Lychnari 11 (1997), nummer 4

L1997 4

Dit nummer gaat voor een belangrijk deel over dromen. Die van de meeste Grieken om de Olympische Spelen te organiseren in Griekenland. Polygoon en de voorplaat vertellen van de vreugde. Veertig jaar geleden verwezenlijkte Aristotelis Onassis zijn jongensdroom, een eigen luchtvaartmaatschappij. Charílaos Chiotakis droomde van een Griekse kerk met muurschildrringen. De schilders Nikos en Alekos gaven die droom vorm. Stelios Kasinatis legde dromen vast voor ze definitief onder het cement verdwenen. Zelfs de Atheense zwerver droomde, van Jeruzalem. Wij wensen u Καλές Γιορτές, goede feestdagen.

De redactie

Inhoud

6 | Stelios Kasimatis, fotograaf van het andere Athene

Deze zomer werd in Athene een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van deze fotograaf. Wim Oudshoorn selecteerde enkele van zijn mooiste foto's en belicht zijn leven.

10 | Charílaos Chiotakis, de vluchteling die hofleverancier werd

De nu 80-jarige bonthandelaar Charílaos Chiotakis woont al 68 jaar in Nederland. Hij vergaarde een fortuin en werd een groot mecenas. Zijn nieuwste project is het opluisteren van de door hem geschonken Grieks Orthodoxe kerk in Utrecht. Aan Dimitris Giannakos vertelde hij zijn levensverhaal.

13 | Relikwieën van de toekomst

De in Nederland opgeleide kunstenaar Dimitris Gizinos won dit jaar de Bosch-prijs. Josien Anker bekeek zijn tentoonstelling tussen de ijskasten.

16 | Een nieuwe stijl in de ikonenschilderkunst

In opdracht van Chiotakis wordt de voormalige sportzaal die kerk werd voor de Grieken opgeluisterd met muurschilderingen in neo-Byzantiinse stijl. Ikonenschilder Jan Verdonk en Dimitris Giannakos namen een kijkje bij de schilders aan het werk.

22 | De dochter van Ikaros wordt veertig

Dit jaar bestaat de nationale Griekse luchtvaartmaatschappij 40 jaar. Kees van Dun werd door dit feit geïnspireerd tot een verhaal over de geschiedenis van deze door Onassis opgezette onderneming.

23 | Feedback op z'n Grieks

Wat doe je als blijkt dat je de trein in de verkeerde richting hebt genomen? Daniël Koster vertelt hoe flexibel de Griekse spoorwegen soms reageren.

25 | Zwerver in Athene

Andriëtte Stathi ontmoet een zwerver in een Atheens parkje.

28 | De man achter de advertentie

Wie zet toch altijd die kleine annonces in verschillende Nederlandse dag- en weekbladen, waarin rustige vakantiehuizen op Chios te huur worden aangeboden? Kees Mijnten spoorde de tussenpersoon op en beschrijft in 'Portretten' het hoe en waarom.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen (o.a. Beatrix in Griekenland, Legalisatie van illegalen en Nog 7 jaar tot 2004)

Lied - Marian Heesen: Café Amán Amerika

De eerste stap - Frans van Hasselt

Wijnen in Griekenland - Theologos Aritzis: Wijngebieden in Noord-Griekenland

Columm - Wim Oudshoorn: Er is het hout.

Hier Athene - Frans van Hasselt: Sotiría Bellou (1921-1997)

Uit de Griekse keuken - Marietje Wennekendonk: Snel-klaar-eten. Μπριζόλα λεμονάτη στη χύτρα (Citroenkarbonade in de snelkookpan).

Muziek - Jolanda Verbeek: De muziek van het Griekse vasteland

Boeken rubriek - Kees Klok: Recensie van 'De zuilen van Hercules' van Paul Theroux

Hero Hokwerda: Vertaalwedstrijd van NRC: Het gedicht IV uit de reeks 'Op het toneel' van Yorgos Seferis.

Berichten: De Nederlandse vertaling van 'De moeder van de hond" van Pavlos Matesis.

Agenda, lichtpuntjes