Lychnari 1 (1987), nummer 2
In onze verwachting dat een periodieke uitgave als Lychnari in een behoefte zou voorzien, zijn wij niet teleurgesteld. Tegen de duizend abonnees hebben zich al aangemeld en we hopen dat na een jaar meer geïnteresseerden Lychnari als hun lijfblad zullen koesteren. Ook de Nederlandse dag- en weekbladpers heeft zich lovend over het blad uitgelaten. Signalen die het bestuur 'van 'Adamantios Koraïs' en de redactie het vertrouwen geven dat aile geduld en vastberadenheid niet voor niets zijn geweest. In dit tweede nummer uitgebreide aandacht voor de kwestie Cyprus. Het is nu al weer dertien jaar geleden dat bezettingstroepen het eiland binnenvielen; het voortduren van deze situatie bestendigt het onrecht dat de Cyprioten is aangedaan. De kunstrubriek met werk van de Griekse Amsterdammer Yiannis Vellis is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van WVC, dat bevordering van kunstuitingen door migranten tot haar doelstellingen rekent. Dit gebaar maakt het ons mogelijk gestalte te geven aan ons streven Griekse kunstenaars in Nederland in contact te brengen met een Nederlands publiek. Voorts in dit nummer, naast de vaste rubrieken, aandacht voor een bijzonder soort betrekkingen tussen Nederland en de Griekse wereld in de achttiende eeuw, het Griekse schimmenspeltheater en de volkshumor, zomerse feestdagen op het platteland, de grote volkszanger Tsitsanis en de schrijver Kostas Tachtsís en de Griekse familieverhoudingen.
De redactie
Inhoud
Cyprus
Het is alweer dertien jaar geleden dat een Turkse invasiemacht Cyprus binnenviel en 38% van het eiland bezette. Deze beruchte operatie 'Attila' geheten, houdt sindsdien Cyprus en zijn bewoners verdeeld en is de belangrijkste oorzaak van de voortdurende spanning tussen Griekenland en Turkije. Angelos Avgoustidis analyseert.
Gedichten van Kostas Montis
Kostas Montis (geboren 1914, Famagousta) is de belangrijkste oudere dichter van Cyprus.
Spotprenten van Kyr
Spotprenten van Kyr, uit zijn bundel Elouda Kaleí Astera (Athene 1986) en uit het dagblad Eleftherotypía. Vertaling Ton Linthorst.
Een 'Nederlandse' oplichter op Griekse bodem
In eeuwenoude kranten staat maar zelden archeologisch nieuws. Een merkwaardige uitzondering vormen de berichten die in 1773 plotseling in de internationale pers opdoken. Een officier van het Russische bezettingsleger op de Griekse eilanden zou op los het graf van Homerus ontdekt hebben. Zoiets vond men zelfs toen waard om aan het lezerspubliek bekend te maken, ontdekt B.J. Slot.
Yiannis Vellis
Yiannis Vellis werd in 1945 in het Oostmacedonische tabaksdorp Emmanouíl Papás geboren, als zoon van weinig bemiddelde ouders. Na allerlei omzwervingen door de Verenigde Staten vestigde hij zich in 1976 in Amsterdam. Hij studeerde schilderkunst aan verschillende colleges in Amerika en aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Ofschoon hij in de eerste plaats schilder is, is hij ook een niet onverdienstelijk acteur. Onlangs was hij, naast Peter Tuinman, nog te zien in de IKON-produktie 'Johan en Ioannis'. In dit kleurenkatern staan een aantal van zijn meest recente schilderijen afgebeeld.
Lord Dweil: rituele oorsprong van het Griekse schimmenspel Karagiózis
Het Griekse schimmenspel is niet volledig onbekend in Nederland. In 1972 hield de schimmenspeler Vangos een tournee door ons land, en vorig jaar hebben wij vrolijke uren met Spatharis door kunnen brengen. Van dit authentieke volkstheater zullen hier enkele minder bekende aspecten toegelicht worden door Riki van Boeschoten. Aan de orde komen het verband tussen het Griekse schimmenspel en de vruchtbaarheidsriten van de plattelandsbevolking, en de diepere filosofle van de volkshumor, die aan zowel Karangiózis als deze riten ten grondslag ligt.
De Griekse zomer
De Griekse zomer duurt vele maanden, eigenlijk van mel tot september, en de warme zomerdagen zijn ideaal voor het vieren van feestdagen op het platteland, waar gezamenlijk uitgevoerde riten en menselijk contact hand in hand gaan. Veel Griekse feesten die in dit seizoen gevoerd worden (of steeds meer: werden) vallen samen met overeenkomstige feestdagen uit de Oudheid. Hieronder stelt Mariëtta loannidou de belangrijkste feesten van juni, juli en augustus aan de orde.
Vasilis Tsitsanis 1915 - 1984
Mikis Theodorakis noemde hem in een adem met Bach en Gershwin, en Manos Chatzidakis zag in hem de belangrijkste hedendaagse vertolker van de Byzantijnse muzikale traditie. Weinig rebetiko-muzikanten werden ook tijdens hun leven al zo bejubeld als Vasilis Tsitsanis, de drie jaar geleden overleden schepper van successen als 'Bewolkte zondag' en 'Een moeder zucht'. Zangeressen zoals Sotiría Bellou en de legendarische Marika Ninou hebben hun roem aan hem te danken. Door Flip Lindo.
De donkere kant van de maan
Interview met Kostas Tachtsis, vertaald door Andriëtta Stathi-Schoorel. In Het derde huwelijk, de roman uit 1962 die het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen, geeft Kostas Tachtsis zijn beeld van de Griekse werkelijkheid. In dit interview gaat hij nader in op die werkelijkheid en de totstandkoming van zijn roman. Voor Het derde huwelijk had Tachtsis alleen enige poëzie gepubliceerd erna zijn nog twee verhalenbundels gevolgd. Het vraaggesprek, in november 1986 door de BRT uitgezonden, wordt hieronder enigszins bekort weergegeven.
Vaste rubrieken
Polygoon
Uit de Griekse keuken
Boekenrubriek
Agenda