Lychnari 8 (1994), nummer 1

L1994 1

Inhoud

Van Aïvasiliátikos tot Zeibékikos: dansen in Griekenland

Ondanks alle moderniserende invloeden speelt het traditionele dansen in Griekenland nog een belangrijke rol. Vele dansen zijn regionaal of plaatselijk, maar enkele algemene kenmerken zijn wel te noemen. Kevin Cook en Guus Timmerman brengen een uitgebreide inleiding.

Dansgroep Pegasus bestaat dertig jaar

Sinds dertig jaar is er in Utrecht de Griekse dansgroep Pegasus actief (sinds kort ook in Wageningen). Zij bezitten ook een grote collectie klederdrachten. Een verslag van Dimitris Giannakos.

Griekenland: quo vadis? recente economische ontwikkelingen

Eelco van den Berg schrijft over de dramatisch slechte economische situatie van de Griekse staat, met een enorme staatsschuld en dito begrotingstekort.

De terugkeer van de Pontische Grieken uit het voormalig Sovjetgebied

Conny Keessen schrijft over de vlucht naar Griekenland van Pontische Grieken, vooral uit Georgië. Al sinds de jaren '60 kwamen er Grieken uit de toenmalige Sovjetunie (eens vluchtelingen uit het Pontusgebied), maar nu speciaal uit Soechoemi in Georgië. De opvang in Grieks Thracië kost veel moeite en tijd.

Kunstkatern: Yannis Tsarouchis

Paul Schiethart en Riek Weijand introduceren de schilder Yaniis Tsarouchis (1910-1989). Op de schilderijen van deze uit Piraeus afkomstige kunstenaar vindt men karakteristieke Griekse onderwerpen in een geheel eigen stijl.

Allemaal tegen de koning: de grondwet van 1844

Angelos Avgoustidis beschrijft de worsteling van de Grieken met hun eerste koning Otto, van oorsprong een Beierse prins. Men legde hem in 1844 een grondwet op, die Otto daarna zoveel mogelijk saboteerde.

Eén vierkante centimeter mozaïek ...

Andriëtte Stathi-Schoorel interviewt de historicus Richard Clogg. Hij werkt aan een studie over "The Greeks of the Diaspora", waarin de vele gebieden waar groepen Grieken leefden en leven aan de orde komen.

Thanasis Apostolou weer herkiesbaar

Dimitris Giannakos stelt Thanasis Apostolou voor, een Griekse Nederlander die sinds vier jaar deel uitmaakt van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en na de verkiezingen waarschijnlijk in de kamer blijft.

Kreta, eiland uit zee

Bert Boekschoten belicht een minder bekende kant van Kreta. Op het eiland zijn veel fossielen te vinden van miljoenen jaren geleden, toen Kreta nog onder de waterspiegel lag.

Klaagliederen uit Epirus

Dimitris Giannakos introduceert een nieuwe Cd, met klaagliederen van Epirus

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keesen: Griekenland zes maanden EU-voorzitter - Bosnië prioriteit voor Grieks voorzitterschap - 'Zwarte magie' schokt Griekenland - Markt voor commercials sterk gegroeid - Griekse vertaalprijzen.

Hier Athene - Frans van Hasselt: Conversatieles.

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Melitzánes fournou me skordaliá (ovenschotel van aubergines met knoflookpuree).