Lychnari 3 (1989), nummer 4

L1989 4

Inhoud

Nadagen van Papandréou

Een analyse van Joris Cammelbeek van de politieke situatie tussen juni en november 1989. Door de verkiezingen van juni 1989 is Andréas Papandréou als PASOK-voorman onttroond. Er blijken binnen vijf maanden opnieuw verkiezingen nodig te zijn.

De Soulioten en Ali Pasja: een titanenstrijd

Het verhaal van de Soulioten, de dappere Griekse strijders tijdens de Turkse overheersing. Daniël Koster over het onderspit dat uiteindelijk gedolven moest worden tegen roemruchte potentaat Ali Pasja.

Zigeuners in de Griekse wereld

De zigeuners: de bekendste (semi-) nomadische bevolkingsgroep van Griekenland. Over de geschiedenis, levenswijze en bijdrage aan de Griekse cultuur. Een artikel van Andriëtte Stathi-Schoorel.

Yánnis Móralis

In het kunstkatern aandacht voor het werk van Yánnis Móralis. Stávros Kotseréas belicht werk en persoon van deze belangrijke 20ste-eeuwse Griekse schilder.

Orchideeën in Griekenland

Griekenland is een land met een grote verscheidenheid aan landschappen en een rijke flora. Orchideeën nemen hierin een belangrijke plaats in. D.W.Kapteyn den Boumeester over het onderzoek naar de verspreiding van orchideeën.

Ontwikkelingen in de Griekse stripwereld

In de zomer van 1989 is in Thessaloniki een overzichtstentoonstelling gehouden van de Griekse strip vanaf 1900 tot heden. De Griekse strip bloeit. Karin Rijnders in gesprek met één van de organisatoren van de tentoonstelling.

Dynámis tou Eyéou: een portret

Een interview van Dimitris Siotis en Marieke Potma met de vier musici van de Griekse muziekgroep Dynámis tou Eyéou (de kracht van de Egeïsche zee).

Egeïsche architectuur

De architectuur op de eilanden in de Egeïsche zee is beroemd. Kubusvormige huizen in lichte kleuren geschilderd, huizen die samen labyrintische dorpen vormen. En de karakteristieke kerkkoepels. Een artikel van Leonídas Kanéllos.

Vaste rubrieken

Uit de Griekse keuken - Totoula van Gemert-Kaïmaki: Kotopoulo sto fourno

Boekenrubriek door Marc Lauxtermann