Lychnari 17 (2003), nummer 1

L2003 1<

De redactie van Lychnari heeft roerige tijden achter de rug, zoals sommige lezers niet zal zijn ontgaan, maar de rust is weergekeerd. Twee redactieleden zijn weer terug op hun post en we verheugen ons u te kunnen meedelen dat we ons team versterkt zien met Gonnie Kaptein die voor nummer 5 al ad interim werkzaamheden verrichtte. In dit nummer treft u, zoals gebruikelijk in het lentenummer, een aantal artikelen over verschillende mogelijke reisbestemmingen in Griekenland en verder komt er een aantal aspecten van het muziekleven aan de orde. En natuurlijk gaan we niet voorbij aan de politieke actualiteit. 

De redactie

Inhoud

Paniyirizanger Alekos Lykotrafitis

Het grote podium is voor sommige zangers onbereikbaar, ook als zouden ze het wat hun talenten betreft best aankunnen. Maar over publiek hebben ze niet te klagen, de zangers die hun beroep uitoefenen op de paniyiria overal in Griekenland. Frans Happel sprak met een van hen, Alekos Lykotrafitis.

Overblijfselen van Pythagoras en Polykrates

Samos kan zich beroemen op een wereldberoemd geworden inwoner en werd ooit geregeerd door een tiran met waterbouwkundige inzichten. Jos Out bezocht het eiland en vertelt ons wat er nog van die twee roemruchte eilanders te zien is.

Kardamyli: een wandelparadijs

Wandelen kan men uitstekend in de Mani. Er zijn zelfs allerlei markeringen in de bergen aangebracht, die u, net als Daniël Kosterkunnen behoeden voor verdwalen.

Ons Europa

Griekenland is in januari de laatste voorzitter van Europa geworden vóór de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten. Thanasis Apostolou vertelt ons over hoe Griekenland het wil gaan doen.

De theaters van Epídavros

Karen de Vries geeft theatercursussen in en in de buurt van het beroemdste openluchttheater van Griekenland. Hoe zij zover gekomen is, vertelde ze aan Gonnie Kaptein.

De hoop van Chaniá

De kleine synagoge van Chaniá heeft het overleefd, ondanks het zeer geringe aantal gelovigen dat er nog gebruik van maakt, dankzij de inspanningen van een gedreven man. Chantal van Wees en David Rotting spraken met hem over zijn drijfveren

Hier willen we nooit meer weg

De tweelingzusters Lienke en Anke van Nugteren wilden eigenlijk niet naar Syros. Hoe ze er nooit meer wegkwamen beschrijven zij in wat het begin van een langer verhaal zal worden.

Cyprus 2003, federatie of deling

Leonora Cok bericht vanuit Cyprus hoe de bevolking aldaar reageerde op de voorstellen van Kofi Annan voor een vredesakkoord en de toetreding tot de EU.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen, Griekenland EU-voorzitter; Grieks-Turkse betrekkingen; Slavenhandel

Olympisch nieuws - Conny Keessen

Uit de Griekse keuken - Gonnie Kaptein, De Griekse keuken in Nederland

Hier Athene - Frans van Hasselt, De tuin des Hemels

Lied - Frans van Hasselt, Thessaloniki mou