Lychnari 14 (2000), nummer 1

L2000 1

Inhoud

Op weg naar de kameleons

Een tocht vanuit Mistrás via Trýpi (het "Kaiádas"-dorp), Taÿgetos-gebergte, dorpjes en Kalamáta naar de baai van Yálova in Peloponnesos op zoek naar de met uitsterven bedreigde kameleons. Door Andriëtte Stathi-Schoorel.

Meer slangen dan in het paradijs

Bart Siebelink en Arjan van der Lugt fotografeerden in Griekenland tal van reptielen en amfibieën en vertellen ons waar we op moet letten als we zo'n beest tegenkomen.

De Préspa-meren, een zeldzaam natuurgebied

Dimitris Giannakos leidt ons in de "drie-landen-punt" rond (voormalig Joegoslavië, Griekenland en Albanië) langs de meren Mikri- en Megali-Prespa, een zeldzaam naruurgebied met een - in Europa- uniek koeienras en talloze bijzondere vogels en vertelt ook over de rol van het gebied tijdens de Griekse burgeroorlog.

Onder het oog van de Pantokrator

Yerásimos en Stavriána Livadárou over de gebruiken rond het orthodoxe Pasen. Onder andere De Megali Evdomada, de Epitafios en de Christós Anésti nader toegelicht.

Het Stymfálische meer en de plaag der mythische vogels

Daniël Koster over het Stymfalía-meer, te zuidwesten van Korinthe en over de mythen waar het meer zijn naam aan heeft te danken.

Cyprus is een deel van de oplossing, niet van het probleem

Interview met Evripídis Evriviádis, ambassadeur van Cyprus in Nederland.

Het Certificaatexamen Grieks

Een gesprek van Arnold van Gemert met Nióvi Andropoúlou, verantwoordelijke voor de internationale examens Certificaat Nieuwgrieks.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen Internationaal protest tegen roeicentrum. Met het oog op de Olympische Spelen 2004. Onbehagen over nieuwe politieke partij. De politieke ambities van de burgemeester van Athene Dimítris Avramópulos. Veranderingen in de Griekse grondwet.

De eerste stap Henk van Woerden Impressies uit het Griekenland van 1969.

Pikilía Evelien Veenboer-Landman Korte berichten.

Lied Marian Heesen Muziekgroep Omónia en de lied 'Asma Asmáton' (Hooglied).

Agapiti Fotoula Naamswijziging in Griekenland.
Reacties Over Gavdos.

Muziek Yolanda Verbeek Muziek en dans: Zeïmbékiko, Chasápiko en tsiftetéli.

Uit de Griekse keuken Wim Oudshoorn Oervoedsel. Over o.a. de chórta, blita, radíkia, andídia, séskoulo en twee recepten: Soúpa me tsouknídes (brandnetelsoep) en Tsouknidópita (brandnetelpastei)

Hier Athene Frans van Hasselt De Grieken Europeaniseren. Hoe Griekenland door invloeden vanuit Europa verandert en een overzicht met Griekse naamdagen.