Lychnari 18 (2004), nummer 1

L2004 1

Een nieuwe lente, een nieuwe jas. Trots en vol zelfvertrouwen begint Lychnari aan deze nieuwe jaargang, bij een nieuwe uitgever, in een nieuwe vormgeving en met weer een nieuwe redactrice: Marion van Doornum. Maar met de oude vertrouwde degelijkheid in de keuze van onderwerpen.
Oud in nieuw dus, ook qua inhoud. Oude reizigers worden nagereisd in een prachtige nieuwe reisgids; een antiek festival en oeroude spelen herleven; de paardjes van het Parthenon draven nog rond; een mozaïekmaker doe de oude mozaïekkunst herleven; en: een echt goed lied wordt nooit oud. Maar gaat u vooral zelf op ontdekkingsreis in dit nummer.

De redactie

Inhoud

Nemea, een Olympisch alternatief

Er is meer dan de Olympische Spelen. In Nemea kunt u terecht voor een sportief spektakel. Daniël Koster vertelt u hoe en wat.

Op zijn moeilijkst naar Griekenland

De meeste toeristen nemen het vliegtuig, velen reizen per auto via Italië. Thomaí Diamanti besloot via Albanië naar haar vaderland te reizen. Een spannend avontuur, waarbij het hielp dat ze Grieks sprak.

Mitsibonas is dood

Mitsibonas was een van de raszuivere vertegenwoordigers van het bijzonder paardenras van het eiland Skyros. Deze kleine paardjes hebben het moeilijk. Alex van Kalken legt uit hoe dit komt en wat eraan gedaan kan worden.

In de voetsporen van Pausanias en Leake

Sinds 1991 kent de trouwe Lychnarilezer de reisverhalen van Daniël Koster. Nu is onlangs zijn omvangrijke reisgids voor Athene en de Peloponnesus uitgekomen. Wat daaraan ten grondslag ligt en hoe hij te werk ging onderzoekt Wim Oudshoorn.

Nikos Pitsalidis, een bevlogen mozaïekmaker

Michiel Koperdraat kwam op het spoor van deze man die zijn ambacht als geen ander verstaat en maar met moeite bereid was erover te praten. Er is vooral veel te zien.

De Pandopolío bedreigd

Griekenland ‘verLidlt’, merkt Frans Happel op, die met lede ogen aanziet hoe dit Duitse goedkoopteconcern menige kleine supermarkt uit de markt drukt.

Athanasios en Athanitsa, two of a kind

Vanaf zijn 19e woont Sakis Ioannidis al in Nederland, zijn dochter Athanitsa is er geboren en getogen. Sofoula Schalkwijk maakte een dubbelportret van vader en dochter die beiden, elk op hun eigen wijze, in de reiswereld actief zijn.

Bij het overlijden van Andriëtte Stathi-Schoorel

Vele jaren lang schreef zij over de meest uiteenlopende onderwerpen haar vaak eigenzinnige stukken in Lychnari. In december overleed zij na een slepende ziekte. Hero Hokwerda herdenkt haar.

Samothraki, een eeuwige ontmoetingsplek

Al in de oudheid verzamelden zich op dit mysterieuze eiland mensen uit de hele wereld en tegenwoordig komen er in de zomer van heinde en verre liefhebbers van trancemuziek naartoe. Dímitra Schotman ging er kijken.

Taalschool Omiló verbindt oud met nieuw

Sinds 1997 organiseert de Belgische Maya Cornelissens met haar Griekse echtgenoot Griekse cursussen voor buitenlanders. Eva Potters sprak met haar en doet verslag van de activiteiten.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen

Olympisch nieuws Conny Keessen

Hier Nicosía Leonora Cok De paradox van Cyprus

Lied Wim Oudshoorn De geschiedenis van een lied

Hier Athene Frans van Hasselt Geen minuut stilte

Reacties

Lichtpuntjes

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Lekker vasten met octopus

Agenda