Lychnari 1 (1987), nummer 1

L1987 1

Inhoud

Delicate kwesties

Thanasis Apostolou is de voorzitter van de Stichting Adamantios Koraïs, de uitgever van Lychnari. Een gesprek met hem, ook over delicatie kwesties als Cyprus en Turkije, en hoe te laveren tussen informatie en propaganda. Door Hubert Smeets.

Het tuitlampje - Lychnari

Een artikel van Ilías Petrópoulos over de herkomst van de naam van het blad: Lychnári. Vertaald door Flip Lindo.

Gouden stranden, gouden bergen?

Kanttekeningen bij de discussie over de problemen die het toerisme oplevert. Door Paul Schiethart, die al jaren werkzaam is als leider van groepsreizen in Griekenland. Begeleid door cartoons uit Het Wonder, door Yannis Ioannou.

Adamándios Koraïs (1748 - 1833)

De stichting die de uitgave van Lychnari verzorgt, heet naar de eerste grote 'Nieuwgriek'. Wie was deze Adamándios Koraïs en wat hebben de jaren dat hij in Amsterdam woonde voor hem betekend? Een artikel van Hero Hokwerda.

Kunstkatern - Alékos Fasianós

Over de schilder Alékos Fasianós (1935) uit Athene. Tekst, interview en vertalingen door Hans Hendrikx, Athene, januari 1987. Met afbeeldingen in kleur.

'Blanken, van Kavafis'

Een interview uit 1985 met KavafiskennerProf. G.H. Blanken. Door Andriëtte Stathi-Schoorel. Met een gedicht van Kaváfis, in het Grieks en in het Nederlands.

Bij het overlijden van Prof. Dr. G.H. Blanken

In memoriam van A.F. van Gemert. Bij het overlijden van Prof. Dr. G. H. Blanken, op 12-10-1986.

Het Griekse Pasen

Artikel van Mariëtta Ioannidou over het Griekse Pasen, Griekenlands grootst gevierde feest.

'Zonder érotas schrijf je geen regel' De folklorist Ilias Petropoulos en zijn liefde voor het triviale

Een artikel van Flip Lindo over de folklorist Ilias Petropoulos en zijn liefde voor het triviale. Lindo sprak met Petropoulos eind 1988, toen deze in Amsterdam een lezing gaf over de rebétika.

De oorlog tussen de Nederlandse critici en de Griekse muziek

Hoe het komt dat in Nederland nauwelijks aandacht is voor de film Rebétiko van Kostas Ferris terwijl andere landen in Europa er enthousiast over zijn. Door Frans van Hasselt.

De plaat Rebétiko

Een lied in het Grieks en in het Nederlands. Nu Het busstation, uit de film Rebétiko. Geschreven door Nikos Gátsos. Vertaald door Frans van Hasselt. Gezongen door Stavros Xarchákos.

Onbekende musea van Athene

Paul Schiethart over het onbekende museum 'Het Museum van de stad Athene'. In het volgende nummer over een ander onbekend museum.

VASTE RUBRIEKEN

Polygoon - Ontwikkelingen in Griekenland van het afgelopen kwartaal

Uit de Griekse keuken - Totoula van Gemert-Kaimaki. Tsourékia en Majirítsa

Boeken - door Hero Hokwerda