Lychnari 33 (2019), nummer 1

L2019 1

Als u, lezer, deze eerste Lychnari van 2019 opent moet een aantal dingen u wel meteen opvallen. In de eerste plaats de aangename sensatie van ruimte. De artikelen zijn ruimer opgezet met een iets grotere letter, wat betekent dat er minder woorden op een pagina passen. Om de normale hoeveelheid artikelen te kunnen plaatsen is het nummer daarom met 8 pagina’s uitgebreid. Ten tweede voelt het tijdschrift zwaarder, door die 8 pagina’s vanzelf, maar ook door het zwaardere papier, waardoor het geheel prettiger in de hand ligt en doorbladert. Voorlopig is dit een experiment, dat alleen tot dit nummer beperkt kan blijven. Zeker, onze ambitie is groter en mooier te worden maar niet duurder. Of dat lukt hangt van een aantal factoren af, waarvan de belangrijkste is of we meer abonnees kunnen werven. Elders in dit nummer kunt u interessante aanbiedingen lezen om abonnee te worden en abonnees te maken. Wat de inhoud betreft is er weer de oude bekende diversiteit aan onderwerpen. Mooie museumbelevenissen en andere avonturen met archea, een interview met de nieuwe Griekse Componist des Vaderlands, ons vaderland dan wel te verstaan, Calliope Tsoupaki, die zich hier als een vis in het water voelt. Dat niet alle Grieken die hier naartoe zijn gekomen even gelukkig zijn daarover kunt u ook lezen in deze aflevering van Lychnari, en als gewoonlijk ook weer aandacht voor de altijd spannende Griekse actuele politiek. Uitgebreid wordt er aandacht besteed aan de getourmenteerde liefde tussen de dichters Kostas Karyotakis en Maria Polydouri en in de rubriek Uit de Griekse keuken landt een Nederlandse familie op Patmos om het eiland kennis te laten maken met de Indonesische keuken.

De redactie

Inhoud

Opkomst en ondergang van Panos Kammenos

Wat betekent het vertrek van voorman van coalitiepartner ANEL Panos Kammenos voor de regering Tsipras? Een ramp of a blessing in disguise? Agnes Dijk analyseert de situatie.

Het Land van Geduld

In veel kwesties waar Frans Happel eerder over schreef is nog altijd geen schot gekomen. Op allerlei gebieden moet een mens in Griekenland lang wachten…

De kleuren van Moeder Natuur

Douwe Laansma sprak met een paar vrouwen die oude technieken voor het kleuren van stoffen willen behouden en uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. | Lees hier het hele verhaal

Een zwarte zon

Peter Dicker hoorde welk drama er schuilgaat achter een kapelletje langs de kant van de weg.

Mehmed Ali van Kavala, de pasja die zijn roots niet verloochende

De stichter van het Egyptische koningshuis dat het land regeerde tot 1952 werd geboren in het Griekse Kavala. Hans Verheij achterhaalde zijn geschiedenis en wat daarvan in Kavala nog te vinden is.

Athene cultureel

Na de tips die Pavlos Emmanouilidis in het vorige nummer gaf op het gebied van eten en drinken, heeft hij nu een paar adviezen op cultureel gebied.

Nieuwgrieks in Amsterdam

Zoals in het vorige nummer al aangekondigd, gaat Marc Lauxtermann, de voorganger van Maria Boletsi, in op de geschiedenis van het Nieuwgrieks in Amsterdam, die nu bekroond is met de aanstelling van een nieuwe hoogleraar.

Tranen in het museum van Thebe

Wat doet het met iemand als hij of zij door het aanraken van een antiek object in contact komt met de maker? Die unieke ervaring deelt Angelikí Douveri met ons.

Hoeveel is 40-αγάπη?

Frans Happel signaleerde wat de legendarische overwinning van Stéfanos Tsitsipás op diens idool Roger Federer in Griekenland betekende voor de interesse in het tennis.

De mythe over het groene gras

Als gevolg van de crisis kwamen veel Grieken naar Nederland om hier een beter bestaan op te bouwen. Sommigen viel het verblijf hier tegen en zij overwegen terugkeer naar het vaderland. Inge Manousakis sprak met hen.

Ali Pasja in de muziek

Het artikel in het vorige nummer over de geschiedenis en het tragische einde van dictator Ali Pasja zette muziekkenner Hugo Strötbaum op het spoor van deze legendarische figuur in de muziek op 78-touren platen. Er volgt vast meer…

De verdwenen grafstèles van de familie Romas

Iedereen was ervan overtuigd: de Romascollectie grafstèles moest wel verloren gegaan zijn bij de aardbeving van 1953. Archeologe Anne Versloot kwam de grafstenen op het spoor en vertelt hoe.

Een vierstreepslang op ons pad

Op een wandeling over lenteachtig Naxos stond Karlé Sykora ineens oog in oog met de als bedreigde diersoort beschouwde vierstreepslang. Een verslag.

Vaste rubrieken

De schrijver | Welkom voor Jany - Mario Molegraaf over zijn nieuwe aanwinst, uit 1947, Van Erts tot Arend van Adriaan Roland Holst

Uitslag kerstpuzzel

Uit de Griekse keuken | Een Indonesische twist - Fieke Landré bracht de Javaanse keuken naar Patmos en kookt Grieks op z’n Indonesisch

Architectuur | De Atheense maat - Joost Frijda neemt de maten van Amsterdam en Athene onder de loep, overeenkomsten en verschillen

Hier Athene | Een ritje naar de Hades - Shereen El Sherbini dwaalt in het ‘hoge noorden’ door 1600 vierkante kilometer mijnbouwgebied

Matiës | Vreugde | Op Skyros de eerste school met groen internationaal stempel | Stapelbouw

Muziek | De surreëel tonale wereld van Calliope Tsoupaki - Michiel Koperdraat verdiept zich in de nieuwe Componist des Vaderlands en spreekt met haar over haar drijfveren

Griekenland zwart-wit | Een bezoek aan de Heilige Berg - Tom van Deel ziet de foto’s van Günther Stockinger en Reinhart Strippelmann als een goed gerecht

Lied | Karyotakis en Polydouri, twee tragische, vervlochten levens - Geïnspireerd door het lied Yatí m’agápises beschrijft Wietty Belly de tragische levensloop van twee jonge talenten

Agenda

Reacties