Lychnari 8 (1994), nummer 2

L1991 2

Inhoud

Melina Mercouri: De laatste Griekse godin

Ingeborg Beugel herdenkt de bekende actrice en minister van cultuur, gertouwd met de fimregisseur Jules Dassin. Na haar overlijden in New York kreeg ze een staatsbegrafenis, met overweldigende belangstelling.

Kerk en Staat, achtergronden van een moeizame relatie

Nikos Tsakirakis beschrijft de bijzondere relatie die kerk en staat in Griekenland hebben. De oorzaak ligt al in de 4e eeuw, toen keizer Constantijn het christendom als godsdienst erkende, en vooral in de Byzantijnse tijd, toen keizer en oecumenisch patriarch samen - met verschillende bevoegdheden - het rijk bestuurden.

Dolly Goulandrí, weldoenster van de Griekse Gemeenschap

Dolly Goulandri is onlangs uitgeroepen tot "Weldoenster van de Griekse Gemeenschap", als dank voor de oprichting van het Museum van Cycladische kunst in Athene dat tevens als centrum voor culturele manifestaties fungeert. Door Stella Lubsen-Admiraal. Zie ook Lychnari van maart 1992.

Kunstkatern: Costas Tsoklis

Paul Schiethart presenteert het werk van de Griekse schilder Costas Tsoklis. Hij gebruikt in zijn schilderijen voorwerpen uit het dagelijks leven op een geheel eigen, bijzondere manier.

Negorij of Balkanmetropool? Turks Athene in de 15e en 16e eeuw

Hoe groot of klein was Athene nu eigenlijk in de 15e en 16e eeuw, na de Turkse verovering? Machiel Kiel bespreekt de bronnen en concludeert dat Athene in die tijd helemaal geen kleine stad was, maar de derde stad van de Balkan.

Yannis Vernardis, fotograaf van Skyros' verleden

Het fotomateriaal van deze fotograaf van het eiland Skyros bewaart de gebruiken van de laatste 50 jaar, vanaf de tijd dat Skyros nog in een betrekkelijk isolement verkeerde. Door Andriëtte Stathi-Schoorel.

My family and other birds

Andriëtte Stathi-Schoorel vertelt over de sympatheike leiders van het Griekse Centrum voor de verzorging van Wilde Dieren en Vogels, op Aegina gevestigd in een voormalige gevangenis.

Heeft het heelal grenzen?

Pelagia Dorenstouter-Paputsaki vecht in Nederland, in Haarlem, voor hoogbegaafde kinderen, en heeft daartoe een adviespraktijk opgericht. Een verslag van Kees Mijnten.

Een riet met zes gaten

Arthur Bot spreekt met de Epirotische klarinettist Petros Chalkiás, geboortig van Epirus, die samen met zijn groep in de hele wereld optreedt. Nikolaos Polítis en Claude Fauriel.

Vaste rubrieken

Polygoon- Conny Keessen: Europese Commissie daagt Griekenland voor Hof - PASOK-regering ontneemt ex-koning paspoort en bezit - Nieuwe wet pakt belastingontduiking hard aan - Is 'the party over' voor de Grieken?.

Hier Athene - Frans van Hasselt: Atheense draf.

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Psaria Riganata.