Lychnari 33 (2019), nummer 4

Tijd

L2019 4Sinds de tijdsberekening over de hele wereld één bepaald systeem volgt is 1 januari overal officieel het begin van het nieuwe jaar. Maar eeuwenlang waren er verschillende data die als nieuwjaarsdag werden beschouwd. Bijvoorbeeld in Griekenland was 1 september favoriet om allerlei redenen, onder andere vanwege het feit dat september de maand van de druivenoogst en wijnproductie is. Typisch een kwestie om te behandelen in deze eindejaars-Lychnari, waarin ook weer de traditionele kerstpuzzel present is met Griekse goden en helden als centraal thema. Enkele helden uit de puzzel staan met hun verhalen in dit nummer, dat verder zoals u gewend bent grillig meandert langs allerhande kleine en grote onderwerpen Griekenland en de Grieken betreffende. Van het huis waar Maria Callas nooit woonde langs het verbanningsoord Makrónisos en douches voor vluchtelingen tot aan een restaurant op Patmos waar Johannes de Evangelist zich zonder meer thuis zou voelen. Verder wijzen we u nadrukkelijk op het feit dat de redactie van Lychnari op zoek is naar een nieuw enthousiast redactielid. Op pagina 51 vindt u de oproep met de profielschets. We wensen u een feestelijke Χριστούγεννα en een gedenkwaardige Αρχιχρονιά.

De redactie

Inhoud

Nieuwjaar, kerkelijk jaar, schooljaar en… wijnjaar

Wim Oudshoorn vertaalde een Grieks krantenartikel waaruit blijkt dat het feit dat wij op 1 januari nieuwjaar vieren tamelijk willekeurig is.

Enos Nationaal Park

Douwe Laansma bezocht op Kefaloniá het natuurpark op de berg Enos en ontdekte er, behalve het endemische viooltje, ook halfwilde paarden.

De aanpak van anarchistisch links – het eeuwige probleem van Exárchia

Agnes Dijk belicht hoe de nieuwe regering Nea Dimokratia problemen te lijf gaat die al generaties lang spelen.

Het Callas-huis, waar Maria nooit woonde

Frans Happel sprak met de initiatiefnemer van een actie om het huis waar de beroemde sopraan Maria Callas weliswaar nooit woonde, maar dat toch haar ouderlijk huis geweest is, te restaureren.

Barbouta, vervallen, maar niet weg

Marietje Wennekendonk had ooit de meest indringende ervaring had ooit de meest indringende ervaring van Griekenland in het Joodse getto van Véria; vandaag de dag worden daar oude panden opgeknapt en ontvangt de inmiddels 92-jarige Melpomeni Dina uit die wijk een onderscheiding van Yad Vashem voor haar heldendaden tijdens WO II.

Goden en helden: de kerstpuzzel

Ook dit jaar mag hij weer niet ontbreken; de traditionele kerstpuzzel, ditmaal met Griekse goden en helden door de eeuwen heen. Er zijn mooie prijzen te winnen, dus schroom niet een oplossing in te sturen!

Alexandria Instituut

Sommige initiatieven zijn enorm succesvol bij de doelgroep: Heleen Ree gaat al zeven jaar op rij cursus volgen bij het Alexandria Instituut op Chios. Zij sprak met de initiatiefnemer van het instituut over zijn drijfveren.

ShowerPower

Wat kun je nog doen als je al alles gedaan hebt om de vluchtelingen een beter bestaan te geven? Iets op het oog ‘kleins’ als een veilige manier om af en toe even te douchen blijkt een grote bijdrage aan de waardigheid van deze mensen, zo ontdekte Michiel Koperdraat.

Mottenballen

Een trouwe lezer van ons blad, Frans Serné, stuurde een verhaal in over zijn belevenissen in Griekenland. Aanleiding voor een nieuwe rubriek: lezers schrijven.

Makrónisos, eiland van schaamte

Niet het meest vriendelijke Cycladeneiland, maar verbanningsoord, zowel tijdens de Burgeroorlog als in de tijd van de Junta, Hans Verheij bracht er een bezoek.

Rubrieken

De schrijver | Jan Romein - Mario Molegraaf over Jan Romein, de historicus die over de Byzantijnse keizer schrijft alsof hij er zelf bij was.

Matiës | Het huis van Patrick Leigh Fermor opengesteld voor publiek | De zon schijnt voor iedereen | En hoe zal het gaan in 2021? | Het onoplosbare dilemma van het vluchtelingenvraagstuk | Zondags uitje naar het antieke Ramnoús

Lied | Misirloú - Aléxandros Kyrkos schrijft over zijn ambivalente gevoelens voor het meest gecoverde Griekse lied aller tijden: Misirloú | Lees hier het hele artikel

Hier Athene | De stem uit een verzonken verleden - Shereen El Sherbini vond haar afstudeerscriptie van jaren geleden terug en wordt in gedachten teruggevoerd naar die tijd, terwijl er intussen veel veranderd is.

Pikilía | Over vissers die (ook) op plastic vissen, de nieuwe ambassadeur, een bezoek van de patriarch, een rectificatie en twee oproepen.

Uit de Griekse keuken | Taalproblemen - Zonder woordenboek ging Fieke Landré niet bij haar buren op bezoek en in haar restaurant golden er codes voor veelgebruikte ingrediënten. Dat ook veganistisch heel lekker kan zijn ontdekte zij bij Pernera.

Boeken | Ode aan Athene - Inge Manousakis las en bespreekt de nieuwe gids van Athene van Frederiek Lommen. Aankondiging van drie onlangs verschenen boeken.

Muziek | Poëzie op een tonaal weefgetouw - Michiel Koperdraat schrijft over de gedichten van Kostas Katyotakis die door Lena Plátonos op muziek gezet zijn en vertolkt door Savina Yannatou.

Agenda