Lychnari 38 (2024), nummer 3

L2024 1Ik vergeet (niet)

Winston Churchill zei eens: ‘als we een ruzie beginnen tussen het verleden en het heden, zullen we ontdekken dat we de toekomst hebben verloren’. Bij uitstek een uitspraak die van toepassing is op Cyprus, waar afgelopen zomer de Turkse invasie werd herdacht. Hoe om te gaan met de veelal mooie herinneringen uit het verleden vóór 1974 én de pijnlijke realiteit van het heden? Ook Lychnari staat – andermaal – stil bij de bespiegelingen en ontwikkelingen op het nog altijd verdeelde eiland van Afrodite. U leest over Varósia, de voormalige spookstad; over kunstenaar CЯS die de ‘Cyprus-kwestie’ becommentarieert in geëngageerde street art, en over de goed ontvangen tentoonstelling van Toula Liasí over haar geboortedorp Ayía Triada, in het door het Turkse leger bezette Noorden.
Griekenland kende – opnieuw en in lijn met de laatste jaren – een hete zomer, met een verwoestende bosbrand in Attica als droevig stemmend slotstuk. Maar gelukkig heeft natuurlijke schoonheid nog altijd de overhand en nemen we u ook in dit najaarsnummer weer mee naar mooie en nog relatief ongerepte plekken: van de boogbruggen van de Zagori tot de onherbergzame Grammos en de Kaïmaktsalán. Ook in de Griekse sport schuilt schoonheid, getuige de artikelen over de klassieke Marathon van Athene en de nieuwe Griekse sportheld Miltiadis Tentóglou, Olympisch kampioen verspringen op de spelen van Parijs.
Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie

Inhoud

Verloren dromen in het zand

Patrick Gouw vervolgt zijn reis langs de demarcatielijn op Cyprus en belicht de tragiek van de voormalige spookstad Varósia, verlaten sinds 1974.

De Marathon van Athene

De moeder aller Marathons wordt hij genoemd, die van Athene. Marianne Both is nog niet genoeg getraind voor de hele marathon, maar liep wel enige malen de kwartmarathon. In november gaat ze weer. | Lees hier het hele verhaal

De vliegende Griek

Miltos Tentóglou veroverde op de Olympische Spelen het goud bij het verspringen. Patrick Gouw schreef over de carrière van deze atleet.

CЯS, de Banksy van Cyprus

Op de cover van het vorige nummer prijkte een tekening van CЯS. Marlies Mellema bezocht de kunstenaar in zijn galerie te Nicosia en sprak met hem.

Schitterende bergen – schuldige landschappen

Hans Verheij beklom deze zomer twee hoge bergen in Griekenland en vertelt over de historische gebeurtenissen die hier plaatsvonden.

Nausicaa revisited: de verboden film van Agnès Varda

De Griekse-Franse cineaste maakte als reactie tegen de Griekse junta een film die nooit uitkwam. Anja van Kooten-Niekerk schreef er haar afstudeerscriptie over en vatte die samen voor Lychnari.

Synchronising History

Onder deze titel exposeerde de Cypriotische kunstenares Toula Liasí afgelopen zomer in Larnaca. Wytske Roodbergen sprak met haar over haar kunst.

Zagori, het land achter de bergen

Dertig jaar na een eerder bezoek ging Frederiek Lommen opnieuw naar de dorpen ten noorden van Ioánnina en ze verbaasde zich andermaal over de schoonheid.

Houtkoorts!

Over de talloze toepassingen van alle soorten hout die Griekenland voortbrengt vertelt dit keer Douwe Laansma.

Rubrieken

Hier Thessaloniki | Herman Melville in Thessaloniki - De beroemde auteur van Moby Dick bracht halverwege de 19e eeuw een bezoek aan de stad van Tasos Papadópoulos.

Matiës | Als we weer ’ns de bergen introkken? - Een maand voor de verwoestende brand bij Athene schreef Dimitris Rigópoulos over hoe heerlijk het voor stedelingen bij hittegolven is dat er berggebied in de buurt is. | Het verloren paradijs in Attica - Ook dit jaar ging er weer veel natuurgebied verloren door brand. Dimitris Rigópoulos is in diepe rouw. | Waarom zien we geen zwaluwen meer in Athene? | Yorgos Frantzeskakis vraagt zich af waarom de zwaluwen uit zijn jeugdjaren verdwenen zijn. | Daar is het oliekarafje weer - Tania Yoryopoulou over het flesje olijfolie dat vaak niet meer op restauranttafels staat en waarom dat is.

Boeken | Reisgids Peloponnesus, Marietje Wennekendonk

Lied | Een ochtendlied in mineur - Han Collewijn ging voor ons op zoek naar wie verantwoordelijk is voor tekst en muziek van To minore tis avyís.

Boeken | Alles stroomt, Inge Manousakis | Signaleringen

Uit de Griekse keuken | Lamb-on-thebone -Het gerecht in deze editie is afkomstig van een Engelse kookboekschrijfster. Lienke en Anke van Nugteren doken in haar geschiedenis met Griekenland.

Agenda | Concerten in Nederland en wie een cursus wil volgen in Griekenland, kan daar nog zeker een maand terecht.