Lychnari 12 (1998), nummer 4

L1998 4

't Is weer voorbij die mooie zomer.  De thuisblijvers hadden dit jaar geen gelijk. Daar staat tegenover dat degenen onder u die Griekenland bezocht hebben, geconfronteerd werden met hittegolven en bosbranden. Hopelijk hebt u toch kans gezien een paar mooie foto's te maken voor de fotowedstrijd (zie pagina 26).

Een rectificatie: in het vorige nummer hebben we het adres vermeld van het Olijfolie-informatiebureau. Dat bureau bestaat echter niet meer. Het betrof een tweejarige campagne, gesubsidieerd door de Europese unie.

Wij wensen u weer veel leesplezier en kijken - zoals altijd - reikhalzend uit naar uw suggesties, kritiek, ideeën en andere reacties.

De redactie

Inhoud

Exotica

Wie droomt niet bij tijd en wijle van exotische oorden, waar het leven zorgeloos is en vol kleur en romantiek? Frans de Clercq in elk geval wel. Vroeger liet hij zich vervoeren door de stem van Corry Konings, nu door de tonen van de tsifteteli.

De eerste stap

Als je de dienstregeling van de Atheense stadsbussen uit je hoofd kent, in het Grieks om likdoornpleisters kunt vragen en ook nog beschikt over een ontwapenende glimlach, kan je niets overkomen. De 19-jarige Mario Molegraaf zette goed voorbereid zijn eerste stap op Griekse bodem.

Onder het oog van de Pandokrator

Onder leiding van Stavriana Livadarou en haar broer Yenisimos dringen wij steeds dieper door in de geheimen van de orthodoxie. In dit nummer bekijken we wat er zoal te zien is rondom een Grieks-Orthodoxe kerk. Vervolgens gaan we naar binnen...

Konstandinos Karamanlis

Was wijlen Konstandinos Karamanlis een groot staatsman of...? Een feit is dat hij een duidelijk stempel heeft gedrukt op de Griekse politiek van de afgelopen halve eeuw. Dimitris Giannakos schetst een beeld van deze 'empiricus zonder ideologie'.

Prachtige werken van vrijwilligheid

Wie door Griekenland trekt stuit regelmatig op schitterende paden, lang geleden aangelegd ten behoeve van ezels en andere voetgangers. Helaas zijn ze sindsdien verwaarloosd en tegenwoordig worden ze meer en meer bedreigd door asfalt en beton. Gelukkig zijn er nu mensen als Eleni Gazi, die zich hun lot aantrekken. Wim Oudshoorn sprak met haar.

Kostas Pasvantis

Nederlanders verlangen vaak naar de zon, maar de architectuurfotograaf Kostas Pasvantis is verrukt van de Hollandse wolken. Verder laat hij zich inspireren door zijn vaderland Griekenland en door poëzie. Paula Molenaar zocht hem op in zijn huis in Blaricum.

De Griekse school in Utrecht

Griekse kinderen in Nederland kunnen, evenals andere kinderen van buitenlandse afkomst, lessen in eigen taal en cultuur volgen. Wat vinden zij daarvan? Mireille Beentjes ging kijken in de PijlstaartschooI.

Vaste rubieken

Polygoon Conny Keessen

Ayaπητή Φωτοúλα - Agapiti Fotoula

Uit de Griekse keuken Stavriana Livadarou

Column Kees Mijnten

Reacties

Wijnen in Griekenland Theólogos Aridzís

Muziek Yolanda Verbeek

Hier Athene Frans van Hasselt

Boeken

Agenda