Lychnari 16 (2002), nummer 4

L2002 4

Vijfendertig jaar geleden, in het jaar dat de kolonelsjunta in Griekenland aan de macht kwam, nam Liesbeth List de Nederlandse versie op van de Mauthausenliederen van Mikis Theodorakis. Nu zingt ze ze weer. Reden voor Lychnari  om met de zangeres te gaan praten en een goede aanleiding om een aantal facetten van deze hartverscheurende ballade tegen het licht te houden. In datzelfde jaar 1967 werd Arnold van Gemert de toegang tot Griekenland geweigerd om zijn kritische houding ten opzichte van het regime, het was ook het jaar dat zijn Nieuwgriekse carrière op de Universiteit van Amsterdam een aanvang nam. Nu, na 35 jaar gaat hij met emeritaat.
Een herfstnummer over afscheid en weerzien, doorgaan en de draad weer oppakken.

De redactie

Inhoud

Nog steeds zingen over de meisjes van Mauthausen

Liesbeth List zingt in haar nieuwe theaterprogramma weer de ‘Mauthausen-ballade’ van Mikis Theodorakis. Alex van Kalken had een uitgebreid interview met de zangeres over haar eerste ontmoeting met de componist, hun muzikale samenwerking, zijn invloed op haar en haar eerste stappen in Griekenland.

‘Hooglied’

Drie keer het mooiste lied van de cyclus: de originele tekst van Iákovos Kambanellis de letterlijke vertaling en de herdichting van Lennaert Nijgh en tenslotte de bron waaruit het lied is voortgekomen.

Mauthausen 1965-2002

Voor de muzikale en politieke wederwaardigheden van dit maar 12 minuten durende meesterwerk van Mikis Theodorakis put voor ons Frans van Hasselt uit zijn schier onuitputtelijke herinneringen.

Theodorakis’ Mauthausen

Michiel Koperdraat analyseert in de rubriek Lied de muziek van de Mauthausen-cyclus. Hij wijst ons op de schoonheid van de samenstellende delen, zodat we met nog meer ontroering en bewondering naar het geheel kunnen luisteren.

Ontmoetingen op Kreta

Een sluwe boer met een ezel die hem tegen wil en dank op de (digitale) foto wilde zetten, het is maar één van de ontmoetingen op Kreta waarover Dimitris Giannakos ons vertelt (met lichtbeelden!).

Levenslang Grieks

Professor Arnold van Gemert wijdde zich zijn hele werkzame leven aan de bestudering van het Grieks. Hij zal daar niet mee stoppen maar wel gaat hij op 25 oktober met emeritaat. Reden voor Marietje Wennekendonk en Wim Oudshoorn hem urenlang van zijn werk te houden en hem het hemd van het lijf te vragen.

Zoeken naar de schoenmaker van Aiolos

Op Ithaka staat alles in het teken van Odysseus, maar veel is er met de haren bij gesleept... Daniël Koster wandelde met een kritische blik over het eiland en doet ons daarvan verslag.

Kyria Evyenia

Frans Happel laat ons kennismaken met de oude mevrouw Evyenía en haar wijze levensvisie.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen De ondergang van 17 November, Illegale migranten

Muziek Yolanda Verbeek over het mooiste van Maria Farandouri

Hier Athene Frans van Hasselt over wat 17 November niét was

Pikilia Griekse tv op Utrechtse kabel & Grieks filmfestival in Utrecht