Lychnari 9 (1995), nummer 4

L1995 4

Inhoud

De Experimentele School in Thessaloniki

Onderwijsvernieuwer Aléxandros Delmouzos had begin deze eeuw al twee keer eerder getracht moderne onderwijsvormen te introduceren; pas met de Experimentele School in Thessaloniki had hij succes. Wat is er nu nog van zijn idealen over, op de zestigste verjaardag van de school? Oud-docente Stella Timonidou-Klok bericht hierover (en over de uitwisseling met de S.G. Dordtwyck in Dordrecht).

Een nadeel dat een voordeel is

In de reeks 'Grieken in Nederland' vraagt Kees Mijnten deze keer aandacht voor de Leidse hoogleraar endocrinologie Socrates E. Papapoúlos, die zijn taalkundig nadeel juist ten nutte weet te maken in zijn contacten met patiënten.

Voor de Baha'i naar Griekenland

Voor de - minder regelmatige - reeks 'Nederlanders in Griekenland' sprak Anna Wildeboer met Helen Kondos, die in Thessaloniki een bijzonder 'impresariaat' heeft, maar die om een nog bijzonderder reden daarheen was getrokken.

In het kunstkatern: Christina Unaris-Corfdou

De kunstenares Christina Línaris-Corídou wil herinneringen, dikwijls in de vorm van afvalproducten, in haar kunstwerken voor vergetelheid behoeden, zoals Herman van Bergeijk schrijft in het kunstkatern (deze keer in zwart wit).

Simon Karás, leermeester van de Griekse muzikale traditie

Redden wat er te redden viel, dat was volgens Andriëtte Stathi-Schoorel de taak die de nu negentigjarige Simon Karás zich in zijn leven gesteld had: de eigen Griekse muzikale tradities van orthodoxe kerkmuziek en de traditionele muziek van het Griekse 'platteland'.

Aangrijpende verbeelding van Evjenía Fakínou

In oktober verscheen de Nederlandse vertaling van de roman De grote groene van de succesvolle Griekse schrijfster Evjení Fakínou. Julia Happel sprak met de auteur en bespreekt haar werk.

Moderne kunst in Athene

Klassieke kunst genoeg in Griekenland, maar hoe zit het met de moderne? Els Hanappel geeft een overzicht van de hedendaagse 'kunstscene' in Athene.

Gortys - om nooit meer te vergeten

Het mooiste plekje op aarde? Maar ook het meest onbekende, aldus Jan de Kort, die verhaalt hoe belangrijk - in velerlei opzicht! - dit oord op Kreta geweest is voor Europa.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

Boekenrubriek - Nederlandse literatuur in het Grieks (Hero Hokwerda), Griekenland en de Balkan, Greece's Balkan Entanglement van Thanos Veremis (Kees Klok)

Hier Athene - Theodorakis zeventig door Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Xerotigana! Het traditionele raki-hapje, Fotoula Feretzaki-Pol