Lychnari 14 (2000), nummer 5

L2000 5

Inhoud

Met St. Stanislas op tournee door Griekenland

Het Stanislascollege uit Delft gaf in Athene, Réthymno en Iráklio concerten met o.a. werken van Theodorákis en Markópoulos. Michiel Koperdraat vertelt ons hoe het ging.

Onder het oog van Pantokrator: De engelen

Yerasimos en Stavriana Livadarou over de plaats van de engelen in de hagiografie en het ritueel van de Grieks-orthodoxe kerk. De cherubs, serafs en de aartsengelen komen onder andere aan de orde.

Monument voor een gestorven ezel

Hoe belangrijk de ezel is op het Griekse platteland vertelt Wim Oudshoorn ons naar aanleiding van de dood van zijn 'adoptie'-ezel.

Patmos revisited

Marietje Wennekendonk gaat terug naar Patmos, het eiland waar Johannes de Evangelist zijn Apocalyps zou hebben geschreven, en zoekt de familie waar ze tijdens haar eerste bezoek in 1965 had gelogeerd.

Dimitris Xanthópulos, de taal van glazuur

Alex van Kalken praat met deze kunstenaar die met glazuur op vazen schildert over zijn kunst en over zijn geloof: hij is een van de weinige Grieks-protestanten.

De ouden leven nog

Marc Lauxtermann over de bijdrage van de Griekse volksliederen voor de ontwikkeling van het nationale bewustzijn en het werk van o.a. Nikolaos Polítis en Claude Fauriel.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen Schijnwerpers op Athene 2004. Met het oog op de Olympische Spelen. De nasleep van de scheepsramp. Het drama met de veerboot Samina Expess bij Paros. Discussie over xenofobie. Hoe tolerant zijn de Grieken voor de minderheden?

Lied Michiel Koperdraat To tragoúdi tis elpidas (Lied van de hoop) van Yannis Markópoulos.

De eerste stap Hans Croiset Een toeristische rondleiding in Griekenland van 1961.

Hier Athene Frans van Hasselt Haalt Griekenland 2100? Klimaatverandering, vergrijzing en immigratie problematiek.

Muziek Yolanda Verbeek : Griekse popmuziek. Bespreking van cd's van Vasílis Papakonstantínou, Cháris en Pános Katsimíchas, de groep Pyx Lax, Iríni Papá en Maríza Koch.

Uit de Griekse keuken Stavriána Livadárou Kadaífi: een gebak van engelenhaar. Geschiedenis en recept.

Taalrubriek Volksetymologie Examen Nieuwgrieks Kruiswoordpuzzel

Boeken In memoriam Ioanna Tsátsou-Seferiádi, dichteres en schrijfster, zuster van de dichter Yórgos Seféris. De judaskus, Maira Papathanassopúlou De keuken van Odysseus met 50 autentieke recepten. A. Dalby en S. Grainer vertaald door Corrie van den Berg.