Lychnari 6 (1992), nummer 2

L1992 2

Inhoud

Een moeizaam huwelijk, de V.S. en Griekenland 1947-1967

In 1947 - tijdens de Griekse burgeroorlog - riepen de V.S. de Truman-doctrine uit, met als doel het tegengaan van de verbreiding van het communisme. Kees Klok beschrijft de sterke invloed op Griekenland bij o.a. de Navo-intrede, de kwestie-Cyprus en de kolonelscoup van 1967.

Voettocht in het Albanees-Griekse grensgebied

In het najaar van 1991 zag men op de tv beelden van grote groepen Albanezen die probeerden illegaal Italië binnen te komen. Iets dergelijks, maar onopvallender voor ons, gebeurde aan de Albanees-Griekse grens. Daniël Koster trok daar zelf heen om te zien wat er zich in de bergen afspeelde.

Kunstkatern: Moderne Ikonen, Kalli Tsitsiloni

Kalli Tsitsiloni - in Athene geboren en daar opgeleid als ikonenschilder - kwam in 1984 naar Nederland. Nu woont zij in Den Haag en schildert ikonen in een vrij traditionele stijl. Haar man Karel Innemée introduceert ze bij ons.

Achmetaga, geschiedenis van een landgoed

Dit enorme landgoed (indertijd 65.000 hectare) op Évvia begon met Lord Byron. Een tante van hem kocht - samen met anderen - twee landgoederen uit handen van een Turkse bey en een Engelse grootgrond-bezitter. Een deel is na 1922 aan vluchtelingen uit Cappadocië gegeven. Nu wordt een deel ingericht als natuurpark, de rest gaat naar de staat (Andriëtte Stathi-Schoorel).

De eerste Olympische Spelen

Yánnis Kerofýlas vertelt over de eerste Spelen van 1896: de wederopbouw van het antieke stadion, de grootse viering van de opening in de kathedraal, in de opgeknapte hoofdstraten (met zelfs electrische verlichting), over de vele buitenlandse gasten, én: de Marathonwinnaar Spýros Loúis.

Griekse vrijheid met een Europees stemgeluid: Het Griekse volkslied en zijn voorgangers

Hoe kwam Griekenland aan zijn volkslied? De "Hymne aan de Vrijheid" was al in 1823 geschreven door Solomós en in 1828 op muziek gezet door Nikos Mantzaros. Pas in 1864 werd het verkozen als volkslied. (Kees Kuiken).

Dimitris Chatzís, schrijver en ideoloog

Josien Anker interviewt Hero Hokwerda over zijn studie naar de ideologie in het werk van de Griekse schrijver Dimítris Chatzís. Hij beschrijft het zwervende leven van deze in 1913 in Yánnina geboren Griek, die pas in 1975 weer in Griekenland werd toegelaten.

Vaste rubrieken

Polygoon - Ingeborg Beugel: Trítsis: de laatste Griekse romanticus - Verkiezingen: Boodschap? Welke boodschap? - De kwestie Macedonië als binnenlands probleem.

Boekenrubriek - Paul Schiethart

Brieven - (On)eens - Sinaasappels en Elytis

Uit de Griekse keuken - Spentzofáï (specialiteit uit Pílion)

Hier Athene - Frans van Hasselt: Dagleven in Athene