentaar op de Nederlandse SyRI-kwestie.

Muziek | De raggende mannen op Kreta | Michiel Koperdraat schrijft naar aanleiding van het Griekse trio dat bij het Nederlands Blazersensemble deelnam aan het Nieuwjaarsconcert over zijn ervaring op Kreta met ‘raggende mannen’ in 1978.

Boeken | Mario Molegraaf bespreekt drie boeken: Hitlers geheime dagboek van Charis Vlavianós; Met gemengde gevoelens op reis, brieven aan Stella van Kees Klok en Griekenland als literair decor van Kees van Rijswijk. Inge Manousakis las en bespreekt Het verdriet van Griekenland van Frederiek Lommen. Aankondiging van een onlangs verschenen Nederlandse vertaling van een beroemde Griekse roman; vier grote romans uit de 19e eeuw ‘vertaald’ in een eenvoudiger taal en versimpeld; het boek van Alfa tot Zeus is uitverkocht, maar er is hoop…

Agenda