Lychnari 10 (1996), nummer 4

L1996 4

Inhoud

Kerstmis en Epifanie in Griekenland

Het belangrijkste kerkelijke feest is voor de Grieken ongetwijfeld Pasen, maar natuurlijk kent ook de Kersttijd zijn vaste gewoonten en gebruiken. Bert Groen beschrijft hoe Kerstmis in Griekenland gevierd wordt en de betekenis van de feestdagen daarna.

Een Kerstvertelling van Papadiamandis

De schrijver Aléxandros Papadiamándis schreef precies 100 jaar geleden de vertelling 'Kerstmis van de Luilak' , Jan Veenstra vertaalde het verhaal voor ons.

De hand van de heilige

Wat brengt een Nederlander ertoe om van icoon schilderen zijn beroep te maken? Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk bezochten Jan Verdonk en spraken met hem over wat hem bezielt en lieten zich de techniek van het iconen schilderen uitleggen.

Via Servië en Zerbitsa naar de Peel

Acht jaar lang woonde zuster Maria in het klooster Zerbitza bij Sparta. Nu is zij moeder-overste van het Grieks-Orthodoxe klooster 'Geboorte van de Moeder Gods' in de Peel. Andriëtte Stathi sprak met haar.

De verkiezingen in mijn dorp

Dimitris Giannakos ging voor het eerst sinds 23 jaar stemmen in zijn geboorteland. Een impressie.

Skiën met de goden op de Parnassós

Griekenland wordt meestal geassocieerd met zon, zee en terrasjes. Dat je er ook terecht kunt om te skiën is minder bekend. Mary Lijfering nam de proef op de som en beschreef haar ervaringen.

De dood van Yayá

De dood is in Griekenland omgeven met rituelen die voor ons niet altijd helemaal duidelijk zijn. Maria van Nes woonde enige tijd in een bergdorp in Ipiros en doet verslag van de gebeurtenissen rond het overlijden van haar bejaarde buurvrouw.

'Het Griekenland van mijn hart is weg'

In de serie 'Portretten' dit keer een door Kees Mijnten geschreven interview met Jannis Vitsas. die dertig jaar geleden in Nederland met vakantie kwam en er bleef hangen.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

De eerste stap - Alfred Kossmann

Column - De oplichter, Kees Mijnten

Lied - Mensen alleen, Tom van Deel

Boekenrubriek - Grieks Koken, Yolanda Verbeek

Hier Athene - Exorcisme, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Gevulde kalkoen uit de oven (Gallopoúla yemistí sto foúrno) - Kweeperen uit de oven (Kydónia foúrnou), Eleni Spanoudaki, vertaling Marietje Wennekendonk