Lychnari 3 (1989), nummer 3

L1989 3

Inhoud

De gezondheidszorg in Griekenland

In 1981 kondigt de net aangetreden PASOK-regering drastische veranderingen in de gezondheidszorg aan. Thomás Apostólou beschrijft wat ervan terechtkwam.

De Griekse snor

Elías Petrópoulos schetst het wel en wee van de snor in de Griekse wereld door de eeuwen heen.

In Memoriam Yannis Tsaroúchis

Op 20 juli 1989 overleed de beroemde schilder Yannis Tsaroúchis. Een herdenking.

De Griekse burgeroorlog - Een terugblik

In 1989 is het 40 jaar geleden dat de Griekse Burgeroorlog, die zoveel sporen in het politieke en maatschappelijke leven heeft achtergelaten, ten einde liep. Een terugblik op die periode door Ángelos Avgoustídis.

Kunstkatern- Griekse kunstenaars in Nederland

Teresa van der Vegt-Vrana, Aglaísa Pappá en Ioanna Rámmos-Spanoú geven een overzicht van in Nederland werkende Griekse kunstenaars. In kleur.

Níkos Dímou, horzel van de Griekse samenleving

Een van de meest vasthoudende critici van de macht tijdens het PASOK-tijdperk was Níkos Dímou. Een paar van zijn scherpste stukken. Vertaald en ingeleid door Daniël Koster.

Eeuwig restaureren op de Akropolis?

Gedurende de eeuwen dat de Akropolis boven Athene uittorent heeft het al heel wat te verduren gehad. In de strijd tegen het verval lijkt de Akropolis gedoemd tot een staat van voortdurende restauratie. Door Henkjan Sprokholt.

Wrak van de Burlota Savmaz ontdekt

In 1822, tijdens de Griekse Vrijheidsoorlog, wordt het vlaggenschip van de Turkse vloot, de Burlota Savmaz, door een Griekse brander tot zinken gebracht. In 1988 lijkt het wrak gevonden. Yannis Vichos bericht over het onderzoek hiernaar.

De laatste Griekse beren

Griekenland is een van de weinige Europese landen waar de bruine beer nog in het wild voorkomt. Andriëtte Státhi-Schoorel vraagt zich af hoe lang nog.

De Goddelijke zomer

Een selectie uit de dichtbundel 'De Goddelijke Zomer' van Marie-José Schunck. Gedichten met Griekenland als inspiratiebron.

Vaste rubrieken

Polygoon - Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken - Marian Heesen -Fasoládha (bonensoep)

Boekenrubriek - Hero Hokwerda