Lychnari 36 (2022), nummer 4

Veelzijdig

L2022 4Voor u ligt alweer de laatste Lychnari van dit jaar. We hebben gepoogd er opnieuw een veelzijdig nummer van te maken. We besteden ook nu weer aandacht aan de herdenking van de Klein-Aziatische Catastrofe, ditmaal in het Lied, de Keuken en in een bezoek aan de grote tentoonstelling die het Benakimuseum wijdt aan bloei en ondergang van de Griekse gemeenschap in Klein-Azië.
Verder vindt u de levensgeschiedenis van de bijzondere non op de cover, de geheimen van de zijdeteelt ontrafeld, een internationale oorlogsbegraafplaats, verlaten en verwaarloosde objecten en gebouwen in beeld, een wandeling door Athene, een gesprek met een Griekse bestsellerauteur, ontmoetingen met gewone Grieken en bespiegelingen over Griekenlands grootste actrice naar aanleiding van haar overlijden.
En tot slot krijgt u van ons weer de traditionele kerstpuzzel. We wensen u veel lees- en puzzelplezier, vredige kerstdagen en nu alvast het beste voor het komende jaar.

De redactie

Inhoud

De gevleugelde non van Ano

Syros Lienke en Anke van Nugteren doken in de geschiedenis van de charismatische Soeur Thérèse, die als in Smyrna geboren kind van vluchtelingen uit Azerbeidzjan op Syros terechtkwam en haar leven in dienst van de armen en zieken stelde.

Klein-Azië: glans, vernietiging, ontheemding en schepping

100 jaar na de Klein-Aziatische Catastrofe: het Benaki-museum in Athene wijdt een grote overzichtstentoonstelling aan de bloeitijd en teloorgang van de Griekse aanwezigheid in Klein-Azië. Patrick Gouw ging erheen.

Begraafplaat Zeïtinlík

Katinka Magusin bezocht deze begraafplaats in de buurt van Thessaloniki, waar slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit meerdere landen begraven liggen en trof er de stokoude beheerder.

De heuvels van Athene

Hugo Dupont ondernam een wandeltocht over zeven heuvels van Athene en staat stil bij de daarmee samenhangende mythen.

De schoonheid van verval

Op veel terreinen vindt men in Griekenland resten van wat ooit een bedoeling had, maar nooit werd voltooid of opgeruimd. Douwe Laansma legde in beeld veel vast van wat er rest.

De zijde in Souflí

Op weg langs de Via Egnatía, de Romeinse weg van Albanië naar Istanbul, belandde Mariëtta van Attekum in het Griekse grensplaatsje Souflí dat ooit een centrum was van de zijdeteelt. Ze vertelt over die eeuwenoude techniek.

Kerstpuzzel

Met een terugblik op het jaar 2022. Download hier de Kerstpuzzel op A4 formaat.

Ontmoetingen

Hans Verheij had in Noord-Griekenland ontmoetingen met een aantal Grieken die ieder een bijzonder verhaal te vertellen hadden.

Grande dame Irini Papá

Op 14 september overleed op 93-jarige leeftijd in haar geboortedorp een groot Grieks actrice, Irini Papá. De redactie vroeg Chris de Waele, wier grootmoeder een nicht was van Papá, om over haar te schrijven. Aan dit verzoek gaf zij graag gehoor. Lees hier het hele verhaal.

Verslaafd aan wegkapelletjes

Lychnarilezers Adriaan en Yvonne van den Bos hebben in de loop der jaren overal in Griekenland wegkapelletjes gefotografeerd. Wim Oudshoorn sprak met hen over hun fascinatie en zij leverden hun foto’s.

Rubrieken

Lied | Heimwee naar een verloren stad. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar na de Katastrofí verdiepte Frans De Clercq zich in het werk van Vangelis Papázoglou, een van de belangrijkste uit Smyrna naar Griekenland gevluchte muzikanten.

Matiës | Toerisme, het debat is geopend. Dimitris Rigópoulos maakt zich zorgen over veranderingen door toenemend toerisme.|Het fenomeen LEX - ToVIMA-Team richt de schijnwerper op de Griekse rapper LEX die zonder veel promotie enorme menigten op de been weet te brengen. | Sicilië geeft het voorbeeld - Voor het eerst werd er een fragment van de Parthenonsculpturen teruggegeven aan Griekenland. |Een lange reis naar Naxos - Sakis Ioannidis bericht dat de Cycladen-idolen van de steenrijke Leonard Stern worden overgebracht naar een nieuw museum op Naxos. | De muildieren van de vrede - Tasoula Eptakili vertelt hoe Amerika via het Marshall-plan muildieren aan Griekenland leverde.

Boeken | Gesprek met Ted Papakostas - Met zijn boek 'Hoe de hele Griekse oudheid in een lift past' had Ted Papakostas in Griekenland een enorme bestseller. Nu het boek in het Nederlands vertaald is uitgekomen sprak Wytske Roodbergen met de auteur over zijn drijfveren. | 'Hoe de hele Griekse Oudheid in een lift past' - Patrick Gouw recenseert de recentelijk in het Nederlands vertaalde bestseller van Ted Papakostas. | 'Griekse Toestanden' - Fieke Landré bespreekt het onlangs verschenen Griekse Toestanden van Ruard Wallis de Vries.

Uit de Griekse keuken | Culinaire droom uit De Stad - Vicky Christidou vertelt weer over haar uit Klein-Azië gevluchte voorouders en brengt ons het feestelijke recept van haar grootmoeder voorde lekkernij bougatsa.

Agenda

Lampjes