Lychnari 32 (2018), nummer 1

L2018 1

Buren. De Grieken hebben er veel mee te stellen. De oude kwestie Macedonië is terug in volle hevigheid en de Turken kunnen zich nauwelijks inhouden de rotseilandjes Imia te bespringen. Voor Erdogan mag het Verdrag van Lausanne uit 1923, dat de grenzen tussen Turkije en Griekenland vastlegde, in de prullenbak. Iedereen houdt zijn hart vast voor wat er de komende jaren in de oostelijke Middellandse Zee gaat gebeuren. Onze medewerker Frans Happel worstelt ook met een buurman, in dit geval een Griek. Maar toch is dit geen vecht-Lychnari. Schoonheid staat centraal: die van het onverwachte Athene, het kale Griekse land, de zware Griekse mannenstemmen, het diffuse marmer en ten slotte de gloeiende toespraak van burgemeester van Thessaloniki Yannis Boutaris, over wat er in WO II in zijn stad gebeurde met de 50.000 Joodse buren.

De redactie

Inhoud

Burenruzie in Griekenland

Wat doet een mens als er vanuit het buurhuis, zelfs als daar niemand aanwezig is, voortdurend een radio staat te blèren? Gevalletje Rijdende Rechter dacht Frans Happel. De buurman dacht daar anders over.

Bij het overlijden van Gène Gerards

Begin januari overleed deze Nederlandse Griek, beroemd onder voetballiefhebbers. De redactie blikt terug op zijn leven.

Griekenland ‘back to the nineties’

Agnes Dijk constateert dat het probleem waar Griekenland in de jaren negentig van de vorige eeuw mee worstelde, de naam van Macedonië, weer volop woedt.

Woest en ledig

De schoonheid van het kale Griekse land, dat minder kaal blijkt dan op het eerste gezicht lijkt, beschrijft Douwe Laansma in woord en beeld.

Kazantzakis in Nederland

Aan het eind van zijn leven bezocht Griekenlands beroemdste schrijver met zijn vrouw ons land. Bert Groen hield er een varialezing over en stelde die voor Lychnari op schrift. | Lees hier het hele verhaal

Immigranten-Grieks

Naar aanleiding van de bijzondere voorstelling ‘Clean City’ vraagt Marietje Wennekendonk zich af hoe het mogelijk is dat mensen uit alle windstreken zo goed en verstaanbaar Grieks spreken.

The ferry is full

Michiel Hoogenraad dacht dat het niet nodig was van tevoren een kaartje te kopen en belandde op de wachtlijst.

Uitslag kerstpuzzel

Hij was moeilijk dit keer. Toch was er iemand die alles goed had. Wim Oudshoorn onthult wie.

Een scheur in de muur

Wim Oudshoorn dwaalde door, over en om het nieuwe Cultuurcentrum Stichting Stavros Niarchos en zag ten slotte een opera in de magnifieke nieuwe zaal.

Architectuur

Joost Frijda, een Nederlandse architect die in de Griekse hoofdstad woont, zal ons in een serie artikelen zijn visie op de architectuur van Athene uiteenzetten. Dit is de eerste aflevering, over het Atheense landschap.

Creatief aan de slag in Griekenland

Marietje Wennekendonk sprak met Nick van den Berg, organisator van creatieve workshops op de Peloponnesos, over zijn werk.

De toespraak van Yannis Boutaris

Bij de Nationale Herdenkingsdag van de Joodse martelaren en helden sprak de burgemeester van Thessaloniki een redevoering uit die belangrijk genoeg was om hier integraal weer te geven.

Vaste rubrieken

Agenda

Hier Athene - Shereen El Sherbini, In de schaduw van een reusachtige vlag

De schrijver - Mario Molegraaf, Andreas Oosthoek

Www - Dineke de Jonge, In de voetstappen van Afrodite

Uit de Griekse keuken - Inge Manousakis, Het onmisbare ingrediënt

Lied - Dionysía Petraki, Volg je hart, leef, voel, ervaar

Griekenland zwart-wit - Tom van Deel, Tafels en stoelen

Pikilía

Matiës - Dat slechte weer bij ons | Een permanente, doelbewuste dreiging | Wat precies symboliseert de Phylax | De (welke?) dromen van generatie Y

Boeken - Han Collewijn, Vindersloon | Berichten

Muziek - Michiel Koperdraat, De zware jongens van de laiká

Reacties

Lampjes