Lychnari 12 (1998), nummer 5
De herhaling van de oproep voor de fotowedstrijd heeft haar uitwerking niet gemist: gedurende de hele maand oktober stroomden de reacties binnen. Het was voor de redactie hartverwarmend dat veel van de inzendingen vergezeld gingen van positieve uitlatingen over vorm en inhoud van ons blad. De redactie steekt er veel energie in om Lychnari voor zoveel mogelijk mens en een aantrekkelijk blad te laten zijn. De respons van de lezers versterkt het gevoel dat dat zijn doel niet voorbijschiet.
De redactie
Inhoud
Roel Kyvélos: 'Ik weet nog niet waar mijn plaats is'
Het portret van de 'halve' Griek Roel Kyvélos (Griekse vader uit Mani, Nederlandse moeder) siert menige tienerkamer want hij speelt een belangrijke rol in een soapserie en wordt als een 'hunk' gezien. Kees Mijnten schetst zijn portret voor de lezers van Lychnari
Solomós' hymne aan de vrijheid
In het jaar dat Rigas Feréos werd gedood (1798), werd Dionysios Solomós, de dichter van onder andere het Griekse volkslied (ethnikós ýmnos) geboren. De componist Nikolaos Mántzaros heeft deze 'Ymnos is tin eleftherían' op muziek gezet. Frits Naerebout schrijft over het patriottisme van de grote dichter.
Uitslag fotowedstrijd
De oproep om uw kijk op 'het andere Griekenland' te laten zien had een keur aan inzendingen tot gevolg. De fotograaf Kostas Pasvantis wees de winaars aan. Een selectie uit de inzendingen met o.a. de foto's van G. Tijdhof (1e prijs), Paulien Odekerken (2e prijs) en Harry Gen (3e prijs).
Bruegel in Athene
Met Andriëtte Stathi-Schoorel wandelen we door het centrum van Athene en zien we (anno 1998!) de deerniswekkende gehandicapten (anápiri) die als bedelaars (zitiáni) hun gevecht om het dagelijks bestaan voeren.
Onder het oog van de Pandokrator
Yerasimos en Stavriana Livadarou beschrijven wat er in een Grieks-orthodoxe kerk te zien is en de betekenis ervan in de orthodoxie. Aan de orde komen: ámvonas (de kansel), psaltíria (de psalters), témplon of ikonostási, keriá en kandilia (de kaarsen en de godslampjes), ierón of ágio víma (het heiligdom), Agía Trápeza (het altaar) de próthesis of proskomidí en to diakonikón (de sacristie).
Eén vreugde en tien smarten
De schrijver Andréas Mítsou werd bekroond met de Griekse staatsprijs voor de literatuur voor zijn roman 'De slappe verzinsels van Orestis Chalkiópoulos'. In een intervieuw aan Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk vertelt hij hoe hij denkt over het schrijven in het algemeen en over de hedendaagse Griekse literatuur.
De eerste stap
Hella Haasse schrijft over haar eerste herinneringen aan Griekenland. Wij reizen met haar in het Griekenland van 1955 van de grenspost Evzoni via Thessaloniki, Thermopylae, Delfi en Athene naar Olympia en vervolgens met de boot van Pireas naar Kreta. Deze reis inspireerde haar tot het schrijven van de roman 'De ingewijden' (1957).
Hollandse weken in Athene
Hoe Griekenland kennis maakte met de Nederlandse film en hoe er een Nederlandse week met tentoonstellingen en handelscontacten plaatsvond, bericht ambassadesecretaris Bert van der Linden.
Vaste rubrieken
Polygoon Conny Keessen Simitis wint vertrouwenskwestie: PASOK na de gemeenteraadsverkiezingen. Chaos in ziekenhuizen. Archimedes verkocht.
Agapiti Fotoula Dimitris Giannakos Over echtscheiding in Griekenland: juridische aspecten.
Uit de Griekse keuken Wim Oudshoorn vertaalt een verhaal uit het boek 'Epikíndines Magirikés' (gevaarlijke kookkunsten) van Andréas Stáikos. Verder 4 recepten: Maidanosaláta (peterseliesalade), tachinosaláta (sesampastasalade), taramosaláta (viskuit salade) en filéto antzoúgias me káppari (ansjovisfilet met kappertjes
Hier Athene Frans van Hasselt De strijd tussen Dimitris Avramopoulos en Theodoros Pángalos voor het burgemeesterschap van Athene tijdens de lokale verkiezingen van oktober 1998.
Column Dimitris Giannakos De laatste verkiezingen in mijn gemeente: een impressie van de lokale verkiezingen van 1998 op Thasos.
Muziek Yolanda Verbeek Rebétika, de Pireas-stijl: een korte bespreking van cd's van Márkos Vamvakáris, Yórgos Bátis, Strátos Payoumtzís, Anéstis Deliás, Michális Yenitsaris, Vasílis Tsitsánis, Sotiría Béllou, Agáthonas Iakovídis, Yórgos Mouflouzélis en Iordánis Tsomídis.
Lied Wim Oudshoorn 'Vertaalde' Kretenzische muziek: Hoe Psarandónis, broer van Nikos Xyloúris, de traditionele Kretenzische muziek "toegankelijk" probeert te maken voor een breed publiek.
Boeken Recensies Lexiko tis neas ellinikis glossas. Redactie G. Babiniotis (woordenboek van het Nieuwgrieks) in het Grieks. Marietje Wennekendonk. I eliá, i trellí, i ierí. Samenstelling Andriëtte Stathi-Schoorel. Een anthologie van gedichten en enkele prozafragmenten over de olijf. Tweetalige (Grieks-Engels) editie. Arnold van Gemert. Talk Now! CD-rom om interactief de beginselen van Nieuwgrieks te leren. Corrie van Leersum. Oríste. Een reiswijzer Griekenland. Teleac/NOT vakantietaalcursus voor beginners geschreven door Wim Oudshoorn en Marietje Wennekendonk. Verslaafd aan Griekse muziek. Frans van Hasselt in het Nederlands. Dromolóya. Tijdschrift, de Atheense straatkrant.