Lychnari 18 (2004), nummer 4

L2004 4

Wat is er heerkijker dan Griek te zijn dit jaar? Europees voetbalkampioen én succesvolle orgnisator van de Olympische Spelen, alom geprezen en bemind, het is bijna te veel van het goede. Maar dat er aan elk succes een achterkant zit, gaan de Grieken de komende jaren merken als zij de prijs van dit feest moeten betalen. In dit herfstnummer blikt Lychnari op zo'n manier al een beetje terug op de Spelen, en houdt zich verder bezig met andere belangrijke zaken als: wat gaan we lezen en eten in de winter. Een detective met Olympische kantjes? Tot korrels gestolde Griekse zomer of toch liever herfstige paddestoelen? Als het u nog wat te vroeg is voor dit soort zaken kunt u er altijd nog even tussen uit, naar idealistisch Mólyvos, bijvoorbeeld, naar de papieren maan of gewoon in Nederland naar een concert van Marió.

De redactie

Inhoud

Het gevecht van Olympia met de geschiedenis

In de aanloop naar de Olympische Spelen bracht sporthistoricus Jurryt van de Vooren een bezoek aan Olympia waar het allemaal ooit begon, en sprak met de gewone mensen die daar wonen.

De schrijver Petros Markaris

Noortje Pelgrim vertaalde het laatste boek van Petros Márkaris. Ze zocht de schrijver op en sprak met hem over zijn werk.

Net Nederlandse negental van uitgever Kastaniotis

Negen Nederlandse schrijvers heeft de grote uitgever Kastaniotis in zijn fonds. Frans en Julia Happel spraken met de uitgever over zijn keuzes.

Een romanpersonage achterna gereisd

Marianne Moussault raakt zo gefascineerd door de hoofdpersoon van de novelle die zij vertaalde, dat ze op zoek ging naar wat er na 80 jaar nog te vinden is van wat hij beschrijft. Marietje Wennekendonk doet verslag.

De Eerste Stap

Vlak voor zijn dood beschreef Bram Vermeulen voor ons zijn eerste kennismaking met Griekenland in ‘De Poging’.

Bijzondere tentoonstelling op Cyprus

De in Nederland wonende Cypriotische kunstenares Toula Liasí brengt met een expositie en bijbehorende catalogus een hommage aan de inwoners van een Grieks dorp in de bezette zone.

Monumentenzorg in Molyvos

Over de soms gespannen verhouding tussen commerciële belangen en monumentenbehoud sprak Marion van Doornum met de burgemeester van het stadje Mólyvos op Lesbos.

Het zomerse ritueel van de trachanás

Eind augustus wordt op het platteland van Griekenland de voorraad trachanas voor de winter gemaakt. Niet iedereen vindt het lekker, maar het ritueel dat drie dagen duurt vormt voor Dímitra Schotman een dierbare herinnering.

Zingen is mijn leven

Deze maand treedt in verschillende zalen in Nederland en België zangeres Mario op. Annette Luycx ging in Athene luisteren en sprak met de zangeres.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen

Boeken

Lichtpuntjes

Hier Athene Frans van Hasselt Net even anders

Hier Nicosía Leonora Cok Een cyprioot in Europa

Reacties

Op Kantoor Stella Alepoudaki Eindelijk vakantie

Lied Han Collewijn Papieren maan

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Paddestoelen

Agenda