Lychnari 37 (2023), nummer 1

L2023 1

Van Athene tot orchidee

Met een tijdschrift als Lychnari, dat slechts viermaal per jaar verschijnt, loop je altijd een beetje achter de feiten aan. Omdat dit jaar het Verdrag van Lausanne (met de bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije) 100 jaar geleden gesloten werd vroegen we Hero Hokwerda te schrijven over de actuele situatie tussen beide landen. Of de enorme aardbeving die Turkije en Syrië trof daarin wellicht een verandering ten goede zal brengen is te hopen, maar moet worden afgewacht. In dit voorjaarsnummer verder veel aandacht voor in deze tijd bloeiende bloemen; maar ook voor de ontstaansgeschiedenis van het moderne Athene en het leven daar nu, buiten het toeristenseizoen, en indrukken ervan in het begin van de vorige eeuw. Maar ook een paasmaal, een wandelgids, een Griekse soapserie en nog veel meer  lezenswaardigs. We wensen u mooie paasdagen!

De redactie

Inhoud

Polykatikía: gelaagd icoon van het moderne Athene

De naoorlogse hoogbouw van Athene beleeft een herwaardering. Patrick Gouw bespreekt de historische en culturele betekenis van de polykatikía, hét kenmerkende Griekse appartementencomplex. | Lees hier het hele verhaal

Atheense dagen

Wim Oudshoorn liet zich tijdens een recent bezoek aan Athene inspireren door de stad in herfstlicht, buiten het toeristenseizoen, bijzondere exposities en gesprekken met ‘gewone mensen’.

braham Kuyper en het Helleense genie

In het begin van de vorige eeuw maakte de oprichter van de Antirevolutionaire Partij een reis ‘Om de oude Wereldzee’, waarbij hij ook Griekenland aandeed. Hans Overduin vertelt over zijn indrukken van dat land.

Barbouta, pittoresk maar beladen

Hans Verheij dook in de geschiedenis van de oude Joodse wijk van Véria, waarvan de bewoners voor een groot deel de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.

Juweeltjes op steeltjes

Orchideeënliefhebbers kunnen in Griekenland, vooral in het voorjaar, hun hart ophalen. Douwe Laansma beschrijft wat er op dat gebied te beleven valt en laat het in al zijn kleurenpracht zien.

Griekenland-Turkije 2022-2023 – herdenken en vooruitzien

Nu zowel in Griekenland als in Turkije 100 jaar na het Verdrag van Lausanne herdacht wordt en er bovendien verkiezingen naderen, beschrijft Hero Hokwerda de stand van zaken tussen beide landen.

Paros revisited in Honderd Deuren

De roman Honderd Deuren van Maria Stahlie verscheen al ruim een kwart eeuw geleden. Wytske Roodbergen, nog steeds gefascineerd door het boek, sprak met de schrijfster ervan.

Schoonmaak

Wim Oudshoorn zag dat overal in de Griekse hoofdstad wordt opgeknapt en schoongemaakt. Als eerste standbeeld werd dat van sonnettendichter Mavilis gereinigd.

Lopend van Albanië naar Istanbul

Sinds 2009 vormt de oude Romeinse Via Egnatia object van diepgaand onderzoek. Na vele wandeltochten langs de route publiceerden Marietta van Attekum en Holger de Bruin onlangs een tweede gids waarmee de reiziger het oostelijk deel kan verkennen. Marietje Wennekendonk sprak met hen.

De kerstpuzzeluitslag

Ook dit keer kende de kerstpuzzel veel goede inzenders. Een foutje in de puzzel zorgde niet voor al te grote verwarring.

Rectificatie

De betekenis van lachanades in het Lied van Lychnari 2022/4

Het olielampje

Aronskelkenkweker Sake Kuiper vertelt over een lid van de aronskelkenfamilie dat in Griekenland ‘Lychnaraki’ genoemd wordt. Een beetje familie van ons dus.

Rubrieken

Uit de Griekse keuken | Rotterdams Paaslam - Vicky Christidou vertelt over hoe ze thuis Pasen vierden en brengt ons in een paasstemming met het recept van lamsfricassee.

Lezers schrijven | Een Reis door de Griekse tijd - Lychnari ontving van Vivienne van Breugel het verslag van haar zoektocht naar meer informatie over haar grootvader die afkomstig was van het eiland Kímolos.

Lied | Griekenland, het land van de spannende soaps  - Om haar Grieks te trainen keek Wietty Belly veel naar Griekse soapseries en raakte er min of meer verslingerd aan. Zij belicht twee liederen die in de serie Sasmós regelmatig ten gehore worden gebracht.

Matiës | De vuile was van Tatoi - Takis Theodorópoulos gaat in op de bijzetting van de voormalige Griekse koning op het koninklijke landgoed Tatoi. | Een… saai land - Overwegingen van Alexis Papachelás bij de (bijna) 50e verjaardag van de Griekse Republiek | Raymondos Alvanós: de Griekse Burgeroorlog overleeft als meta-herinnering - Maria Katsounaki interviewde historicus Raymondos Alvanós die onlangs een boek publiceerde over de Griekse Burgeroorlog.

Boeken | De blik van Medusa - Inge Manousakis bespreekt De blik van Medusa van Nathalie Haynes en signaleerde Griekenland als onderwerp voor enkele koffietafelboeken.

Agenda

Lampjes