Lychnari 11 (1997), nummer 3

L1997 3

In memoriam Nikos Sideris

De Grieken in Nederland hebben een vader verloren. Op donderdag 19 juni 1997 is Nikos Sideris op 77-jarige leeftijd overleden. Nikos was een van de eerste Grieken in Nederland en heeft zich samen met zijn vrouw Dimitra ingezet voor de opvang van Griekse gastarbeiders. Met zijn wijze en bescheiden opstelling heeft hij als inspirator aan de wieg gestaan van voor de Grieken belangrijke instituties. Nikos was een van de eerste bestuurders van de toenmalige Stichting Buitenlandse Werknemers in Utrecht. Op talloze jonge Grieken heeft hij de liefde voor het lezen overgebracht.  Ook heeft Nikos zich jarenlang ingezet om ervoor te zorgen dat Grieken, jong en oud, door dans en muziek hun culturele achtergrond leerden kennen en hun tradities behielden. Met het overlijden van Nikos hebben de Grieken een inspirator verloren.

De redactie van Lychnari wenst de familie en zijn vele vrienden veel sterkte om dit verlies te dragen.

Inhoud

Vasilis Vasilikós in Nederland

De schrijver Vasilis Vasilikós bezocht Amsterdam ter gelegenheid van het uitkomen van de Nederlandse vertaling van zijn roman K. Ingeborg Nietzman-van Leeuwen had speciaal voor Lychnari een interview met hem.

Grieken en roken

Onlangs werd door Griekse wetenschappers een nieuw 'wonderfilter' ontwikkeld. Janine Kingmans vertelt ons waarom dit juist voor de Grieken zo belangrijk is.

Het Grieks-Turkse conflict van 1897

Precies een eeuw geleden voerden de Grieken een oorlog tegen de Turken waar ze liever niet aan herinnerd worden. Kees Klok zet deze gebeurtenis in haar historisch perspectief.

Lefteris Olympios op de Biënnale

De voor trouwe Lychnari-lezers bekende kunstschilder Lefteris Olympios viel de eer te beurt zijn geboorteland Cyprus te mogen vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. Stukken uit zijn serie 'De Gastvrijheid', belicht door Raymond Baan en Efthymía Yoryadou Koúndoura.

Kunst en versieren

Wat doen de bewoners van al die toeristische eilandjes nu als de horden weer weg zijn? Dimitris Giannakos vroeg het een aantal van hen.

Een kerk op stap

Om plaats te maken voor het (al jaren) geplande vliegveld werd een kerkje eenvoudig op de rails gezet. Andriëtte Stathi reisde enige meters mee.

Cyprus op de internationale agenda

Onze eigen Griekse parlementariër Thanasis Apostolou bezocht met een delegatie het eiland Cyprus. Dimitris Giannakos sprak met hem over zijn bevindingen.

Van 'Turkie Turkie' tot bekrompenheid

Kinderen van gemend Grieks-Nederlandse ouders. Voelen zij zich meer verwant met Nederland of meer met Griekenland? In de serie Portretten peilt Kees Mijnten de stemming, ditmaal in een dubbelportret.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen

Column Stavriana Livadarou

Reacties

Wijnen in Griekenland Theólogos Aridzis

Lied Frans de Clercq

Hier Athene Frans van Hasselt

Uit de Griekse keuken Stavriana Livadarou

Platenrubriek Yolanda Verbeek

Boekenrubriek Marjoleine de Vos: recensie; 'Ga de klokken luiden', Hero Hokwerda: een reactie, Berichten

Agenda, lichtpuntjes