Lychnari 5 (1991), nummer 4

L1991 4<

Inhoud

Nikiforos Vrettakos

Vertalingen van twee van zijn gedichten, naar aanleiding van Vrettakos' overlijden, door de vertaalgroep van Bettie Hunink-Soussouri.

Griekenland in de marge, wiens schuld is het?

Na de macro-economische beschouwing in het vorige nummer nu een maatschappelijk-historische beschouwing, van Nikos Mouzelis, over de achterblijvende Griekse economie. Het staatsapparaat is veel te groot en bevordert het particulier initiatief niet. De rol van de politieke partijen is daarbij remmend. Nikos voorziet onoplosbare problemen.

'De restaurants komen'

Pascale Georgopoulou schrijft over Utrecht, waar - tot nu toe - de grootste groep Grieken woont. De meesten werken in een Grieks restaurant. Voor de kinderen is er op deze wijze weinig perspectief.

Kunstkatern: Sarandis Karavoúzis

Christini Fili stelt deze Griekse schilder voor die schilderijen en muurschilderkunst maakt. Zijn werk is licht surrealistisch, met elementen uit de Griekse oudheid.

Bergwandelen in Griekenland

René Mascini beschrijft zijn ervaringen met wandelgidsen voor Griekenland, geschreven in het Nederlands, Duits en Engels.

Een levend Byzantijns verleden

Michael Bakker schrijft over Griekse kerkmuziek. Deze gaat uit van een totaal ander muzikaal systeem, met andere toonafstanden dan onze oren kennen. Hij vertelt over de praktische toepassing en de - onduidelijke - herkomst.

Opgravingen op Páros

Op Paros vinden al jaren interessante opgravingen plaats. Kort geleden werd een belangrijke nederzetting ontdekt op de heuvel Koukounaries aan de baai van Naousa. Het gaat om resten uit de Laat-Myceense en Geometrische tijd. Een verslag van Stella M. Lubsen-Admiraal.

Het museum voor volksmuziekinstrumenten

Dorothy King bezocht een nieuw museum in Athene, in de Plaka. Er is niet alleen een collectie muziekinstrumenten, maar er worden ook concerten en seminaria georganiseerd.

Vaste rubrieken

Polygoon - Eilanden te koop - Een kat in de zak: de kwestie Cyprus - 2500 jaar democratie - Donkere wolken in de Balkan: de oorlog in Joegoslavie.

Hier Athene - Frans v.Hasselt: Naxos.

Uit de Griekse keuken - Tourlou (Briami).

Boeken - Marc Lauxtermann: 'Lof zij' van Odysseas Elytis.