Lychnari 32 (2018), nummer 3
De vreselijke brand in Mati staat in een viertal artikelen in deze Lychnari centraal. Daarin komen bijzondere aspecten aan bod die u elders niet zo heeft kunnen lezen, zoals de effecten van vuur op de mediterrane flora en hoe de brandbaarheid van de Griekse bossen zou verminderen als andere boomsoorten werden aangeplant dan de eeuwige Aleppoden. Ook de twee andere plagen die de Griekse staat maar niet onder controle krijgt, de afvalproblematiek en de vluchtelingenstroom, komen ter sprake. Toch is dit niet het themanummer van de 7 plagen van Hellas. De andere onderwerpen zijn beduidend luchtiger: wijn, speelgoed, dichters, muziek, architectuur en zelfs een bruiloft beuren het hart weer op.
De redactie
Inhoud
De moderne Griekse Odyssee
Agnes Dijk peilt de politieke consequenties van het einde van het Europese infuus en van de onwaarschijnlijk heftige natuurbrand in juli. Hoe staat de regering Tsipras ervoor?
Afvaloorlog op Corfu
Vanaf het moment dat het toeristenseizoen begint kampt Corfu met een enorme hoeveelheid afval en de twee dorpen waar dat gestort en/of gerecycled kan worden willen er beide niet aan. Hennie Harinck legt uit hoe het zit.
Vlag op stok
Frans Happel verbaast zich erover dat hij in zijn dorp zo weinig merkt van de nationale rouw die Tsipras afkondigde over de branden in Mati.
Een Schotse lord en een Kretenzisch slavenmeisje
Hans Verheij neemt ons mee naar Apodoulou, waar een herenhuis in verval het verhaal oproept van de Schotse edelman die het liet bouwen en het op naam zette van zijn Kretenzische vrouw.
Cover Brandende kwesties
Naar aanleiding van de vreselijke brand in Attica, waarbij zo velen het leven lieten, verdiepte Douwe Laansma zich in de oorzaken en gevolgen van dergelijke branden voor de natuur zelf.
Het Toy Museum van Rodos
Eveline Mineur bracht een bezoek aan het speelgoedmuseum op Rodos, opgezet door een Grieks-Nederlands echtpaar.
Wijnen van Kreta
Ruud Heuzer en zijn dochter Merel die sommelier is, importeren Kretenzische wijnen in Nederland. Zij zetten uiteen waarom die wijnen in opkomst zijn.
Lefkada, het eiland van de dichters
Mario Molegraaf bezocht Lefkada en raakte onder de indruk van het eiland. Hier vertelt hij hoe Lefkada verbonden is met de poëzie.
Dípolo: De Huismeester
Het fenomeen van de huismeester in een flatgebouw kan zeker nuttig zijn, maar soms loopt het ook enigszins uit de hand. Maria Ikonomopoúlou doet uit de doeken hoe het in haar Atheense flat liep en hoe de bewoners het oplosten.
Vluchtelingen op Lesbos
Op verzoek van de vluchtelingenorganisatie van Johnny de Mol bracht Arriën Kruyt deze zomer een bezoek aan een vluchtelingenkamp op Lesbos en hij doet verslag van wat hij aantrof.
Een internationale Griekse bruiloft
August Oudshoorn reisde in juni af naar het eiland Tziá (ook wel Kea), waar de dochter van de burgemeester trouwde met een Oostenrijkse Nederlander. Een gebeurtenis waarbij veel nationaliteiten vertegenwoordigd waren.
Middeleeuwse dorpjes, een ruwe diamant van de geschiedenis
Vasilis Knithakis, wiskundige in ruste, reist over het eiland Kreta en schrijft over de dorpen die hij tegenkomt. In dit geval over Pikrí en Moundros.
Vaste rubrieken
Agenda
De schrijver - Mario Molegraaf, Mark Boog
Hier Athene - Shereen El Sherbini, Wanneer sprookjesfeeën op de vlucht slaan
Architectuur - Joost Frijda, Metrostations
Lied - Marietje Wennekendonk, Magische nachten
Uit de Griekse keuken - Wim Oudshoorn, De schoentjes van Madonna | Lees hier het hele verhaal
Lampjes
Griekenland zwart-wit - Tom van Deel, Gewone praktijk
Matiës - Het vaste ritueel rond de schuldvraag | Eiken in plaats van dennen | De Turkse maalstroom en Griekenland | Ik wilde het oude Griekenland
Boeken - Mario Molegraaf, Omar Sharif achterna | Marietje Wennekendonk, Athene 1957
Muziek - Michiel Koperdraat, Nisiótika, Maria Anamateroú