Lychnari 9 (1995), nummer 2

L1995 2

Inhoud

Mikis en Manos

In 1993 schreef Nicholas Papandréou in de 'Journal of the Hellenic Diaspora' een verhaal over twee Griekse componisten, Mikis Theodorakis en Manos Chatzidakis, die elk op eigen wijze de naoorlogse Griekse muziek een nieuw gezicht gaven. Voor onze lezers geven wij nu dit verslag in verkorte vorm weer.

Trouwen en wan-trouwen

Ook de ogenschijnlijk zo stevig verankerde rolpatronen van de Griekse cultuur blijken niet opgewassen tegen de invloeden van het toerisme. Jan de Kort en de Kretenzische tragedie van 'Yorgos en Kathy'.

Een cultureel landgoed in de Mani

Op een van de zuidelijke vingers van de Peloponnesos Iigt voor de - volgens Kees Mijnten - echte Helleense fan, het geheel in Griekse stijl gerestaureerde culturele landgoed "Marathea' gereed om in een adem zowel van natuur, cultuur als ontspanning te genieten.

In het kleurenkatern: Dimitris Xónoglou

Door het gebruik van het natuurlijk element vuur ontslaan vreemde vormen en komen bizarre, geometrisch geordende figuren en motieven te voorschijn. Courtine Wit begeleidt het hier getoonde werk met een samenvatting van teksten uit aan Xónoglou gewijde catalogi.

Van Pendeli naar het Parthenon

De verschijning van hel bock met deze titel van de architect Manolis Korres en een bezoek aan de grot van Dhavelis met als gids de musicus en bergbeklimmer Drosos Drolapas geven Andriëtte Stathi-Schoorel aanleiding to een uitvoerig relaas over het wel en wee van de berg Pendeli en zijn marmer.

Sporen in Griekenland

Een treinreis in Griekenland is hoe dan ook een sporadisch verschijnsel. Neem nu het tandradspoorbaantje, de odhondotó, naar Zachloroú: een verplichte halte èn de mooiste van je leven als reiziger volgens Peter van Alphen.

Van rebètika tot hardrock

Een ontmoeting met de componist Louis Andriessen bracht een ommekeer in het leven van de Griekse muzieklerares Calliope Tsoupaki. Ze ondervindt niet echt invloed van de Nederlandse muziek vertelt zij aan Kees Mijnten, maar intussen heeft zij wel naam gemaakt met haar eigentijdse. opvallende composities.

Het Griffioenproject

Het Nieuwgrieks behoort tot de 'kleine talen' die de Nederlandse regering in het kader van de Europese eenwording wenst te stimuleren. Frans Happel sprak met Therese Vraná over de door haar en Ioanna loannidou samengestelde leergang 'Ik leer Grieks' voor de eerste drie klassen van Mavo, Havo en VWO.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen

Boekenrubriek - Sygnómin, esis dhen isthe o kyrios Tachtsis? van Kostas Tachtsis (Dimitris Giannakos)

Hier Athene - In memoriam Fanis Tsekouras, Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Calamaris in de bakpan, Stavriana Livadarou