Lychnari 4 (1990), nummer 3

L1990 3

Inhoud

Grieken en Joden in bezet Athene

Zoals overal in Europa waren de Griekse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog aangewezen op de hulp van anderen om aan vervolging te ontsnappen. Alexandros Kitroeff laat zien dat een zekere mate van integratie en de aanwezigheid van het verzet in Athene hierbij belangrijke factoren waren.

Een Nederlandse ondernemer in Griekenland

Het leven in Griekenland is paradijselijk , maar hoe is het om er een bedrijf te runnen? Andriëtte Stathi-Schoorel zocht een ondernemer op die geleerd heeft zich 'niet te Nederlands op te stellen'.

Een gang naar de stembus

In het afgelopen jaar zijn de Grieken maar liefst drie keer naar de stembus getrokken, en in oktober staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Margreet Hidma maakte deze de vorige keer mee en beschrijft de sfeer van opwinding en verwachting in een Ionisch dorp.

Design in Griekenland: rozen op de ruïne

Industriële vormgeving bestond in Griekenland tot voor kort vooral uit het kopiëren van buitenlandse modellen. In dit artikel laat Florence van Berckel zien dat hierin de laatste jaren verandering is gekomen.

Liever Griek dan maffioso

Dat is het motto van de Griekstaligen in Zuid-Italië. Hun aantal neemt snel af en er worden pogingen ondernomen om de taal niet helemaal verloren te laten gaan. Onno P. Falkena reisde naar de Italiaanse 'Zona Grecanica' en doet verslag.

Grieks in Zuid-Italië

In aansluiting op het artikel van Falkena beschrijft W J. Aerts de bijzonderheden van het Zuiditaliaanse Grieks. Over kolonisten en de oorsprong van de naam Schillaci.

Rebétika: de muzikale aspecten

In de jaren veertig en vijftig bereikte de rebétikamuziek haar hoogtepunt. Toen had deze stijl al een gecompliceerde ontwikkeling achter de rug. In dit artikel beschrijft Hans van Straten de muzikale aspecten van de geschiedenis van rebétes, tekédhes en café-aman.

Promotie dr. K. Dimadis

Dit voorjaar promoveerde Kostas Dimadis aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de Griekse literatuur in de jaren dertig en veertig. Fred Brakenhoff en Cok Sloot lazen de dissertatie.

Vaste rubrieken

Kunstkatern: Piet Engelman. In het kunstkatern beschrijft Riek Weijand het werk van de schilder Piet Engelman. Deze Frans-Nederlandse kunstenaar woont en werkt sedert jaren in Griekenland. De kleuren en het Griekse licht spelen een belangrijke rol.

Polygoon

Agenda

Hier Athene...

Uit de Griekse Keuken

Agora

(On)eens

Boekenrubriek

Lichtpuntjes