Lychnari 17 (2003), nummer 3

L2003 3

Weg van huis, en niet meer terug kunnen of weg van huis en niet meer terug willen, dat zijn in kort bestek de kwesties in deze nieuwe Lychnari, waarvoor u natuurlijk eerst thuis moet komen om hem te kunnen lezen. Verhalen over twee Grieken die door omstandigheden hun leven moesten leiden op een plek ver weg van waar hun oorsprong lag, over een Nederlandse die heel graag weg wilde uit het Griekse ziekenhuisbed waarin ze was terechtgekomen en over twee Nederlandse dames die juist nooit meer weg willen van hun Griekse eiland. Verder wandelen we poëtisch en geheel vrijwi1lig door Athene en op Kreta, lezen we hoe in het Grieks een verzoeknummer heet en proberen we de uithangborden van de Grieken te ontcijferen. Ook is er weer nieuws van Cypms en van de Olympische Spelen. Kortom als vanouds, van alles wat, voor ieder iets. Tenslotte willen wij u meedelen dat Dirnitris Giannakos zich uit de redactie heeft teruggetrokken. Wij willen hem vanaf deze plaats hartelijk danken voor wat hij voor Lychnari gedaan heeft. De redactie is momenteel in gesprek met potentiele nieuwe redactieleden, wij houden u op de hoogte.

De redactie

Inhoud

Van Lefkas naar Tokio: Lafcadio Hearn, 1850-1904

Beroemd is hij in Japan, in Griekenland is men zich pas kort geleden bewust geworden van deze interessante 'Iandgenoot'. Anna Beerens en Frits Naerebout schrijven over zijn enigszins droevige leven.

Hier willen we nooit meer weg 3

En toen hadden ze dat huis op Syros, maar nog steeds geen architect. Lienke en Anke van Nugteren doen verslag van de perikelen rond de verbouwing van hun ruine. Na veel pijn en moeite konden ze eindelijk hun intrek nemen in hun droomhuis.

Dia's van Athene

In de vroege jaren '70 bezocht classicus Antoon Stikvoort regelmatig Griekenland en hij hield er een bijzondere manier van verslaggeving op na: wat hij zag en voelde noteerde hij in de vorrn van kwatrijnen. Een geïllustreerde selectie daaruit kun u hier lezen.

Aïvalí - Chaniá - Aïvalí

Begin jaren tachtig ontrnoette Hero Hokwerda zijn Turkse collega-vertaler Abmet Yorulrnaz, met wie hij tot zijn verbazing uitstekend in het Grieks kon converseren. Onlangs was Yorulmaz in zijn land van herkomst op bezoek, aanleiding om in de herinnering te graven naar het verhaal achter deze 'uitgewisselde' Griek.

Een heel bijzondere vakantie

Soms is een vakantie al afgelopen voor hij is begonnen. In die van Henriëtte Janssen gooide een wegpiraat zonder rijbewijs roet in het eten.

Binnendoor op West-Kreta

John Filos liep door de uiterste westpunt van Kreta en stippelde wandelroutes uit waarbij de lopers niet per ongeluk op asfalt stuiten. Voor de liefhebbers om na te wandelen.

Een rooms toilet

Hoe de pogingen van de Grieken om buitenlanders in hun eigen taal van dienst te zijn vaak onbedoeld hilarisch werken vertelt Frans Happel.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen, Vuinisbelten, schandalen en seksuele voorlichting

Olympisch nieuws - Conny Keessen

Lied - Wim Oudshoom, Asteri mou, fengari mou (Phaedra)

Hier Nicosia - Leonora Cok, Gaten in de groene lijn

Hier Athene - Frans van Hasselt, Het bestellen van een lied

Uit de Griekse keuken - Marietje Wennekendonk, Waar Grieks te eten in Nederland?

Pikilia

Agenda