Lychnari 13 (1999), nummer 2

>L1999 2

Inhoud

Othoní

Op sommige landkaarten staat het zelfs niet op, dit westelijkste eiland van Griekenland (één van de Diapontische eilanden), op de grens van Adriatische en Ionische Zee. Wim Oudshoorn keek er jaren vol verlangen naar vanaf de kust van Corfu en stak eindelijk over.

Bedelvergunning

Jaren strijden in de Onafhakelijkheidsoorlog van 1821 en dan afhankelijk zijn van een bedelvergunning om rond te kunnen komen. Een schrijnend geval van onrecht en miskenning in het 19-eeuwse Arkadië, opgedoken uit de archieven van Trípoli door de Griekse historicus en archiefmedewerker Yoryos Zacharópoulos.

Onder het oog van de Pandokrator

Yerasimos en Stavriana Livadarou schrijven over de Byzantijnse hagiografie: welke iconen en fresco's zijn te zien in de verschillende delen van een ortodoxe kerk en over de betekenis van symbolen in de vorm van dieren, bloemen of tekens.

Metelijn, het eiland van Myrivílis

Nobelprijswinnaar Odysséas Elytis kwam uit Lesbos, maar dé schrijver van dit eiland is toch Stratís Myrivílis. Onder een moerbeiboom op het pleintje van Skala Sykamniás inspireerde en schreef hij, volgens de overlevering, zijn grootste roman 'De Heilige Maagd de Zeemeermin'
(I Panagiá i Gorgóna). Andriëtte Stathi-Schoorel ging met dit boek in de hand op zoek naar de gelijknamige kerk in het haventje van het dorp, en vertelt ons haar verhaal.

Portretten: 7 Nederlanders met een bijzondere band met Griekenland

Marietje Wennekendonk portretteert bekende Nederlanders en hun speciale band met Griekenland: Ton Lutz en Ann Hasekamp, Marjan Berk, Aart Staartjes, Benny Neijman, Géne Gerards en Gisélle d'Ailly.

Het museum van Panos Aravandinós in Piraeus.

Een vrijwel onbekend klein museum met werken van Panos Aravandinós (1884-1930), ontwerper van toneeldecors en theaterkostuums. Lies de Visser leidt ons rond.

Kretenzisch dagboek

Hoe is het om als Nederlandse in een flat in een buitenwijk van Ierápetra (Kreta) te wonen, precies op het moment dat Öcalan gevangen werd genomen en met je 'Wittop-Grieks' en een woordenboek het nieuws proberen te volgen? Margot Trooster hield een dagboek bij.

De Grieks-Bulgaarse betrekkingen en de kwestie Oost-Roumelië

De minder bekende geschiedenis van 'Anatolikí Romylía' (Oost-Roumelië, in Noord Thracië) voor lange tijd een twistpunt tussen Griekenland en Bulgarije, in het kader van de internationale Balkan-politiek. Door Lambros Topalzikis.

Kastellórizo, het buitenbeentje van de Peloponnessos

Daniël Koster schrijft over dit alleroostelijkste eiland van Griekenland vóór de kust van Turkije.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen en Dimitris Giannakos Kosovo en Griekenland Öcalan-kwestie schokt Grieken. Turkije en haar nucleaire dromen.

Lied(eren) Frans van Hasselt Liederen van vader en de tekst en vertaling van het lied 'O taxitzís' (de taxichauffeur)

Muziek Yolanda Verbeek Het kunstlied (éntechno laïkó): Míkis Theodorákis en Manos Chadzidákis. Met een selectie van cd's van beide componisten.

Column Stavriána Livadárou Rot fruit. Hoe de Grieken hun afspraken (niet) nakomen ...

Agapiti Fotoula Over trouwen in Griekenland.

Hier Athene Frans van Hasselt Wel een kerk, geen moskee. Over de plannen voor de bouw van de allergrootste kerk in Athene, de enige Europese hoofdstad waar wel moslims wonen maar géén moskee staat.

Uit de Griekse keuken Stavriána Livadárou De likeur van de papadiá. Over de voortreffelijke kookkunst van een papadiá (=vrouw van de papás/pope) en het recept voor een likeur met abrikozenpitten en Metaxá.

Boeken Verslaafd aan Griekse muziek, Frans van Hasselt Ik wil dat de bouzouki speelt en mijn verdriet vertelt, Jan Verdonk De scherprechter van Korfoe, Tim Krabbé Merópi was het voorwendsel, Evyenía Fakínou Het leven van Ismaïl Ferik Pasja, Rea Galanaki 'Ollandika gia Ellinofonous': Nederlands voor Griekstaligen Tetradio: 7e aflevering van dit Griekse tijdschrift