Frans van Hasselt,
De toekomst komt van achter

Samenvatting

Als geen ander beschrijft Frans van Hasselt het alledaagse leven in Griekenland, met juweeltjes als 'Mijn postbode Spyros' en 'De dans van de Niet-La-chende'. Ook recente gebeurtenissen komen aan bod, zoals de '17e november', de Grieks-Turkse verhoudingen, de toestroom van Albanezen en de Olympische Spelen. De Orthodoxe kerk, die nog steeds een belangrijke rol speelt, komt in drie artikelen aan de orde. Verder zijn er diverse artikelen die over de rijkdom en speelsheid van de Griekse taal gaan. Als aanvulling op Frans van Hasselts bundel Verslaafd aan Griekse muziek is een vijftal artikelen opgenomen over o.a. Manos Chatzidakis, Stelios Kazantzidis en Sotiría Bellou.
Deze bundel bevat een selectie 'stukjes' over Griekenland die Frans van Hasselt voor NRC Handelsblad schreef als Griekenlandcorrespondent. Ook zijn bijdragen opgenomen uit het Griekenlandtijdschrift Lychnari, waar hij nog steeds een rubriek verzorgt. Sommige stukken zijn enigszins bewerkt of aangevuld met een P.S.

Recensie

Deze bundel bevat meer dan 35 korte bijdragen over Griekenland, die de schrijver/journalist schreef als correspondent voor NRC/Handelsblad (sinds 1959) en het aan Griekenland gewijde tijdschrift Lychnari. De uitgave is een soort vriendenboek voor de schrijver vanwege zijn 80e verjaardag met een inleiding van Tom van Deel. De artikelen verschenen in beide media in de afgelopen jaren, m.n. in de laatste 15 jaar. Sommige zijn enigszins bewerkt en vanwege de actualiteit aangevuld met een toelichting. Allerlei zaken over het leven in Griekenland passeren de revue; naast gebeurtenissen over het dagelijkse leven komen ook actuele thema's voor het voetlicht, zoals de verhoudingen tussen Grieken en Turken, de immigratie van Albanezen en de Olympische Spelen van 2000. Andere onderwerpen zijn de Grieks-Orthodoxe Kerk, de Griekse taal en een aantal musici/zangers, als Chatzidakis, Kazantzidis en Bellou. Het sober uitgevoerde boekje is niet geillustreerd.

Dr. J. Kroes


Hergave Black Olive Press, 2018 (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

ISBN 978 90 72811 09 7

Prijs € 12,50

toekomst

toekomst b