Lychnari 35 (2021), nummer 4

Mikis

L2022 4In ons herfstnummer konden we u op de valreep nog met een ultrakort bericht melden dat componist Mikis Theodorakis was gestorven. Niet dat we hierbij dachten een nieuwsfeit te brengen, want alle Nederlandse media
besteedden aandacht aan de gebeurtenis, tot zelfs het 8 uur-journaal aan toe, maar wij vonden dat het moest, bij wijze van eresaluut, hoe de drukker ook al in de startblokken stond.
Deze Lychnari daarentegen vloeit over van ‘Mikis’, zoals de Grieken hem met een koosnaam plegen te noemen. Uitgebreid aandacht voor zijn muziek, een mooiste Lied, zijn grillige politieke denkbeelden, waar hij vaak voor moest
bloeden, en hoe hij toch altijd weer schitterende liederen wist te laten opbloeien uit zijn ellende. Zelfs de traditionele kerstpuzzel meandert door leven en werken van ‘de laatste grote Griek’ (mét luisterfragmenten). Verder kunt u,
onder de kerstboom, nog eenmaal spannende 1821-verhalen lezen. Volgend jaar is het afgelopen, want dan staat er weer een nieuwe herdenking op het programma, maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

We wensen u voor de komende feestdagen ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ en bak eens een vasilópita (recept op pagina 53) om
het nieuwe jaar te vieren.

De redactie

Inhoud

De wandelende takken van Griekenland

Douwe Laansma dook in de details rond maakwijze en gebruik van verschillende wandelstokken en de herdersstaf. Lees hier het artikel helemaal.

Op eigen benen? De geboorte van het koninkrijk Griekenland

Aan het eind van dit herdenkingsjaar beschrijft Patrick Gouw hoe er een einde kwam aan de Vrijheidsoorlog en hoe de jonge staat Griekenland daarna bestuurd werd.

Laskarina Bouboulina, de Griekse Jeanne d’Arc

Een van de opmerkelijke figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Vrijheidsoorlog was de weduwe Laskarina Bouboulina. Hugo Dupont vertelt over de geschiedenis van deze dappere vrouw.

Rebel tegen wil en dank

Hans Verheij sluit zijn serie over Makriyannis af met fragmenten uit diens Memoires over zijn relatie met Kapodístrias en Koning Otto.

200 jaar van afhankelijke onafhankelijkheid

Wat betekent de Vrijheidsoorlog voor de Griekse werkelijkheid van vandaag? Ángelos Avgoustidis en Aléxandros Oikonomou zetten de strijd in internationaal historisch perspectief.

Expositie

Tot begin februari is in Athene een tentoonstelling te zien met werken van de naïeve schilder Theófilos Chatzimichaíl (1870-1934)

De kracht van Áxion Estí

Als leraar aan het Stanislas-college in Delft raakte Hans Verheij betrokken bij de uitvoering door leerlingen van zijn school van het oratorium Áxion Estí van Mikis Theodorakis. Het werk werd in Nederland uitgevoerd, maar ging ook op tournee door Griekenland.

Eerbetoon

Beëdigd en Beledigd

Nu de overheid ook minder gekwalificeerde (en nòg goedkopere) tolken gaat inzetten, wordt het tijd voor actie. Shereen el Sherbini doet verslag.

Rondweg komt niet rond

Al eerder deed Frans Happel verslag van de perikelen rond de aanleg van een rondweg om zijn Griekse dorp. Nu ligt die weg er eindelijk (gedeeltelijk), maar of dit geldverslindende project echt geslaagd is…

In een Griekse tandartsstoel

Het kan gebeuren: je bent in Griekenland en een kies begeeft het. Lienke van Nugteren vertelt over haar ervaringen met de Griekse tandheelkunde.

Rubrieken

Matiës | De boogbrug van Plaka staat weer overeind - In het eerste nummer van 2015 berichtten we over de na hevige regenval ingestorte boogbrug van Plaka. Zes jaar later staat hij er weer. Emílios Charbís sprak met betrokkenen bij de restauratie. | De aarde is de lever van Prometheus niet…  - Pandelís Boukalas luidt de noodklok over de klimaatramp. | De Mikis van iedereen - Nikos Konstandaras belicht de soms omstreden politieke activiteiten van de grote componist.

Agenda | Heel langzaam komt de cultuur na de pandemie weer tot leven.

Lied | Pijn | Uiteraard wordt in deze rubriek aandacht besteed aan een van de beroemdste liederen van Mikis Theodorakis. Marjoleine de Vos schrijft over de pijn, maar ook de kracht, hoop en strijdlust in Mikis’ muziek.

Muziek | Mikis Theodorakis† | Ook de rubriek van Michiel Koperdraat staat deze keer in het teken van de begin september overleden Mikis Theodorakis.

Kerstpuzzel | Mikis Theodorakis | Het is al sinds 2009 een jaarlijks terugkerende traditie: de kerstpuzzel. Voor veel lezers een lichtpuntje in de donkere dagen van het jaar, voor de redactie altijd weer een uitdaging om te maken. Dit keer met als – onvermijdelijk – thema: leven en werk van Mikis Theodorakis.

Uit de Griekse keuken | Kerst en Nieuwjaar | Elefteria Triandafyllidou vertelt over verschillende Griekse gebruiken rond de kerstdagen en geeft ons haar persoonlijke recept voor de nieuwjaarstaart vasilópita.

Boeken | Blauwe en rode ziel,  Jan Paul Hinrichs | Venizelos. The Making of a Greek Statesman, Patrick Gouw | Berichten

Lampjes