Kinderboekenbeurs in Athene

Ceseli Josephus Jitta

leasekatHet Griekse boekeninstituut Ekeví organiseerde dit jaar voor het eerst een kinderboekenbeurs. Als gastland was Nederland uitgenodigd. Op de beurs waren alleen Griekse uitgevers vertegenwoordigd. Illustrator en tekstschrijver van prentenboeken Ceseli Josephus Jitta was een van de genodigden. Zij vertelt in Griekenlandgangers over haar belevenissen op en buiten de beurs.

Om de Nederlandse aanwezigheid in Athene een gezicht te geven werd de tentoonstelling Dutch Treats getoond, die Truusje Vrooland-Löb vorig jaar heeft samengesteld. Zij maakte daarvoor een keuze uit prenten van een aantal Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Deze tentoonstelling was eerder te zien in New York en in het Erich Carle museum in Massachusetts. De expositie was nog intact en hoefde alleen te worden doorgestuurd naar Athene. Daarnaast gingen er ook ‘echte Nederlanders naar Athene. Truusje had de supervisie over de tentoonstelling, die ze voor deze gelegenheid op kinderhoogte liet ophangen. Agnes Vogt  en Henk Pröpper van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds hadden de contacten met het Ekeví, Annemarie van Haeringen en Rindert Kromhout presenteerden hun prentenboek ‘Kleine Ezel’ dat in het Grieks vertaald is. Dieter en Ingrid Schubert, schrijvers en illustratoren van een lange reeks prentenboeken, gaven workshops naar aanleiding van een aantal van hun prentenboeken die eerder zijn verschenen in Griekenland. De uitgeefsters van Lemniscaat, en van Querido en ikzelf vulden het gezelschap verder aan.

Opening

Iedereen kwam en ging in de periode van de beurs op verschillende tijdstippen, alle vluchten en het hotel waren geboekt en betaald door Ekeví.
De twee uitgeefsters kwamen beiden terecht in het oog van een winterstorm, die over west Europa raasde en hebben vele uren op het vliegveld doorgebracht toen de rest van het gezelschap al in Athene was en sommigen van ons zelfs al een terrasje pikten. De eerste avond in ons hotel ‘Golden Age’ werd op de deur geklopt: de roomservice in bordeauxrood livrei overhandigde een kanariegeel, vrolijk bedrukt papieren tasje, mijn naam foutloos erop geschreven: het kinderboekenbeurs-pretpakket, boordevol Grieks drukwerk over boeken, een reisbeschrijving, potloden en papier. Dezelfde tasjes zagen we later bij duizenden op de beurs staan, het getekende meisjeshoofdje erop prijkte ook door de hele stad op affiches.

Lees verder in Lychnari 08/2, pag. 22 e.v.