Lychnari 7 (1993), nummer 3
Themanummer Griekenland en Byzantium
Inhoud
De byzantijnse fakkels blijven branden ...
W. J. Aerts beschrijft in het kort de historie van het Byzantijnse rijk en de Byzantijnse invloed na de inname van Konstantinopel in 1453, tot in de 20e eeuw.
Byzantijnse wereldlijke muziek herleeft op moderne CD's
Gesprek met de componist Christódoulos Chálaris. Hij bestudeert de Griekse muziek uit de klassieke oudheid, en het voortleven daarvan in de tijd van het Byzantijnse rijk. In het Westen kennen we alleen de kerkmuziek nog maar er was uiteraard ook veel wereldlijke muziek.
Byzantium en de latere kerkbouw in Griekenland
Een beschouwing van Konstandinos Papaioánnou en Ekateríni Kremézi over de ontwikkeling van de Griekse kerk- en kloosterbouw. De oude kerktypen zijn - met variaties - nog steeds in gebruik.
Kunstkatern: Byzantijnse emails
De Byzantijnen hebben de mozaiekkunst tot perfectie gebracht. Minder bekend is dat ook de kunst van het emailleren een hoogtepunt bereikte in Byzantium. Ioannis Spatharakis laat een aantal hoogtepunten zien, die nu in verschillende landen bewaard worden.
Kleine inleiding in de Orthodoxie
Wat zijn de verschillen tussen de oosterse en westerse beleving van het Christendom? Paul Schiethart bespreekt het ontstaan en de aard van de verschillen. Historische ontwikkelingen speelden daarbij een belangrijke rol.
Athos, van verval tot nieuwe bloei
Hero Hokwerda komt na ruim 20 jaar terug in de monnikenrepubliek op het schiereiland Athos. Hij ziet een nieuwe opbloei van de kloosters, die in de jaren '60-'70 in verval waren. Het aantal monniken stijgt weer, de gebouwen worden gerestaureerd; en hij ziet "het laatste stukje Byzantium" ook een geestelijke revolutie doormaken.
Van striptease-danseres tot keizerin
Keizerin Theodora, de vrouw van de Byzantijnse keizer Justinianus uit de 5e eeuw, kennen wij van de pracht van de mozaïeken van Ravenna. Paul Schiethart beschrijft, hoe zij - een eenvoudig Cypriotisch meisje - in Konstantinopel begonnen is als striptease-danseres en daar carrière maakte. Zij leeft nu voort als resolute keizerin.
Een byzantijnse wandeling door Thessaloníki
Angelos Avgoustidis en Dimitris Giannakos nemen ons mee langs de Byzantijnse monumenten die in Thessaloniki - eens de 2e stad van het Byzantijnse rijk - nog te vinden zijn tussen de hoge flatgebouwen.
Blauwen en Groenen in Byzantium
Gladiatorengevechten en wagenrennen zorgden voor groot enthousiasme onder het publiek, reeds vanaf de Romeinse oudheid. Deze Spelen bleven ook in Byzantium een grote publiekstrekker. Fanclubs zoals de "Blauwen"en de "Groenen" speelden een grote rol. Ook toen al kwam het soms tot grote vechtpartijen. Door Joh. A. Lokin.
Konstantinopel voor lekkerbekken?
Lia van Midden schrijft over de eet-en drinkgewoonten van de Byzantijnen in Konstantinopel in de 10e tot en met de 12 eeuw.
Byzantium: beeld van een reputatie
Byzantium heeft tegenwoordig ook een minder gunstige reputatie. Remieg Aerts beschrijft wat het spraakgebruik in westerse landen onder Byzantinisme verstaat.
Vaste rubrieken
Polygoon - Ingeborg Beugel: Orthodoxie bakent terrein af - Byzantijnse kunstschatten twistappel Athene en Thessaloníki - Albanië en Orthodoxe Kerk - Byzantijns-Nieuwgrieks Seminarium blijft!
Hier Athene - Frans van Hasselt: Byzantijnse identiteit.
Boekenrubriek - Eva de Vries - van der Velden.