Lychnari 13 (1999), nummer 4

L1999 4

Inhoud

Grieken in de diaspora

Een historische terugblik en de huidige situatie van de Grieken in het buitenland en hun participatie aan het politieke en sociale leven in de landen waar ze verblijven. Samenvatting van een lezing van Thanássis Apostólou. Via de satelliet zendt de Griekse televisie het programma Nóstos (=terugkeer), de hele wereld in. Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk interviewden Maria Stathopoúlou, verslaggeefster van het programma. De federatie van de Griekse journalisten in de diasporá, door Marietje Wennekendonk.

Onder het oog van de Pandokrator

Yerásimos en Stavriána Livadárou over het liturgische vaatwerk en de functie hiervan in de Grieks-orthodoxe kerk: to agion potírion (de heilige communiebeker), i lavída, to diskárion, i lónchi, o asterískos, to levitárion, o spóngos, to afémaktron en to artofórion.

Kostas Lovoulos

Dimitris Giannakos schrijft over deze beeldhouwer die op Thasos woont en werkt.

Kinderen uit gemengde huwelijken

Een onderzoek van Anna Lommerse-Kallionati over de manier waarop kinderen van een Nederlandse vader en een Griekse moeder hun etnische identiteit beleven.

Mavri Troupa

Daniël Koster vertelt een minder bekend verhaal uit de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 waarin John Edward Treawny, bewonderaar van Lord Byron, de hoofdrol speelt.

Ajax for ever

Een ode van de bekende Griekse dichter Manólis Anagnostákis aan de voetbalclub Ajax die in de jaren '80 onder Griekse voetballiefhebbers geweldig populair was.

Diaspora

Een kort essay uit de bundel van Nikos Dimou 'Verdedigingsrede van een anti-Griek' vertaald door Marietje Wennekendonk.

Het gemengde huwelijk

Een onderzoek van Marije Klumpes naar het gemengde huwelijk tussen Nederlandse vrouwen en Kretenzische mannen.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen Record aantal verkeersongelukken. 'Onze Griekse vriend huilt'. De Griekse hulp bij de aardbeving in Turkije. Ook Griekenland getroffen door aardbeving. De Turkse hulp bij de aardbeving in Griekenland. Vliegtuigongeluk Kranidiótis, vice-minister van Buitenlandse Zaken. Mikis Theodorákis voorgedragen voor Nobelprijs

Lied(eren) Frits Naerebout Over volksliederen ('dimotiká tragoúdia').

Hier Athene Frans van Hasselt Wil je anno 1999 in Griekenland gecremeerd worden, dan moet je in het buitenland zijn.

Agapiti Fotoula Over overwinteren in Griekenland.

Uit de Griekse keuken Restaurant 'Archéon Jéfsis' (Smaken der antieken) in Athene beweert dat je daar kunt eten 'zoals de Grieken 2500 jaar geleden dat deden' .

Muziek Yolanda Verbeek Het kunstlied, 3 (éntechno laïkó): Bespreking van CD's van Nikos Xydákis, Néna Venetsánou, Manólis Xydákis, Pandelís Theocharídis, Savína Yannátou en Angelikí Ionátou.

Boeken De Griekse Keuken, kookboek door Rianne Buis en Manoúsos Daskalogiánnis. Het grote woordenboek van het Algemeen Nieuwgrieks, van de Stichting Manólis Triantafyllídis (in het Grieks). De Tweede Ronde (literair tijdschrift): Met vertaalde Griekse literatuur.