Lychnari 36 (2022), nummer 2

Oma Kikí

L2022 2Het is al vaker geconstateerd op deze plaats, hoe opvallend vaak Grieken het over hun oma hebben, en altijd op een liefdevolle manier. Opa’s maken op de een of andere manier minder indruk, waarschijnlijk vanwege hun hardnekkig verblijf in het kafenio, waar kleinkinderen meestal niet komen. Ook in dit nummer wordt er weer een energieke, zorgzame, sprookjesachtige oma ten tonele gevoerd. Haar kleindochter werd door haar zo enthousiast ingevoerd in de geheimen van de kookkunst dat ze alleen nog maar wil koken. Vanaf dit nummer zwaait Vicky Christidou van de kookworkshop Greek Food Therapy in Rotterdam de pollepel in onze Griekse Keuken.
Ze start met een recept dat haar herinneringen steeds linea recta naar haar oma en haar verhalen weet te voeren. Oma Kikí was een van de 1,5 miljoen Grieken die naar Griekenland werden getransporteerd na de Klein-Aziatische Catastrofe van 1922-23, de  historische gebeurtenis die dit jaar uitgebreid herdacht wordt in Griekenland en in het volgende Lychnari-nummer.

De redactie

Inhoud

De komboloi als verlengstuk van jezelf

Nog altijd zijn overal in Griekenland mannen – maar tegenwoordig ook vrouwen – te zien met hun onafscheidelijke kralenkettinkje. Katinka Magusin sprak enkele komboloi-bezitters over wat dit voorwerp voor hen betekent.

Leros, bolwerk van de Italiaanse Dodekánisos

In het tweede deel van zijn tweeluik over de Italiaanse architectonische erfenis in de Dodekánisos neemt Patrick Gouw ons dit keer mee naar Leros.

Een Spaanse schrijver in Náfpaktos

Hoe komt een standbeeld van Cervantes terecht in de Griekse stad Náfpaktos? Hans Verheij beschrijft de rol die de schrijver speelde in de slag bij Lepanto (1571).

De unieke kerkarchitectuur van Kýthira

Op het eiland Kýthira staat een aantal 13e-eeuwse kerkjes met een bijzondere vorm. Madelon Kielich bespreekt een paar goed bewaarde voorbeelden. | Lees hier het hele verhaal

Een oude Griekse krant

De vondst van een krant uit de zomer van 1965 bracht Marietje Wennekendonk de reis in herinnering die ze destijds met haar ouders maakte. De gebeurtenissen die het hoofdartikel van de krant beschrijft drongen in die tijd nog niet tot haar door.

Nattigheid in de Pindos

Dat de zomer in Griekenland niet altijd overal zonovergoten en droog is, ervoer Douwe Laansma in de bergen van Ípiros.

‘Onder vijf Grieken praatte alleen ik als een Griek’

Sinds de inval door het Russische leger in Oekraïne staat de bedreigde havenstad Odessa in ieders belangstelling. Slavist Jan Paul Hinrichs vertelt over de beduidende Griekse aanwezigheid in de stad.

Het Grieks getinte Egypte

Zo’n vijftig jaar geleden ademde het Egyptische Alexandrië nog sterk de sfeer van de Griekse gemeenschap in het land, zagen Lienke en Anke van Nugteren.

Het wordt een gekkenhuis deze zomer

Het paasweekend was volgens Frans Happel een voorbode voor wat Griekenland in de komende zomer te wachten staat: overvolle stranden, terrassen en hotels.

Athene herstelt de stad

Na de rommelige stoepen uit het vorige nummer dit keer een bericht over hoe de Atheense stoepen worden gemoderniseerd.

Interview met Philip Mansel

Lienke en Anke van Nugteren waren in Londen, waar ze de historicus Philip Mansel, schrijver van belangwekkende boeken over de Levant, interviewden over zijn kijk op de wisselwerking tussen het Ottomaanse Rijk en zijn buren.

Rubrieken

Reacties | Vluchtelingen in Griekenland | Hero Hokwerda reageert op het artikel van Arriën Kruyt over de vluchtelingen in Griekenland.

Matiës | Het vergeten Griekenland - Yannis Elafrós richt zijn aandacht op het bergachtige karakter van het overgrote deel van Griekenland. | Hoe onschuldig zijn de Russen? - Thodorís Yorgakópoulos vergelijkt de houding van de gewone Russen met die van de Grieken tijdens de junta van 1967-1974. | Stephen Fry, 3D-printers en de terugkeer van de Parthenon-sculpturen - Marianna Kakaounaki doet verslag van een verrassende oplossing voor de zogenoemde ‘Elgin Marbles’, die voor alle partijen gunstig zou zijn.

Hier Athene | Ontmoeting burgemeesters Athene en Smyrna - In Athene ontmoetten de burgemeesters van Athene en Smyrna elkaar: een hoopvol initiatief in het jaar waarin de Grote Brand van Smyrna herdacht wordt.

Uit de Griekse keuken | Kaaspasteitjes voor elke gelegenheid - Vicky Christidou, van kookworkshop Greek Food Therapy in Rotterdam, leerde koken van haar grootmoeder Kikí. Vooral oma’s krokante kaasbroodjes zijn een bron van herinneringen.

Lied | Geïnspireerd door ijzerbijters - Frans De Clercq geeft met de rebétika-groep Kosmokrators veelvuldig optredens. Ze hebben het in dit nummer besproken traditionele lied uit het Grieks vertaald in het Nederlands, Engels en Frans en zingen het in vier talen.

Boeken | Elif Shafak, Het eiland van de verdwenen bomen - bespreking door Inge Manousakis | Nijhoffs Awater in het Grieks vertaald - door Hero Hokwerda

Agenda

Lampjes