Lychnari 15 (2001), nummer 3

L2001 3

Inhoud

Augustus in Athene

Eigenlijk is hartje zomer de beste tijd om in Athene te zijn. De meeste bewoners zijn dan namelijk elders met vakantie. Impressies uit de hoofdstad als oase van rust door Angelos Avgoustídis.

Cyprus: een stand van zaken

De politieke, militaire en minderheden problemen op Cyprus en de rol die ze kunnen spelen bij de beoogde toetreding van het eiland tot de Europese Unie. Analyse door Wim van Loon.

Uitverkoren Nisyros

Een portret van dit vulkanisch eiland van Dodekanese aan de hand van het boek: NISYROS, History and Architecture of an Aegean Island van Cornelis de Vries en Richard Economákis. Door Gerard Koolschijn.

Van Wittelsbach tot Glücksburg

Een kort overzicht van de koningen en koninginnen die Griekenland in zijn recente politieke geschiedenis rijk was: van Otto en Amalía tot de laatste koning Konstandinos II. Door Marietje Wennekendonk.

Vijftien foto's van een ezeltocht

Wim Oudshoorn beschrijft een ezelstocht over de Pindusgebergte langs o.a. Ágrafa en Tzoumérka.

De heilige Nektários van Éyina

Gerard Roelofs ging een kijkje nemen in het klooster op Aegina (vlakbij Athene) dat gewijd is aan Ayios Nektários, beschermheilige van het eiland en dat veel pelgrims trekt. Hij vertelt de geschiedenis van deze heilige aan wie veel wonderen worden toegeschreven.
En een kort artikel over de 'támata' (ex-voto's).

Verloren generatie

Een kort verhaal van de schrijver Freddy Yermanós over het leven van een eenzame ziel in nachtelijk Athene, vertaald door Johan Kwist.

Vaste rubrieken

Polygoon Conny Keessen Omstreden Pausbezoek aan Griekenland. Droogte bedreigt eilanden en boeren. Regering worstelt met pensioenfondsen.

Uit de Griekse keuken Marjoleine de Vos Polítiki kouzína. De keuken van 'De Stad'= Istanbul (Constantinopel) en een recept: Imam bayildi (de imam is flauwgevallen).

De eerste stap Frans Koolschijn Over het bezoek van de bekende Deense sprookjesverteller Hans Christian Andersen in het Griekenland van 1841.

Pikilia Naamdagen. Nuttige websites. Reacties op het concert van Dalaras (zie ook Lychnari 2/2001)

Hier Istanbul Frans van Hasselt Over de Grieken van Constantinopel.

Taalrubriek Marietje Wennekendonk Websites over de Griekse taal

Boeken Mevrouw Koula en De kapsalon van Ménis Koumandaréas, vertaling Johan Kwist. Het ga je goed, Dimitris van Sotíris Dimitríou, vertaling Hero Hokwerda. Passage Istanbul, samengesteld door Jan Paul Hinrichs.