Lychnari 4 (1990), nummer 1

L1990 1

Inhoud

De vloer van de economie

Zo op het eerste gezicht lijkt het de Grieken economisch voor de wind te gaan: mensen gaan zeer goed gekleed, de restaurants zitten vol en overal wordt druk gebouwd. Achter deze façade van welvaart gaan echter enorme economische problemen schuil, schrijft Paul Friese.

De geboorte van de federatie Enallaktiki-Ikolóyi

Tijdens de laatste verkiezingen veroverde n de 'Alternatieven-Ecologen' een zetel in het parlement. Andriëtte Stathi-Schoorel sprak met twee van hen, die beslist geen 'groenen' genoemd willen worden.

De Vedette en de bard: De paradox van de roem

Begin vorig jaar traden Charis Alexíou en Nikos Papázoglou op in Nederland en België. Marjet van Attekum en Wim Oudshoorn spraken de diva en de zanger/componist. Over het grote succes en het behoud van oorspronkelijkheid.

Vluchtelingen in Griekenland

Ook Griekenland heeft te maken met een groeiend aantal asielzoekers, die worden opgevangen in een kamp bij Lávrio. Andriëtte Stathi-Schoorel over de weinig rooskleurige situatie van de vluchtelingen.

Lessen in eigen taal en cultuur

Onderwijs in eigen taal en cultuur is voor de Grieken in Nederland heel belangrijk. Niet om kinderen te leren zich tegen de Nederlandse cultuur af te zetten, maar juist om beide culturen goed te kunnen accepteren, schrijft Natassa Schadi

Grieks theater, oud en actueel

Theater lijkt in Griekenland tijdloos. Klassieke tragedies worden opgevoerd in de theaters waar ze eens in première gingen. Peter van Alphen maakte een hedendaagse reis langs de plaatsen van het oude Griekse theater.

Anastenária

Ieder jaar op 21 mei vinden ter gelegenheid van het feest van Konstantijn en Helena in het Macedonische dorp Aya Eléni vuurdansen plaats. Mariëtta loannidou schetst de achtergronden van dit gebruik.

Me-You-Bed. De Griekse versierder (kamaki) en het massatoerisme

De 'Griekse Man' is voor menige toeriste één attractie van een Griekenland vakantie. De groei van de vraag naar 'kamákia' is niet ongemerkt voorbijgegaan aan de versierdersbranche. Theo Zourlídis, kenner van de soort, schetst de situatie.

Vaste rubrieken

Kunstkatern Fótis Kóndoglou (1896-1965) schilderde zowel kerkelijk als wereldlijk . In beide liet hij zich opnieuw inspireren door de Byzantijnse en de volksschilderkunst, als reactie op de buitenlandse invloeden die de Griekse schilderkunst overheersten. N.Zías , kenner van Byzantijnse kunst én van Kóndoglou, presenteert hem en zijn werk.

Polygoon

Boekenrubriek

Uit de Griekse Keuken

Agenda

Lichtpuntjes