Lychnari 4 (1990), nummer 2

L1990 2

Inhoud

Griekse kunst in Europees verband

De moderne kunst in Griekenland kent een heel eigen geschiedenis. De 19e en het begin van de 20e eeuw werden gekenmerkt door Europese bevoogding. Tegenwoordig echter vormen de eigen Griekse traditie én de verschillende westerse invloeden de inspiratiebron voor de kunsten, schrijft Aléxandros Xydis.

De bergen zijn gewend aan sneeuw

Een van de belangrijkste Griekse dichters van deze tijd is Yánnis Rítsos, die herhaaldelijk slachtoffer is geworden van onderdrukking en censuur. Ton van der Stap voerde in de jaren zeventig een aantal persoonlijke gesprekken met Rítsos, waarvan hier een verslag.

Er staat vier jaar voor

Dienstweigeren is in Griekenland geen algemeen aanvaard verschijnsel. Dienstweigeraars zijn er nog maar weinig en de overheid maakt het hen niet gemakkelijk. Toch lijkt er langzaam maar zeker iets te veranderen, schrijft Andriëtte Státhi-Schoorel.

Kent u de weg naar Athene?

De eenwording van de Europese markt komt snel naderbij . Maar ook nu zijn er al ondernemingen die zowel in Griekenland als in Nederland zaken doen. Alexia Sifnéos sprak een Nederlandse transporteur die op Griekenland rijdt.

Kyriákos Kássis

Mani is een van de meest afgelegen en ruigste gebieden van Griekenland met een heel eigen karakter. De schrijver/kunstenaar Kyriákos D . Kássis heeft zijn leven in het teken van behoud van de Maniotische cultuur gesteld. Een portret van Lies de Visser-Wans.

God's boodschapper in groteske tijden

Afgelopen januari gaf Mános Chadzidhákis een concert in Nederland. Ondanks zijn grote populariteit is een ambivalente houding ten aanzien van roem karakteristiek voor deze componist. Een portret door Marian Heesen en Flip Lindo.

Inspraak voor de Grieken in Nederland

Onlangs werd de LIZE, het Landelijk Inspraakorgaan Zuid Europeanen opgericht, waaraan ook de Nederlandse Grieken deelnemen. Marian Heesen sprak met bestuurslid Dimítris Asimakópoulos over dit nieuwe orgaan.

Vaste rubrieken

Kunstkatern: Griekse schilders in de 19e en 20e eeuw. Het kunstkatern sluit deze keer aan op het achtergrondartikel over de Griekse moderne kunst. Aglaia Papá en Riek Weijand stelden het katern samen.

Agorá: In deze nieuwe rubriek worden lezers opgeroepen te reageren op een actueel thema. Pascále Georgopoulou opent met een kritische kanttekening bij de leeftijd van de leidende Griekse politici.

Hier Athene ... Een nieuwe rubriek, waarin onze 'vaste correspondent' Frans van Hasselt telkens een of andere Griekse kwestie zal aansnijden.

Polygoon

Boekenrubriek

Uit de Griekse Keuken

Agenda