Lychnari 7 (1993), nummer 4

L1993 4

Inhoud

Lausanne 1923, een historisch breukvlak

Het verdrag van Lausanne (1923) was het dramatische slot van de Megáli Idéa, het streven om Griekenland uit te breiden tot de reïncarnatie van het grote Byzantijnse rijk. Kees Klok beschrijft de Mikrasiatikí Katastrofí (de Kleinaziatische Katastrofe) van 1922 en de voorgeschiedenis.

De toverkracht van Filiátes

Een Duits echtpaar reed met een busje en een woonwagen naar Filiates, in het grensgebied van Epirus en Albanië, en begon aldaar met bosaanplant. Verslag: Andriëtte Stathi-Schoorel.

Interview met de schrijver Aléxis Pansélinos

De Griekse schrijver-advocaat Alexis Panselinos kreeg in 1986 de tweede Staatsprijs voor literatuur. Ingeborg van Leeuwen interviewt hem. Zijn stelling: de literatuur kan bereiken, dat wij kritisch tegenover het leven staan; het leven, dat steeds meer door economische belangen wordt beheerst.

Kunstkatern: De 'Apokathilosis'van Leftéris Olýmpios

Stavriana Livadarou en Riek Weijand brengen de schilderijen van Lefteris Olympios voor het voetlicht. Deze op Cyprus geboren schilder heeft zijn opleiding gehad in Athene en Den Haag. Hij schildert figuratief in de traditie van Marco Rothko.

Het kanaal van Korinthe: 100 jaar later maar hoe nu verder?

Het kanaal van Corinthe was al een droom in de oudheid. Honderd jaar geleden werd het geopend. Jan Veenstra brengt een overzicht van het ontstaan van het kanaal en de wederwaardigheden tot nu toe. Voor de toekomst mag de EU helpen met achterstallig onderhoud en zelfs vergroting.

Een Griek op Cyprus

"Cyprus was voor mij een mythe", schrijft Dimitris Giannakos. Nu is hij er geweest, en beschrijft hij vol enthousiasme dit eiland, dat zoals Griekenland is, maar net iets anders.

Dagen van negentienhonderdacht. De bezwerende poëzie van Kavafis

Ton van der Stap geeft college over de beroemde Griekse dichter die ook in Nederland in vertaling is uitgegeven. Hij bespreekt een aantal gedichten in eigen vertaling.

Byzantinologie in Nederland

Hero Hokwerda schrijft - als aanvulling op het Byzantium-nummer Lychnari 1993 no.3 - over de studie van de Byzantijnse taal en cultuur zoals die vanaf 1887 in Nederland is beoefend.

Vaste rubrieken

Polygoon - Pasok weer terug - Kwestie-Cyprus op de internationale agenda - De laatste iris op de Hymettos, de 'dwaze berg'. - Griffioen, een nieuwe methode Nieuwgrieks.

Uit de Griekse keuken - Stavriana Livadarou: Vasilópita (Nieuwjaarskoek).

Hier Athene - Frans van Hasselt: Voor- en afkeurstem: de parlementsverkiezingen van 10 oktober 1993

Boekenrubriek - Josien Anker Nikos Kavvadias: Hondewacht; Daniël Koster: Naar 't heerlijk Griekenland; Miltos Sachtouris: Het hoofd van de dichter en andere gedichten