Lychnari 2 (1988), nummer 3

L1988 3

Inhoud

Griekenland in de Europese gemeenschap -problemen en perpectieven

Dr. P. Tsakaloyánnis schrijft over het Griekse voorzitterschap dat inging op 1 juli 1988. Een overzicht van de verschillende fasen die Griekenland heeft doorlopen sinds de toetreding tot de EG.

De Griekse emigratie en het moederland

Op uitnodiging van het Griekse ministerie van Cultuur is er in juni 1988 in Athene een congres gehouden door en voor de Griekse media van buiten Griekenland. Om informatie uit te wisselen over o.a. de banden met het moederland. Een tekst van Thanasis Apostolou.

Bij de dood van Kostas Tachtsís

Op 26 augustus 1988 is de bekende Griekse schrijver Kostas Tachtsís vermoord in zijn huis gevonden. Hero Hokwerda over het einde van een groot schrijver en van een eigengereide en eigenzinnige 'nationale figuur'.

Epos over een 'onverbiddelijk' strijder - herinneringen aan novemberdagen

Paul van Sichem was erbij toen 20 jaar geleden de legendarische Griekse politicus Geórgios Papandreou begraven werd. Een verslag. Met een overzicht van de politieke loopbaan van Papandreou.

Kunstkatern Agamemnon Makris

Kunstkatern over de in 1913 in Patras geboren Agamémnon Makrís en zijn beeldhouwwerken. Een bijdrage van Jacqueline Hendrix.

Griekenland terugvinden

Jacqueline Hendrix interviewde Agamémnon Makrís in november 1987 in Athene.

Patmos - 900 jaar kloosterburcht

Over het leven in en rond het klooster in 1988. Een vraaggesprek met abt Isídoros. Een bijdrage van Andriëtte Stathi-Schoorel en Riek Weijand.

De stichting van het klooster

Een historische beschouwing over de stichting van het klooster. Door J.L. van Dieten.

Evritania, terra incognita

In het vorige nummer de geschiedenis van het gebied Evritania; nu de huidige situatie. Een verhaal van Daniël Koster.

Yoghurt schrijf je met y-grec

Over het bedrijf in Griekse zuivelproducten in het Friese dorpje Ferwerd, opgezet door Elly Rosema en Jorgos Frangakis. Ze leveren inmiddels allerlei Griekse producten aan vele restaurants in Nederland. Door Joke Terlaak Poot.

De scherven van de spiegel

In juni 1988 is de 'Spiegel van de Griekse poëzie, van oudheid tot heden' verschenen; een bloemlezing door Hans Warren en Mario Molegraaf. Een weergave van het gesprek dat Hero Hokwerda met de samenstellers had.

Vaste rubrieken

Polygoon - Angelos Avgoustidis

Uit de Griekse keuken - T.van Gemert-Kaimaki, Yemistá en Kolokithákia Yemistá.

Boeken - Hero Hokwerda en Marian Heesen