Lychnari 18 (2004), nummer 3

L2004 3

Ook Griekenland raakt steeds meer in de ban van sneller, groter en harder. Superfast ferries, grote infrastructurele weken, in sneltreinvaart verandert het land van onze dromen. Niet altijd tot ons genoegen, wij staan liever stil bij dingen. In het vakantienummer dat voor u ligt, keert letterlijkde wal het schip en bieden we u een verscheidenheid aan bestemmingen. Richt uw blik op de onnadrukkelijke schoonheid van schamele wegkapellen, de verborgen hoeken van Kalamata, de onbekende kusten van Noord-Cyprus en het voormalig Grieke eiland Ténedos. Duik de mijnen in met Griekse gastarbeiders en verdiep u in de geschiedenisvan Kreta in WO II en in de Griekse beeldenstrom

De redactie

Inhoud

Kalamata: een groeibriljant

Een provinciestad die op het eerste gezicht niets bijzonders voorstelt, maar voor de liefhebber wel degelijk van alles te bieden heeft. Frans Happel neemt ons mee.

De wortels van het iconoclasme

In de achtste eeuw woedde er een beeldenstorm in de Orthodoxe Kerk. Marion van Doornum dook in de geschiedenis en ontrafelt het hoe en waarom.

Foto

Gevraagd om zijn Eerste Stap in Griekenland te beschrijven, beschreef succesauteur Hafid Bouazza hoe Griekenland bezit nam van het boek dat hij er schreef.

Éolos Kenderis

Hoe het hogesnelheidsschip dat naar een hardloper vernoemd werd soms iets tè snel gaat, vertelt Alexía Sifneos.

Vakantie en werk bij elkaar gebracht

Filmmaakster Barbara Meter werd ooit verliefd op Griekenland en wijdde er al een heel aantal films aan. Gerard Roelofs interviewde haar over haar Griekse werk.

Odysseus tussen twee werelden

Het werk van kunstenaar Panos Mitsópoulos weerspiegelt duidelijk de verschillende fasen van zijn leven. Shereen el Sherbini sprak met hem.

Rooms for Rum

Nico Koedam bracht afgelopen jaar een bezoek aan het Turkse eiland Bozcaada en ontdekte dat er nog altijd jaarlijks feest gevierd wordt door Rum (Grieken) die speciaal daarvoor hier naartoe komen.

De ontvoering van generaal Kreipe

In mei 1944 ontvoerden Engelsen samen met Kretenzische verzetsmensen een Duitse generaal. In 1957 verscheen een Engelse film, gebaseerd op dit verhaal. Daniël Koster vertelt hoe een en ander in zijn werk ging.

Onder de grond is iedereen zwart

Sofoula Schalkwijk bracht een bezoek aan de mijnwerkersplaats Genk in België, waar in de jaren ’50-’60 veel Grieken kwamen werken, en sprak met een aantal van hen die er zijn blijven wonen.

Buitenhuisjes van de heiligen

In het kader van een documentaireproject over de bidkapelletjes die in Griekenland overal langs de kant van de weg te vinden zijn, verdiepte Wim Oudshoorn zich in de verhalen achter de ‘proskynitaria’.

Ontdekkingsreis door Noord-Cyprus

Sinds 1 mei is het een stuk eenvoudiger geworden om vanuit het Griekse deel van Cyprus ook het Turkse noorden te bezoek. Leonora Cok reisde ons voor.

Tríchordo versus tetráchordo

Manolis Chiotis zorgde in de jaren ’50 voor een revolutie door aan de driesnarige bouzouki een vierde snaar toe te voegen. De echte liefhebbers vinden dat nog steeds maar niets. Michiel Koperdraat legt uit waarom.

Vaste rubrieken

Olympisch nieuws

Hier Athene Frans van Hasselt Avondpassering

Hier Nicosía Leonora Cok Cyprus, OXI en de EU

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Mezedes

Op Kantoor Stella Alepoudaki

Boeken