Lychnari 29 (2015), nummer 2
De Grieks-orthodoxe kerk weet steeds de dans te ontspringen, van de scheiding tussen kerk en staat is het tot nu toe niet gekomen. Met de kerkelijke bezittingen zou de Griekse schuld in één klap verdwenen zijn maar ook deze zuiver linkse regering gaat de confrontatie niet aan. Matiës wijdt aandacht aan deze kwestie. Ook anderszins veel kerk in dit zomernummer. De komst van de resten van Ayía Varvara leidt tot hysterische taferelen, het Athos-blog houdt u op de hoogte van het reilen en zeilen van de monnikenrepubliek. Verder aandacht voor het probleem van de niet aflatende vluchtelingenstroom naar de oostelijke eilanden, volksgeneeskunde, het Nieuwgrieks in Nederland, de eeuwige kracht van wilde groenten, een aantal originele zomerbestemmingen, en niet te vergeten de muzieklessen van de nieuwe dáskalos in Etalage. Goede en werkelijk zomerse dagen wenst u
Dde redactie
Inhoud
4 | Onderhandelen onder druk
Nog altijd is er op het moment dat dit nummer samengesteld wordt geen duidelijkheid over de toekomst van Griekenland en Europa. Agnes Dijk doet een poging ons door de chaos te leiden. Lees verder...
7 | To Kryfó sinemá
De meest recente filmvoorstelling was een groot succes. Wim Oudshoorn bespreekt na.
8 | Een oude schat
De Oostenrijkse Judith Aiglsperger promoveerde in Leiden op het gebruik op Kreta van kruiden tegen allerlei kwalen en kwaaltjes, de yatrosófia. Inge Manousakis sprak met haar.
14 | Thessaloniki herontdekt haar geschiedenis
Onder burgemeester Boutaris wordt Thessaloniki zich bewuster van de Joodse geschiedenis van de stad. Als de financiering rond komt, verrijst er binnenkort een holocaustmuseum. Conny Keesen sprak met betrokkenen.
16 | Veerboten
Voor de reis naar Griekenland via Italië moet u de veerboot nemen. Dat dat de laatste jaren minder eenvoudig en vooral ook duurder is geworden constateert Frans Happel.
22 | 60 jaar Athene-Epídavros-festival
Dit jaar beleeft het prestigieuze festival zijn 60e editie. Marietje Wennekendonk dook in de geschiedenis van het festival en geeft een paar tips voor deze zomer.
26 | De duiventorens van Tinos
Wie ooit Tinos (of Andros) bezocht heeft kent ze: de elegante bouwwerkjes, verspreid door het landschap, waar duiven in- en uitvliegen. Douwe Laansma fotografeerde en beschreef ze. Lees verder...
29 | Athos-blog
Herman Voogd bezoekt regelmatig de monnikenrepubliek in Chalkidikí en schrijft daarover een blog, geïnspireerd door foto’s. Hij doet uit de doeken hoe een en ander is ontstaan.
34 | Nieuwgriekse studies in Nederland
Maria Boletsi sprak met Tatiana Markaki, opleidingsvoorzitter Nieuwgrieks aan de UvA, over de bedreigde positie van het Nieuwgrieks in Nederland, de studentenacties en de toekomst. Lees verder...
40 | Prespes gered door overeenstemming
Soms doet overleg wonderen. Yorgos Lialios bezocht de Prespa-meren in Noordwest Griekenland en doet verslag van wat er bereikt is doordat partijen om de tafel zitten.
44 | De heilige Barbara moet wonderen verrichten
Hoe de relikwie van Sint Barbara werd ingehaald om redding uit de nood te bieden, laten vooral de foto’s zien. Wim Oudshoorn zet uiteen wie de heilige was.
48 | Griekenlandgangers: Een kinderjaar op Kreta
Lot Lievaart woonde van zijn 11e tot zijn 12e op Kreta, omdat zijn vader daar werkte als geoloog. Op dat jaar van zijn leven kijkt hij terug.