Lychnari 32 (2018), nummer 2

L2018 2

De gouden Lychnari-boekentip voor deze zomer! In 2011 gestorven maar daar is hij weer: Frans van Hasselt, de NRC-correspondent in Athene, die medewerker aan ons blad was sinds de oprichting ervan. Jarenlang lag er nagelaten werk van hem op de plank, een journalistiek samenwerkingsproject van Frans van Hasselt en Agnes Dijk, dat maar niet een boek kon worden omdat het gedateerd zou zijn en dus van geen waarde meer. Maar gedateerd is een relatief begrip in Griekenland, heel veel zaken hebben er het eeuwige leven en om het Griekse problematische heden te begrijpen heb je veel kennis van het verleden nodig. Waarom moesten er 6 jaar voorbijgaan om te begrijpen dat we juist zaten te springen om ‘Beladen erfgoed’, zoals het uiteindelijk gerealiseerde boek heet? Hoe het wonder tot stand kwam, kunt u uitgebreid lezen in de boekenrubriek. Voor het overige is deze Lychnari als immer een bonte verzameling Griekse verhalen uit heden en verleden, ontroerend en pijnlijk, vrolijk en serieus. Prima gezelschap dus voor op het strand, op een terras of gewoon voor op de bank. Καλό καλοκαίρι!

De redactie

Inhoud

Angst voor de oosterburen

Naar aanleiding van een aantal incidenten lopen de spanningen tussen Griekenland en buurland Turkije voor de zoveelste keer op. Agnes Dijk doet verslag.

Een weg van goud

Frans Happel verbaast zich over een stukje weg van enkele kilometers lengte waar al ruim veertig jaar over gesteggeld wordt.

3D-puzzels in reuzenformaat

Douwe Laansma verkende in de Zagori het fenomeen ‘Dry-stone building’, dat wil zeggen bouwen zonder cement, een bouwwijze die eeuwenlang werd toegepast voor huizen, bruggen en straten.

Geleerdheid in Arkadië

Het dorp Andrítsena in het westen van de Peloponnesus herbergt een voor zo’n klein dorp belangrijke bibliotheek. De ontstaansgeschiedenis en het levensverhaal van de stichter vertelt Hans Verheij.

Dípolo: Herdenken

In een serie artikelen onder de noemer Dipolo vertelt Maria Ikonomopoúlou wat haar, pendelend tussen Nederland en Griekenland, opvalt. Deel 1 gaat over herdenken.

Kijk niet meer achterom

Inge Manousakis sprak met Nektários, een Thraciër, over de uitzonderingspositie die de moslims in Thracië al bijna honderd jaar innemen. | Lees hier het hele artikel

RICHeS

Eveline Mineur sprak met de Nederlandse medeoprichter en een Grieks bestuurslid van RICHeS, een organisatie die zich inzet voor het cultureel erfgoed van Rodos.

Fietsen in Thessaloniki

Monique van Hulst organiseert sinds een aantal jaren toeristische fietstochten door Athene, sinds dit voorjaar heeft ze haar werkterrein uitgebreid met de tweede stad, Thessaloniki. Wim Oudshoorn fietste mee.

Zomerconcertagenda

Wie in de zomermaanden in Griekenland is, zou zomaar een concert kunnen bijwonen van een van de artiesten die ’s zomers door het land toeren.

Vaste rubrieken

Agenda

Hier Athene - Shereen El Sherbini, Tri ke tri ke tri ke tri

De schrijver - Mario Molegraaf, Rein Blijstra

Uit de Griekse keuken - Monique van Hulst,  Een lesje vissoep van schoonmoeder

Lied - Pas op voor de zee

Griekenland zwart-wit - Tom van Deel, Spongi! Spongi!!

Kryfó Sinemá  - Wim Oudshoorn, Vaderland van marmer

Matiës - Beroering rond de toekomst van Europa | Kale rots wordt Hof van Eden | De Griek denkt in termen van rivaliteit | Kruidendiefstallen op de Grammos nemen toe

Architectuur - Joost Frijda, Het landschap van de Akropolis

Boeken - Mario Molegraaf, Ondraaglijke liefde voor Kreta | Marietta van Attekum, Beladen erfgoed, welkome nalatenschap van Frans van Hasselt | Inge Manousakis, Goddelijke vrienden | Berichten

Muziek - Michiel Koperdraat, Orchistra Smyrna: de traditie emancipeert!