Lychnari 8 (1994), nummer 4

L1994 4

Inhoud

Vertrouwenscrisis staat herenigd Cyprus in de weg

Petra Wijnsema beschrijft uitvoerig, hoe op het verdeelde Cyprus de kansen op hereniging zijn. Pogingen van de VN om de vertrouwenscrisis te doorbreken hebben lopen op dit moment dood. Intussen groeit een generatie op die nooit iets anders heeft meegmaakt dan de deling van het eiland.

Met Plato naar Athene

Kees Klok kreeg - via een EU-uitwisselingsprogramma - de kans om op een school in Athene een week het geschiedenisonderwijs mee te maken. Het onderwijs is 'ouderwetser' dan bij ons, is zijn conclusie.

Een Griekse in de gemeenteraad

Kees Mijnten spreekt met Pascale Georgopoulou, die sinds kort lid is van de Utrechtse gemeenteraad. Zij vergelijkt de politieke gewoontes in Nederland en Griekenland.

Kunstkatern: Nikifóros Lytras

Nikifóros Lytras (1832-1904), een schilder van het eiland Tinos, heeft zijn opleiding gedeeltelijk in München gehad. Riek Weijand toont fraaie schilderijen die aansluiten bij de westeuropese tradities.

Ezelpaden en een smalspoorbaan

Tussen Volos en de dorpen van het Pilion-gebergte liep tot 1971 een smalspoorlijn (60 cm. breed!). Hero Hokwerda volgt het spoor en komt op vele mooie plekjes. Zal de lijn heropend worden, zoals men al jaren zegt?

De geschiedenis wordt altijd bepaald door onberekenbare factoren

Yorgos Anandranistákis en Maria Dimitropoúlou hebben een gesprek met de zangeres Mariza Koch. Zij is opgegroeid op Santorini en daar sterk beïnvloed door de orthodoxe zangkunst en de traditionele eilandliederen. Op haar beurt wil zij de Griekse muzikale traditie aan volgende generaties doorgeven.

De Odyssee van Francesko

13 jaar geleden ging Frans Bertels met een paard en wagen op trektocht, door een groot deel van Europa. Nu woont Fracesko in Athene, met een Italiaanse echtgenote en hun twee kinderen. Hij verdient de kost met zang, kindertheater en muziektherapie. Door Andriëtte Stathi-Schoorel.

Een zelfmoordenaar in Preveza

Marc Lauxtermann bespreekt het leven en het werk van Kostas Karyotakis (onlangs vertaald door Hero Hokwerda) en heeft in Preveza gekeken waarom deze plaats Kostas zo treurig maakte.

Vaste rubrieken

Polygoon - Conny Keessen: Dramatiek en Chaos bij verkiezingen - Verkiezingschaos en slechte opkomst - Grieks-Albanese betrekkingen op dieptepunt - Noodweer in Griekenland.

Hier Athene - Frans van Hasselt: Hoe rijk is het Grieks.

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Fasolada (bonensoep).